Azraq reservaten: op safari in Shaumari Wildlife Reserve

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Op zo’n 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Amman vind je een groot dorp, genaamd Azraq. Waar vrachtwagens dag en nacht onafgebroken voorbij denderen en het aanvoelt als een uitgegroeid lintdorp. Azraq is echter al een lange tijd een belangrijke plaats.

Azraq is lange tijd een belangrijke nederzetting geweest in een afgelegen en droog woestijngebied van Jordanië. De Romeinen bouwden er dan ook in de 3e eeuw na Christus het bekende Azraq Kasteel. De strategische – en dus belangrijke – waarde van het dorp en zijn kasteel is dat het midden in de Azraq oase ligt. De enige permanente bron van zoet water in ongeveer 12.000 vierkante kilometer woestijn. Azraq ligt dan ook aan een belangrijke woestijnroute die de handel binnen de regio vergemakkelijkt.

OPMERKELIJK: De inwoners van Azraq zijn min of meer verdeeld. De ene helft zijn Druzen en de andere helft is van Tsjetsjeense afkomst.

azraq wetland reserve

De reservaten van Azraq

Verrassend genoeg liggen er twee natuurparken in Azraq. Enerzijds het Azraq Wetland Reserve met water en moerassen en iets verderop kan je zelfs op jeepsafari in het Shaumari Wildlife Reserve.

Azraq Wetland Reserve

Het Azraq Wetland Reserve werd in 1978 opgericht door RSCN Azraq om de kostbare oase te behouden. Een unieke oase van 12 vierkante kilometer in het hart van de oostelijke woestijn, tussen een kalkstenen woestijn in het westen en een basalt woestijn in het oosten. Destijds zorgde de oase voor een sprankelende blauwe juweel in de woestijn, wat de naam Azraq eer aan doet (Aqraz is Arabisch voor blauw).

Het gebied met weelderige moeraslanden, plassen en beken is vooral erg geliefd bij trekvogels. Een verscheidenheid aan vogels komt elk jaar naar het reservaat en stopt voor een korte rust langs hun trekroutes, op de Afrikaans-Euraziatische vliegroute.

Helaas werd het droogteprobleem ieder jaar steeds erger, met 1992 als dieptepunt. De ecologische waarde van de oase was daarmee vrijwel vernietigd. De meeste trekvogels trokken dan ook weg uit het gebied. Met internationale steun en kunstmatige bronnen wist RSCN een aanzienlijk deel van het wetland te herstellen. Dankzij deze inspanningen komen er momenteel weer trekvogels naar deze veilige plek. Als bezoeker kun je vanuit aangegeven plekken naar de vogels kijken.

Iedere dag geopend van 09:00u tot zonsondergang.

azraq wetland reserve jordanie

Shaumari Wildlife Reserve

Het Shaumari Wildlife Reserve werd in 1975 opgericht door de Royal Society for the Conservation of Nature als een broedplaats voor bedreigde of lokaal uitgestorven dieren. Dit relatief kleine reservaat van 22 vierkante kilometer biedt een beschermende omgeving voor enkele van de meest zeldzame diersoorten in het Midden-Oosten.
Het belangrijkste dier dat hier succesvol is uitgezet is de Arabische oryx. Met zijn grote witte antilope en lange puntige hoorns is dit dier een icoon in het Midden-Oosten. Het dier wordt zelfs beschouwd als de oorsprong van de mythische eenhoorn. Daarnaast zijn er ook struisvogels, gazellen en onagers zijn er te zien. De laatste wordt ook wel wilde of half ezel genoemd en is ook een ernstig bedreigde diersoort.

azraq wetland reserveazraq wetland reserve jordanie
azraq wetland reserve

Dieren spotten vanuit de jeep

Je rijdt samen met een gids en een typische jeep (die je eerder in het Masai Mara park in Kenia verwacht) en tourt door het gebied. De jeep brengt je dicht bij de wilde dieren, maar in de wintermaanden houden ze zich vaak schuil. Ondanks deze onzekerheid is de tour door het semi-woestijnachtige landschap op zichzelf al een stoere belevenis. De gids heeft veel kennis van het gebied en laat je dan ook heel veel zien tijdens de tour. Zo krijg je bovendien ook te horen dat vrijwel elke inheemse plant in het reservaat een genezende werking heeft. Een jeeptour duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en wordt afgesloten met een kop thee. Uiteraard vind je in de theepot een zelf geplukte plant met genezende werking.

Wil je dit zelf ook?

Wil je dit zelf ook ervaren? Boek eenvoudig online, wij regelen het voor je. Bekijk alle Jordanië excursies.

azraq wetland reserve jordanieazraq wetland reserve jordanieazraq wetland reserve jordanie

Wil je dit zelf ook?

Wil je dit zelf ook ervaren? Boek eenvoudig online, wij regelen het voor je. Bekijk alle Jordanië excursies.

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Azraq en Shaumari Wildlife Reserve
Author Rating
31star1star1stargraygray

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >