Petra: geschiedenis en de plattegrond

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt ontdekte in 1812 de stad Petra. Sinds zijn ontdekking bezoeken jaarlijks duizenden toeristen de indrukwekkende ruïnes van deze bijzondere stad.

De eeuwenoude stad Petra, hoe is het ontstaan en wie hebben er gewoond?

De stad van de Nabateeërs

Voor een lange tijd was de omgeving van Petra hoogstwaarschijnlijk de woonplaats van de Edomieten. Dit volk wordt ook in de bijbel genoemd. Rond de 6e eeuw voor Christus werden de Edomieten verdreven door de Nabateeërs. De Nabateeërs waren een nomadenvolk uit West-Arabië. Zij werden aangetrokken door de mogelijke welvaart die deze plek met zich meebracht. Het gebied rondom Petra was namelijk een belangrijke route voor de handelskaravanen. Dit alles met succes.

petra geschiedenis

De handelsroute

Dit volk werd steenrijk door het heffen van tol op de karavanen langs de handelsroutes. Ze breidden langzaamaan steeds verder uit door meerdere karavaanroutes onder eigen toezicht te krijgen. Rond de vierde eeuw voor Christus werden de Nabateeërs een machtig volk en maakten ze dienst uit in delen van het Nabije Oosten. In de eerste eeuw voor Christus werd Petra de rijke hoofdstad van een bijzonder groot rijk dat zich uitstrekte tot aan Damascus.

In deze tijd werd er dan ook flink gebouwd in Petra. De typische nomaden tenten werden verruild voor grote stenen gebouwen. Uit de zachte stenen rotsen hakten ze de paleizen, tempels, graven en stallen. De belastingopbrengsten maakten de heersers van Petra dan ook schatrijk. Dit is duidelijk te zien aan de imposante gebouwen en grafmonumenten.

petra geschiedenis

De ondergang van Petra

Voor een redelijk lange tijd hadden de Nabateeërs een eigen koninkrijk. Uiteraard vonden er pogingen tot verovering plaats, maar nooit met succes. Tot het jaar 106 na Christus, waar het werd veroverd door het Romeinse Rijk. Een aantal van de huidige ruïnes zijn dan ook gebouwd door de Romeinen. Zo is het theater uitgebreid door de Romeinen en is de hoofdstraat, de colonnadestraat, een overblijfsel uit de Romeinse tijd.

Petra bleef, ondanks dat het geen hoofdstad meer was, nog een poos een welvarende stad. Daar kwam na een tijd verandering in toen de handelsroute verlegd werd. Door de toenemende scheepvaart over de Rode Zee kwam er steeds meer concurrentie vanuit de zeeroutes. De vele handelskaravanen kwamen niet meer door de stad en het ging daardoor financieel steeds slechter. De stad werd vervolgens beschadigd door vele aardbevingen met een hele grote aardbeving in 555. Sinds dat moment werd de stad steeds meer verlaten. Enkel een aantal bedoeïenen bleven Petra bezoeken en woonden dan ook in de verlaten grotten.

De ontdekking van Petra

Heel veel jaren later, in 1812, was het de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt die de ruïnes ontdekte. In de jaren twintig van de 20e eeuw zijn de eerste archeologische opgravingen pas begonnen. Sinds dat moment zijn er voortdurend, en dus nu nog steeds, archeologen ter plaatse bezig. Gelukkig is er veel van Petra’s meest indrukwekkende bouwwerken intact gebleven. Zo is het een bezienswaardigheid vol architectonische verrassingen.

Plattegrond van Petra

Om een bezoek aan Petra wat overzichtelijker te maken vind je hieronder een eenvoudige map. Hier zie je de grootste bezienswaardigheden, welke je tegenkomt tijdens je wandeling door Petra. Daarnaast zijn er uiteraard nog veel meer ruïnes te ontdekken.

petra plattegrond

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Geschiedenis Petra, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

3 reacties

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >