In de serie woestijnkastelen: Qasr / Quseir Amra kasteel

  jordanië

  Onderdeel van de Jordanië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Van de vele woestijnkastelen die verspreid door Jordanië overal uit het niets lijken op te doemen, is opvallend genoeg de kleinste het meest bijzonder. Quseir Amra, letterlijk Amra kasteeltje, heeft dan ook een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst bemachtigd. Eenmaal binnen snap je meteen waarom..

  Quiser Amra was onderdeel van een groter complex, waarvan de resten in de nabije omgeving gevonden zijn. Het gebouw dat je hier bezoekt, Quiser Amra, was vooral een klein koninklijk toevluchtsoord met verschillende badruimtes. Waarschijnlijk gebouwd tussen 723 en 743 door kalief Walid II. Buiten het gebouw zie je al goed hoe water uit de grond werd gepompt en hoe het vervolgens binnen in het badhuis werd verwarmd.

  Amra kasteel jordanieAmra kasteel jordanie

  Kleurrijke fresco’s

  Eenmaal binnen begrijp je al snel waarom het Amra kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dat heeft het kasteel namelijk geheel te danken aan de bijzonder goed bewaard gebleven fresco’s. Je komt binnen in de ontvangstzaal waar de fresco’s vol verhalen je tegemoet staren. Zo goed als alle plafonddelen en muren zijn gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

  Amra kasteel jordanie
  Amra kasteel jordanie

  De fresco’s vertellen verschillende verhalen, zoals jachttaferelen, opvallend veel naakte vrouwen, beroepen maar ook over de heersers op aarde. Zo is er één paneel in de ontvangstzaal waar zes heersers worden getoond. De byzantijnse keizer, de Perzische sjah, de Visigotische koning van Spanje, de Negus van Ethiopië en nog twee. Deze twee laatste zijn hoogstwaarschijnlijk de Turkse en Indiase heerser. De inscripties in het Arabisch en Grieks noemen de namen van de eerste vier heersers, maar de laatste twee zijn helaas niet meer te herleiden.

  Amra kasteel jordanie

  De badruimtes

  De hamam bestaat uit verschillende ruimtes. Nog veel meer fresco’s zie je in de andere ruimtes, vol verhalen die een goed beeld geven van hoe men destijds de wereld zag. Verderop in het gebouw vind je nog het tepidarium (het lauwe bad) en het caldarium (het warme bad). Daarnaast vind je een kleedruimte en is er nog een nis waar hoogstwaarschijnlijk de vorsten troon stond.

  Helemaal achter in het gebouw vind je het kleine caldarium, daar waar het warme bad zich bevond. Op het koepelvormig plafond is de dierenriem afgebeeld met de sterrenbeelden van het noordelijk halfrond. Met een beetje fantasie (en hulp van de kasteelheer) vind je hier veel sterrenbeelden terug.

  Amra kasteel jordanie

  De Tsjechische arabist Alois Musil herontdekte het Amra kasteel in 1898. Een kleine eeuw later is het kasteel vervolgens op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst (1985).

  Amra kasteel jordanie

  Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 16:00u
  Ticket: 3 JD (3,60 euro)
  Met dit ticket is het bovendien mogelijk om op dezelfde dag de andere woestijnkastelen te bezoeken: Qasr al-Hallabat, Qasr al-Azraq en Qasr al-Kharanah.

  Over de woestijnkastelen van Jordanië

  Verspreid over heel Jordanië kom je curieuze woestijnkastelen tegen. Rijd je door oneindige leegtes van uitgestrekte zandvlaktes, dan doemt ineens een woestijnkasteel op dat uit de lucht gevallen lijkt te zijn. De meest interessante woestijnkastelen tref je ten oosten van Amman. Wil je alle woestijnkastelen van Jordanië zien? Een aanbevolen route is dan om eerst noordelijk via Zarka te rijden, Azraq en terug naar Amman waar je de woestijnkastelen onderweg in één dag met één ticket kan bezoeken.

  Aanbevolen route woestijnkastelen Jordanië:
  Qasr al-Hallabat – Qasr al-Azraq, Qasr Amra, Qasr al-Kharanah, Qasr al-Mushatta

  Amra kasteel jordanie

  Handige laatste Jordanië tip

  Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

  Jordanië

  Onderdeel van de Jordanië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Alles over Jordanië. Gratis.

  Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


  Jordanië Reisgids →

  costa rica reisgids

  Summary
  Review Date
  Reviewed Item
  Quseir Amra kasteel, Jordanië
  Author Rating
  51star1star1star1star1star

  2 reacties

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

   🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
  GRATIS REIS APP >