Aqaba: snorkelen, duiken en strand van Jordanië

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Aqaba is een populaire badplaats in het uiterst noorden van de Rode Zee. Meteen naast de grens met Israël en de Israëlische plaats Eilat, die je vanaf het strand goed ziet liggen.

In Aqaba merk je aan vrijwel alles dat toeristen hier niet voor geschiedenis en cultuur komen. In Aqaba zelf ligt een oude Byzantijnse kerk uit de 4e eeuw. Naar verluid het eerste gebouw ter wereld dat specifiek als kerk gebouwd is. Dit zou je kunnen opvatten als een belangrijk gebouw, echter ligt het er verlaten bij. Wij reden zelfs drie keer voorbij met de auto, omdat het meer aandoet als een bouwplaats. Hetzelfde geldt voor de opgravingen van de oude vesting, Ayla.

aqaba jordanie duiken snorkelen

Nee, Aqaba draait absoluut niet om geschiedenis of cultuur maar om zon, zee, strand en duiken. Dure hotelketens met privé stranden en zwembaden struikelen over elkaar heen en nieuwe, nog grotere hotels worden onafgebroken bijgebouwd. Datzelfde geldt voor grote fastfoodketens zoals een PizzaHut en McDonald’s. Daarnaast vind je op vrijwel elke hoek van de straat een pinautomaat en ook alcohol winkels zijn in deze Westerse stad te vinden.

aqaba jordanie duiken snorkelenaqaba jordanie duiken snorkelen

Duiken in Aqaba

Naast bovengenoemde winkels en restaurants vind je ook op vrijwel elke hoek van de straat een bedrijf dat gericht is op duiken en snorkelen. En dat laatste is absoluut niet gek, want de Rode Zee ter hoogte van Aqaba is één van de mooiste duikgebieden ter wereld. Bovendien is het bijna altijd lekker weer in Aqaba. De wintertemperatuur in Aqaba gaat zelden onder de 20 graden en in de zomer is het overdag gemiddeld zo’n 35 graden. De zeewind maakt het gelukkig nog steeds draaglijk in de zomer.

aqaba jordanie duiken snorkelen

Een waar duik- en snorkelparadijs

Ben je geïnteresseerd in de onderwaterwereld, dan is Aqaba echt de perfecte plek. Het is hier dan ook een waar duikparadijs. Talloze schitterende vissen en prachtig koraal in kristalhelder water trekken duikers en snorkelaars van over de hele wereld. En ja, ook voor snorkelaars is Aqaba een zeer gunstige bestemming. Direct van het strand kan je de vissen en het koraal al bewonderen. Deze stranden liggen op zo’n 15 minuten rijden van het centrum van Aqaba, in het Aqaba Marine Park. Al deze stranden zijn verbonden met duikscholen/beachclubs, dus is het ook mogelijk om je duikbrevet te halen in Aqaba. Daarnaast is het ook mogelijk om duik- en snorkel spullen ter plaatse te huren.

aqaba jordanie duiken snorkelenaqaba jordanie duiken snorkelen

Bootexcursie in Aqaba

Met een bootexcursie kan je nog verder naar speciale highlights worden gebracht. Zo is er van alles tot zinken gebracht in de hoop dat koraal zich erop gaat vestigen. Zo is het ook mogelijk om – per boot – snorkelend of duikend naar een tank te duiken. De nieuwste attractie van het Aqaba Marine Park werd op 16 november 2017 geplaatst en is nu al de favoriet van duikers. Op zo’n 300 meter voor de kustlijn op een diepte van 17 meter is namelijk een levensecht vliegtuig op de bodem geplaatst.

aqaba jordanie duiken snorkelenWil je graag een bootexcursie in Aqaba boeken, of je duikbrevet halen? Neem dan contact met ons op via onze reisgids app van Jordanië.

Voor toeristen zijn de privé stranden van alle grote hotelketens en natuurlijk het Aqaba Marine Park de plekken om op het strand te liggen. Ga je het stadje Aqaba in, dan tref je vooral de lokale inwoners aan het openbare strand. Het strand Palm Beach ligt centraal in de stad en is erg leuk om eens rond te lopen. Zo zijn er ook een aantal strandtentjes, strandspullen te koop en kan je op een glazenboot.

aqaba jordanie duiken snorkelen aqaba jordanie duiken snorkelenaqaba jordanie duiken snorkelen aqaba jordanie duiken snorkelen

Niet te missen: de vlaggenmast

Om toch nog een stukje van de relevantie van Aqaba te kunnen ervaren, bekijk je de zonsondergang vanaf het Plein van de Arabische Opstand. Het was hier dat, vlakbij het fort van Aqaba, aan het begin van de 20e eeuw Lawrence of Arabia met zijn bedoeïenleger de Ottomanen aanviel. Ter herinnering hieraan steekt een gigantische vlaggenmast hier ver boven Aqaba uit. Deze vrijstaande vlaggenmast heeft een hoogte van 130 meter met een vlag eraan van 20 bij 40 meter. Het draagt overigens de vlag van de Arabische Opstand en niet (zoals je misschien verwacht als je snel kijkt) de vlag van Jordanië. De vlag van Jordanië heeft er namelijk nog een witte ster op zitten.

aqaba jordanie duiken snorkelenaqaba jordanie duiken snorkelen

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Aqaba, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >