Petra, Jordanië – Trekpleister van Jordanië

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De meest bekende en populairste plek van Jordanië behoeft weinig introductie. Een bezoek aan Petra is hoogstwaarschijnlijk het hoogtepunt van je reis. Wij raden je dan ook aan om twee dagen door te brengen in Petra, omdat er zo ontzettend veel te verkennen is in deze opmerkelijke oude stad. Naast onderstaande Petra bezienswaardigheden zijn er nog tal van andere ontdekkingen te aanschouwen.

De bekendste Petra bezienswaardigheden

Bab as-Siq

Vanaf het visitor centre naar het begin van de siq loop je door de Bab as-Siq (letterlijk vertaalt: poort tot de kloof). Dit is zo’n 700 meter en via een zandpad loop je door de oude wadi. Tijdens deze eerste wandeling kom je al een aantal oude graven tegen.

petra kloof jordanie

De Siq

De echte start van je reis door Petra begint toch wel bij de Siq. De Siq is een smalle kloof van ongeveer 70 meter hoog en 1,2 kilometer lang. Op sommige plekken is de kloof zelfs maar 4 meter breed. Deze kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra. Alleen deze wandeling is al een hele belevenis. Wij raden je aan ‘s ochtends vroeg (rond 08:00 uur) door de Siq te lopen. Rond die tijd zijn er nog maar weinig toeristen om je heen en zo’n rustige wandeling door de Siq is een magisch moment.
petra kloof jordanie Aan het begin van de Siq vind je een dam, gebouwd in 1963. Deze is gebouwd op de top van een Nabataean dam uit 50 na Christus, om het overstromingswater van de Wadi Musa door de Siq te stoppen. De Siq is het gevolg van een breuk in de rotswand door tektonische krachten. Technisch gezien is het dan ook geen kloof, want een kloof is uitgesleten door water. De oorspronkelijke kanalen die je nu nog in de muren ziet waren gemaakt om water in de stad Petra te brengen.

Het meest magische moment van de wandeling door de kloof is het laatste deel. Door de donkere kloof loop je naar de opening van Petra en wel naar het bekendste monument van de hele stad. Namelijk Khazne el-Firaun, ofwel de schatkamer. Vanuit de smalle kloof zie je langzaamaan een oranje lichtstraal tevoorschijn komen. Je loopt letterlijk op een schat af.

petra kloof jordanie

De schatkamer

Ongetwijfeld het meest bekende en meest gefotografeerde monument van Petra: de treasury, ofwel de schatkamer. De schatkamer is zo’n 40 meter hoog en heeft imposante zuilen, nissen en pilaren. Veel archeologen zijn enorm onder de indruk van het metselwerk niveau van dit eeuwenoude monument.

Aan de bovenkant zie je een gebroken colonnade waar bovenop een urn staat. Het monument dient als graf, maar dankt de misleidende naam schatkamer door de lokale bedoeïenen. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat een Egyptische farao zijn schat in de urn heeft verstopt. Dat verklaart dan ook meteen de vele kogelgaten die je ziet, waarbij men de urn wilde openbreken.

petra schatkamer

Het theater van Petra

Loop je vervolgens met de looproute mee, dan verbreedt de weg zich naar de buitenkant van de Siq. Meer dan 40 graven kom je onderweg tegen, die gezamenlijk de gevelstraat worden genoemd. Een paar meter verder aan je linkerkant kom je terecht bij het theater. Dit theater werd oorspronkelijk gebouwd door de Nabateeërs. Later werd het nog verder uitgebreid door de Romeinen om ongeveer 8000 toeschouwers te verwelkomen. Zoals je duidelijk ziet zijn ook de banken uitgehouwen uit de rotspartijen.

petra siqtheater petra

Koningsgraven

Bijna tegenover het theater vind je aan de rechterkant drie grote graf façades, de koningsgraven. Men denkt dat deze grote monumenten dienen als graven voor Nabatese koningen. Dit is echter niet bewezen, maar enkel en alleen door de grootheid van de graven wordt dit gesuggereerd. Bovendien illustreren ze de beste beeldhouwwerken in Petra. Het niveau van het bouwwerk van alle monumenten blijft iets fascinerends. De meest kenmerkende van de koningsgraven is de Urn tombe, herkenbaar aan de enorme urn bovenop het gebouw.

graftombes petragraftombes petra

De hoofdstraat

Tegenover de koningsgraven vind je de hoofdstraat van Petra. Een prachtige colonnadestraat, welke doet denken aan de opgravingen van Jerash. Aan de hoofdstraat vind je de grote tempel van Petra en aan het einde de poort die toegang gaf tot deze hoofdtempel van de stad.

Loop je de hoofdstraat uit dan kom je vervolgens terecht bij twee restaurants, aan beide zijden van de wadi. Hier is het mogelijk om wat te eten en drinken en vind je toiletten. Het Crown Plaza restaurant aan de rechterkant is wat exclusiever. Aan het restaurant bevindt zich ook het Petra Archaeological Museum met een kleine collectie van vondsten uit Petra.

hoofdstraat petra

Het klooster van Petra

Een klim van ongeveer een uur brengt je uiteindelijk bij het klooster van Petra. Dit is overigens een zware klim. Het wandelpad met veelal trappen is prima te bewandelen, maar de klim omhoog gaat je uiteindelijk vermoeien. Uiteraard is het wel mogelijk om je door een ezel naar boven te laten vervoeren, maar wij zijn absoluut niet fan van dit vervoersmiddel. Dan maar wat spierpijn..

petra klooster

Wij liepen, in tegenstelling tot bijna alle toeristen, een andere (nog onbekende) looproute, waarbij we juist aan de achterkant van Petra zijn gestart. Hierdoor loop je de vele trappen niet omhoog, maar juist omlaag. Meer over die looproute lees je hier: Petra backdoor.

Qua ontwerp is het klooster vergelijkbaar met de schatkamer. Het klooster is echter wel groter dan de schatkamer, alleen de deur is al 8 meter hoog. Verder is het 50 meter breed en 45 meter hoog. Gebouwd als een tombe rond 86 voor Christus werd het hoogstwaarschijnlijk gebruikt als een kerk in de Byzantijnse tijd.

hoofdstraat petra

Iedere bezoeker heeft zijn eigen favoriet. Zo waren wij misschien wel meer onder de indruk van het klooster dan van de schatkamer. Dit mede door de ruimte om het monument heen, waardoor het de aandacht krijgt die het verdient. Hier neem je echt de tijd om eens goed te gaan zitten en de grootte van het gebouw op je te laten inwerken. Bij het klooster vind je ook een klein restaurantje.

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Petra, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >