In de serie woestijnkastelen: Qasr Al-Mushatta kasteel

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het Al-Mushatta kasteel bevindt zich vlak naast het vliegveld van Amman, Queen Alia Airport. Dit kasteel wordt aanzienlijk minder bezocht dan de andere woestijnkastelen van Jordanië. Dit is dan ook aardig te verklaren door de ontbrekende gevel (welke nu in een Berlijns museum ligt) en de verwaarloosde ruïnes. Desondanks wijzen de gebeeldhouwde gevels en de enorme buitenmuur nog steeds op de oorspronkelijke grandeur dat het complex ooit had.

Toegegeven, de donkere wolk die tijdens ons bezoek boven ons dreef, maakte het beeld nog tragischer (wij vonden dit juist prachtig).

Al Mushatta kasteel jordanie

Een mysterieus kasteel

Veel over de geschiedenis van dit kasteel is helaas niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk is qasr Al-Mushatta rond 743 gebouwd onder het bewind van kalief Walid II. Het kasteel zou dienen als een winterpaleis maar de bouw van het kasteel is nooit volledig voltooid.
Daarnaast is ook de officiële naam van dit kasteel niet bekend. Al-Mushatta is namelijk de naam die de lokale bedoeïenen aan het gebouw hebben gegeven.

Al Mushatta kasteel jordanieAl Mushatta kasteel jordanie

Een geschenk aan Wilhelm II

Hoewel het kasteel dus nooit is afgemaakt was Qasr al-Mushatta zeker van buiten ooit een prachtig woestijnkasteel. Gek genoeg ontbreekt de façade van het winterpaleis. Deze is in zijn geheel door de Osmaanse sultan Abdul Hamid aan keizer Wilhelm II geschonken aan het begin van de 20e eeuw, als dank voor de aanleg van de Hidjazspoorlijn. De façade ligt tegenwoordig in het Pergamonmuseum in Berlijn. Daarnaast werd het kasteel ook gedeeltelijk verwoest door aardbevingen en de meeste kolommen en wachttorens zijn al lange tijd geleden ingestort.

Opmerkelijk: het complex is gebouwd met gebakken bakstenen, dit om de kleur van basaltstenen na te bootsen.

Al Mushatta kasteel jordanie

Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 16:00u

Over de woestijnkastelen van Jordanië

Verspreid over heel Jordanië kom je curieuze woestijnkastelen tegen. Rijd je door oneindige leegtes van uitgestrekte zandvlaktes, dan doemt ineens een woestijnkasteel op dat uit de lucht gevallen lijkt te zijn. De meest interessante woestijnkastelen tref je ten oosten van Amman. Wil je alle woestijnkastelen van Jordanië zien? Een aanbevolen route is dan om eerst noordelijk via Zarka te rijden, Azraq en terug naar Amman waar je de woestijnkastelen onderweg in één dag met één ticket kan bezoeken.

Aanbevolen route woestijnkastelen Jordanië:
Qasr al-Hallabat – Qasr al-Azraq, Qasr Amra, Qasr al-Kharanah, Qasr al-Mushatta

Al Mushatta kasteel jordanie

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Al-Mushatta kasteel, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >