Is Jordanië veilig om te reizen? Hier tonen we je het reisadvies Jordanië. Het meest recente reisadvies van Jordanië, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Laatst gecontroleerd: 06-12-2019
Laatste bijgewerkt: 06-12-2018
Kaart bij reisadvies Jordanië
Download de kaart (PDF, 138 kB)
Reischecklist Jordanië
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de kuststrook met Syrië te reizen als dat noodzakelijk is. Reist u naar Jordanië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Jordanië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Jordanië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Jordanië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Jordanië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Jordanië een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Jordanië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Jordanië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Jordanië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Jordanië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is in:
- de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak;
- het grensgebied met Irak.
Syrische vluchtelingen in Jordanië
Jordanië heeft veel vluchtingen uit Syrië opgenomen. Zij hebben zich vooral in het noorden van Jordanië en in de hoofdstad Amman gevestigd. Soms ontstaan er spanningen. Bijvoorbeeld in en rond de steden Mafraq en Ramtha.
Geel: let op, veiligheidsrisico’s
Er zijn in de rest van het land veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
Terrorisme
Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is er daarom een risico op terroristische aanslagen. Dat is vooral op plaatsen waar veel mensen komen. Er zijn verscherpte maatregelen bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra.
Op 10 en 11 augustus 2018 zijn er in de steden Fuheis en Salt terroristische aanslagen geweest. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
Demonstraties
Door de de economische ontwikkeling en de maatregelen van de regering in Jordanië, kunnen er demonstraties en wegblokkades voorkomen. De politie kan bijvoorbeeld hoofdwegen afsluiten. Ook kan de politie wegen in het zuiden (zoals de Desert Highway) blokkeren, waar bekende toeristische attracties liggen (Wadi Rum, Petra en Aqaba).
Natuurgeweld
Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren.
Zorg dat u goed geïnformeerd blijft over de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.
Verkeersveiligheid
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Jordanië op de website van de ANWB.
Gezondheid
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Jordanië voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Tips van de ambassade
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Jordanië.
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en mensen
Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie zonder hun toestemming.
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Jordanië. Houd hier rekening mee.
Lichamelijk contact in het openbaar
Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet altijd geaccepteerd.
Alcohol en drugs
Openbaar dronkenschap en gebruik van drugs zijn strafbaar.
Het Koningshuis en religie
Toon respect voor de Koning. Toon respect voor religieuze gebruiken. Vooral tijdens de heilige maand van Ramadan. Draag bedekkende kleding bij een bezoek aan het oude gedeelte van de hoofdstad Amman. Ook bij een bezoek aan een moskee en andere religieuze plaatsen.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Jordanië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 911 (112 vanaf mobiele telefoons).
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Amman
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Amman.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.
Het Jordanië reismagazine – luxe print uigave
Voor de geïnteresseerde Jordanië reiziger: het Jordanië reisgids magazine. De veelgeprezen luxe print uitgave. Reis niet naar Jordanië zonder dit reismagazine. Uit onze groeiende familie van luxe reisgids magazines. Bestel vandaag nog, zonder verzendkosten.
Jordanië Startpagina: het complete overzichtREiSREPORT Jordanië is verreweg de meest complete informatiebron voor Jordanië reizigers. Voor alle informatie, start je op de Jordanië startpagina. De Jordanië reis app is beschikbaar voor: |




