In de serie woestijnkastelen: Qasr Al-Hallabat kasteel

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het complex van Qasr al-Hallabat ligt in de oostelijke woestijn van Jordanië en is al van ver zichtbaar. De zwarte basalt stenen en witte kalkstenen maken het nog steeds een mooi plaatje. Toch is het vooral de mozaïekvloer die je even stil zal doen staan. Via het vernieuwde bezoekerscentrum loop je de geschiedenis tegemoet.

Qasr al-Hallabat is gebouwd tijdens het bewind van keizer Caracalla, om zijn inwoners te beschermen tegen de bedoeïenenstammen. Het complex dateert uit de tweede en derde eeuw na Christus.

Al-Hallabat kasteel jordanieAl-Hallabat kasteel jordanie

Uitbreiding van het fort

Later, rond de achtste eeuw, werd het complex wederom uitgebreid door de Omajjaden. Onder leiding van kalief Walid II transformeerde het bescheiden fort tot een imposant complex van drie verdiepingen met vier grote torens. De Omajjaden bouwden daarnaast ook een moskee, links van het kasteel. De muren van dit kasteel, zoals je deze nu ziet, zijn bijna volledig gerestaureerd en dus nog in een goede staat te bewonderen.

Al-Hallabat kasteel jordanie

Mozaïekvloer

Loop je het fort binnen, dan vind je rechts achterin nog een kamer met een mozaïekvloer. Er zijn aardig wat elementen te herkennen, maar het zal je ook meteen opvallen dat de verwaarlozing zichtbaar is. Plastic tassen en rommel liggen tussen de mooie decoraties op de vloer. Wat ons betreft zijn herstelwerkzaamheden aan dit kasteel wel degelijk noodzakelijk.

Al-Hallabat kasteel jordanie

Wandel je door het kasteel helemaal naar achter, dan heb je aan de linkerkant nog een goed uitzicht over meerdere bijgebouwen. Deze vallen je in eerste instantie niet direct op, maar als je er eenmaal één hebt gezien dan blijf je nieuwe bijgebouwen ontdekken. Dit zijn oude Omajjadische bijgebouwen, maar ook Romeinse dammen en cisternen vind je hier op het landschap.

Al-Hallabat kasteel jordanie

Hammam as-Sarah

Op ongeveer 2 kilometer ten oosten van het kasteel vind je Hammam as-Sarah. Hammam as-Sarah is een klein badhuis welke bij het kasteel toebehoorde. Helaas was het voor ons niet mogelijk hier naar binnen te gaan.

Al-Hallabat kasteel jordanie

Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 16:00u
Ticket: 3 JD (3,60 euro)
Met dit ticket is het bovendien mogelijk om op dezelfde dag de andere woestijnkastelen te bezoeken: Qasr al-Azraq, Qasr Amra en Qasr al-Kharanah.

Over de woestijnkastelen van Jordanië

Verspreid over heel Jordanië kom je curieuze woestijnkastelen tegen. Rijd je door oneindige leegtes van uitgestrekte zandvlaktes, dan doemt ineens een woestijnkasteel op dat uit de lucht gevallen lijkt te zijn. De meest interessante woestijnkastelen tref je ten oosten van Amman. Wil je alle woestijnkastelen van Jordanië zien? Een aanbevolen route is dan om eerst noordelijk via Zarka te rijden, Azraq en terug naar Amman waar je de woestijnkastelen onderweg in één dag met één ticket kan bezoeken.

Aanbevolen route woestijnkastelen Jordanië:

Qasr al-Hallabat – Qasr al-Azraq, Qasr Amra, Qasr al-Kharanah, Qasr al-Mushatta

Al-Hallabat kasteel jordanie

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Al-Hallabat kasteel, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

3 reacties

 1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

 2. Hallo Marlou en Godfried,
  De beste wensen voor 2018 en dat het maar een mooi, gezond en gelukkig nieuw jaar voor jullie zal zijn.
  Jullie maken in elk geval schitterende reizen.
  Groet,
  Vera Mensch

  1. Veer! Je was “helaas” de vorige keer op vakantie toen ik op vrijdag langskwam. Nou, driemaal is scheepsrecht. Binnenkort kom ik langs als ik zeker weet dat jij er ook bent.
   Hopelijk heb je een mooie vakantie gehad en jij natuurlijk ook een prachtig, mooi en gezond 2018.
   Fijn dat je zo betrokken blijft bij wat we doen, dat vinden we echt heel leuk.
   Groetjes van ons 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >