Rondreis Jordanië: onze route in 3 weken

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Voor een rondreis in Jordanië waarin je alle hoogtepunten ziet, is een duur van maximaal twee weken meer dan genoeg. Wil je naast de bekende hoogtepunten ook andere verrassingen en onontdekte attracties zien? Dan heb je aan 3 weken genoeg. Wij reisden uiteraard langs de bekende attracties van Jordanië, maar bezochten ook een aantal minder bekende plekken. Onze reis door Jordanië in drie weken, inclusief al onze tips, lees je hier. Natuurlijk is het mogelijk om bepaalde activiteiten over te slaan of juist ergens wat langer te blijven.

De beste manier om door Jordanië te reizen is met een huurauto. Dit regel je heel gemakkelijk via onze reisgids app.

Rondreis Jordanië in 3 weken

Dag 1: Amman

Aankomstdag in de hoofdstad Amman.

Dag 2: Amman

Hoewel sommige reisbureaus misschien zeggen dat je de hoofdstad kan overslaan, vinden wij Amman juist een prachtige start van je reis. Een dagje rondlopen in Amman is dan ook zeker een aanrader. Bezoek het Romeins theater, de citadel van Amman, drink een koffie in een van de vele hippe tenten en ontdek ‘s avonds het heerlijke eten in de Rainbowstreet.

Ook leuk: in de buurt van Amman is het mogelijk om een dag mee te helpen op de boerderij.

romeins theater amman jordanie5jordanie rainbowstreet amman

Dag 3. Amman, Jerash en Ajloun

Op dag 3 verlaat je de hoofdstad en rijd je door naar een van de eerste grote hoogtepunten van het land, Jerash (1 uur rijden). Een bezoek aan deze indrukwekkende ruïnes van de oude Decapolis stad vergeet je niet snel. Reken op zo’n 4 uur rondlopen. Vanaf Jerash rijd je vervolgens door naar Ajlun (40 minuten rijden), waar we in ons verblijf in het bos avondeten.

jerash jordanië

Dag 4. Ajlun

Na een goed ontbijt staat ons een eerste hike te wachten, waar we een klein deel van de Jordan Trail lopen. Samen met een gids lopen we door het Ajlun natuurreservaat. Een hike van 5 uur waar we verrast worden door het prachtige landschap van Jordanië. De hike eindigt bij een gecertificeerde homestay waar we ook avondeten. Tevens is het mogelijk het Ajlun kasteel te bezoeken.

Een gids en homestay regel je heel gemakkelijk zelf via onze reisgids app. Tevens is het ook mogelijk om een veel groter deel van de Jordan Trail te lopen, alles kan aangevraagd worden in onze reisgids app. Dit geldt voor al onze activiteiten in dit programma.

ajlun jordan hiking trail

Dag 5. Ajloun, Pella, Umm Qais en Al Himma

Vanuit onze homestay rijden we door naar Pella, een andere oude Decapolis stad in Jordanië (40 minuten rijden). Pella is een bezienswaardigheid die nauwelijks wordt bezocht. Ben je een geschiedenisliefhebber? Dan is het wel echt indrukwekkend om rond te lopen, zeker omdat er nauwelijks toeristen zijn. Vanuit Pella rijden we door naar de volgende Decapolis stad, Umm Qais in het uiterst noordwesten van Jordanië (40 minuten rijden). Na het bezoek aan Umm Qais rijden we door naar een wel heel exclusief paradijs: het nabijgelegen Al Himma. In Al Himma is het mogelijk om te overnachten op privé terrein en dat raden we zeker aan, want dit maak je nergens anders meer mee.

umm qais jordanie

Dag 6. Al Himma

Een rustdag in ons privé paradijsje.

al himma jordanie

Dag 7. Al Himma, al-Hallabat kasteel

Na een heerlijk ontbijt rijden we door naar de archeologische vindplaats Umm al-Jimal (2 uur rijden). Umm al-Jimal ligt in het noorden op slechts een paar kilometer van de Syrische grens. Wij raden deze site alleen aan wanneer je dit echt interessant vindt. Ook hier is de kans klein dat je toeristen tegenkomt. Vervolgens rijden we door naar Qasr al-Hallabat (1 uur rijden) in de oostelijke woestijn van Jordanië. Na een bezoek aan dit kasteel vervolgen we onze reis en overnachten we in Azraq Lodge, van oorsprong een Brits ziekenhuis voor militairen (45 minuten rijden).

Umm al-Jimal jordanieAl-Hallabat kasteel jordanie

Dag 8. Safari en Azraq kasteel

De volgende ochtend rijden we naar het Shaumari Wildlife Reserve in Azraq, waar we een safari tour maken. Met een jeep en gids rijden we door het reservaat op zoek naar de wilde dieren. Na deze tour rijden we door naar het nabijgelegen Azraq kasteel, daar waar Lawrence of Arabia in 1917 de winter doorbracht.

azraq kasteel

Dag 9. Woestijnkastelen en Madaba

Vanuit de Lodge in Azraq rijden we door voor en bezoeken we de andere bekende woestijnkastelen. Allereerst bezoeken we Qaseir Amra (25 minuten rijden), welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze titel heeft het kasteel te danken aan de goed bewaard gebleven fresco’s binnenin het kasteel. Het volgende woestijnkasteel op de route is al-Kharanah (10 minuten rijden). Je kan je reis nog voortzetten naar het nauwelijks bezochte Qasr al-Mushatta (50 minuten rijden), ook hier geldt dat de verlatenheid juist heel indrukwekkend kan zijn. Na het kasteelrondje rijd je uiteindelijk door naar het leuke stadje Madaba (35 minuten rijden). in Madaba is het tijd voor mozaïek, souvenirwinkels en restaurants. Daarnaast is de grote trekpleister van Madaba de Sint-Joriskerk, waar de oudste kaart van Palestina ligt, gemaakt van mozaïek.

unesco jordaniësint joriskerk madaba

Dag 10. Madaba, Mount Nebo, Umm er-Rasas en Wadi bin Hamad

Vanuit Madaba rijd je door naar een religieus hoogtepunt, Mount Nebo (15 minuten rijden). Je staat hier op de berg waar Mozes uitkeek over het beloofde land. De reis continueert naar een ander UNESCO hoogtepunt, Umm er-Rasas (1 uur rijden). Vond je de mozaïek in Madaba al mooi? Wacht maar tot je de mozaïek ziet in de Stephanoskerk in Umm er-Rasas. Na deze bezienswaardigheden rijden we door naar een bijzondere homestay in de buurt van Wadi bin Hamad (1,5 uur rijden). Deze homestay reserveer je ook gemakkelijk via onze reisgids app.

mount nebo mozes jordanieUm er-Rasas jordanie

Dag 11. Wadi bin Hamad en Wadi Rum

We starten de dag met een van de mooiste hikes van Jordanië, door de Wadi bin Hammad. In tegenstelling tot de Wadi Mujib is het water in de Wadi bin Hammad heerlijk warm. Een hike van 2 uur, waarna we bij de homestay nog kort lunchen. Vanuit hier maken we een lange autorit naar het volgende hoogtepunt: de Wadi Rum (3,5 uur rijden).

wadi bin hammad jordanie

Dag 12. Wadi Rum

In de Wadi Rum overnacht je in een authentiek bedoeïenenkamp en maken we een jeeptour door het weidse woestijnlandschap. Zorg ook zeker dat je op een mooie plek de zonsondergang meemaakt. Je dineert bij je kamp.

Dag 13. Wadi Rum en Aqaba

Wij stonden vroeg op om tijdens zonsopkomst de Wadi Rum op wel een heel bijzondere manier mee te maken, namelijk vanuit een luchtballon. Na deze fantastische ervaring reden we door naar dé badplaats van Jordanië, Aqaba (1 uur rijden).

ballonvaart wadi rum woestijn boeken

Dag 14. Aqaba

In Aqaba geniet je in een van de vele grote resorts van een echte vakantiedag. Heb je een duikbrevet? Dan is Aqaba de plek om te duiken. Ook snorkelen is mogelijk, waar je zelfs vanuit het strand al een prachtige onderwaterwereld kan zien. Deze stranden liggen overigens niet bij de resorts, maar in het aparte duik- en snorkeldeel van Aqaba.

Dag 15. Aqaba, Petra

We genieten nog een halve dag aan het strand en rijden vervolgens door naar ons hotel in de buurt van Petra (2 uur rijden).

aqaba jordanie duiken snorkelen

Dag 16. Petra

Een volledige dag staat voor hét hoogtepunt van je reis door Jordanië, de ruïnes van de oude stad Petra. Wij maken een onontdekte backdoor wandeling richting het klooster, waarvandaan we vervolgens doorlopen richting het begin van Petra, bij de schatkamer en de siq. In Petra loop je met gemak 7 of 8 uur rond.

petra van bovenaf

Dag 17. Petra en Dana

Wij kochten een 2 daags-ticket waardoor we ook deze ochtend Petra bezoeken. Ditmaal lopen we via de ‘normale’ entree bij het visitor center en maken we een wandeling waarbij we de schatkamer van bovenaf gaan bekijken. Deze wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur. We zetten de reis voort naar ons hotel in de omgeving van het Dana natuurreservaat (1 uur rijden).

Dag 18. Dana

In de ochtend maken we een mooie hike door het Dana natuurreservaat en kiezen we ervoor een ritje te maken naar het Shobak kasteel (heen en terug ongeveer een uur rijden). We overnachten weer in ons hotel bij Dana.

dana natuurreservaat jordanie

Dag 19. Kerak kasteel, Dode Zee

Onderweg naar de Dode Zee passeren we het bekende kruisvaarderskasteel van Kerak (1,45 uur rijden). Vervolgens rijden we nog een uur en komen we aan bij de Dode Zee, waar een hele rits aan bekende hotelketens opdoemen. Naast deze resorts is er bij de Dode Zee helemaal niets te beleven. Een ideale plek om tot rust te komen.

Dag 20. Dode Zee

Na een goed ontbijt in je hotel is het moment daar: drijven in de Dode Zee. Naast het drijven is ook jezelf besmeuren met modder een typische activiteit aan de Dode Zee. De modder schijnt therapeutische werkingen te hebben.

Dag 21. Doopplek van Jezus en Amman

Helemaal uitgerust rijden we door naar een ander religieus hoogtepunt, de Doopplek van Jezus (2o minuten rijden). Vanuit deze plek rijden we terug naar de hoofdstad (1 uur rijden). Onderweg komen we langs de huidige opgravingen van Sodom en Gomorra, interessant voor de Bijbel geïnteresseerde reiziger.

doopplek van jezus in jordanie

Heb je in Amman nog wat tijd over? Bezoek dan een van de vele musea in Amman of ga langs bij Carakale, de eerste microbrouwerij van Jordanië.

Dag 22. Amman

Terug naar Amsterdam.

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rondreis Jordanië - 3 weken
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >