Qasr Azraq kasteel, woestijnkasteel in Jordanië

Qasr Al Azraq, oftewel het Azraq kasteel, behoort tot de bekende woestijnkastelen in het oosten van Jordanië. In tegenstelling tot de andere woestijnkastelen zie je het Azraq kasteel niet van verre liggen. Het kasteel ligt namelijk aan de drukke hoofdstraat van het dorp Azraq en dat maakt het wellicht nog indrukwekkender.

De strategische waarde van dit kasteel kwam door de nabijgelegen oase, de enige waterbron in een uitgestrekt woestijngebied. Deze oase, het Azraq Wetland Reserve, is te bewonderen voor bezoekers.

azraq kasteel azraq kasteel

Het Azraq kasteel is rond het jaar 300 gebouwd. De Romeinen waren de eersten die gebruik maakten van dit kasteel. Sindsdien is het kasteel doorlopend bewoond geweest tot aan de vorige eeuw. In de Mamelukken Tijd, zo rond de 13e eeuw, is het kasteel omgebouwd tot hetgeen je er nu nog van kan bewonderen. Uit deze periode dateert ook de kleine moskee met mihrab gebouwd in het midden van het binnenplein.

Opvallend aan dit kasteel zijn de donkere basaltstenen van lokaal gewonnen. Dit maakt het kasteel donkerder dan de meeste andere gebouwen in het gebied. Bij binnenkomst valt de grote zware toegangspoort meteen op en draait nog steeds om zijn spil (zelf getest, je moet er spierballen voor hebben). Wanneer je vervolgens het binnenplein oploopt vind je aan de linkerkant nog een andere stenen draaideur. Wij gingen expliciet op zoek naar deze draaideur, omdat de vader van Godfried hier een foto van stuurde. Hij bezocht het kasteel in 1965.

azraq kasteel

T.E. Lawrence

In de winter van 1917-1918 is het kasteel gebruikt door T.E. Lawrence en zijn Arabische troepen. Boven het poortgebouw zou de kamer zijn waar T.E. Lawrence de winter doorbracht. Via een trap links en rechts klim je gemakkelijk naar deze kamer. Deze verbinding met “Lawrence of Arabia” is een van de belangrijkste trekpleisters van het kasteel voor toeristen.

azraq kasteel azraq kasteel

Wil je meer weten over T.E. Lawrence? Bestel dan zijn boek Seven Pillars of Wisdom of lees in dit artikel meer: Lawrence of Arabia.

Openingstijden: dagelijks tot zonsondergang
Ticket: 3 JD (3,60 euro)
Met dit ticket is het bovendien mogelijk om op dezelfde dag de andere woestijnkastelen te bezoeken: Qasr al-Hallabat, Qasr Amra en Qasr al-Kharanah.

azraq kasteel

Over de woestijnkastelen van Jordanië

Verspreid over heel Jordanië kom je curieuze woestijnkastelen tegen. Rijd je door oneindige leegtes van uitgestrekte zandvlaktes, dan doemt ineens een woestijnkasteel op dat uit de lucht gevallen lijkt te zijn. De meest interessante woestijnkastelen tref je ten oosten van Amman. Wil je alle woestijnkastelen van Jordanië zien? Een aanbevolen route is dan om eerst noordelijk via Zarka te rijden, Azraq en terug naar Amman waar je de woestijnkastelen onderweg in één dag met één ticket kan bezoeken.

Aanbevolen route woestijnkastelen Jordanië:
Qasr al-Hallabat – Qasr al-Azraq, Qasr Amra, Qasr al-Kharanah, Qasr al-Mushatta

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Azraq, Jordanië
Author Rating
41star1star1star1stargray

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Jordanië  Reisgids App. 100% gratis.

Uitgebreide Nederlandstalige Jordanië Reisgids van REiSREPORT. Alles over Jordanië op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker