Sodom en Gomorra en de grot van Lot

Jordanië, en dan specifiek het gebied rond de Jordaan Rivier en de Dode Zee, is een waar walhalla voor de Bijbel-geïnteresseerde reiziger. Zo wordt in het begin van de Bijbel, in Genesis, het einde beschreven van de steden Sodom en Gomorra. De inwoners waren dusdanig zondig, dat God er niet langer tegen kon en beide steden in een enorme vuurzee met de grond gelijk maakte en iedereen doodde. Op Lot en zijn familie na.

Het Bijbelverhaal van Sodom en Gomorra

In Genesis wordt beschreven hoe beide steden, Sodom en Gomorra, door God totaal verwoest werden. Dit gebeurde door de ‘zeer zware zonden’ die de inwoners van de steden hadden begaan. Nog voor dit gebeurde brachten twee engelen een bezoek aan Sodom en Gomorra. Lot (Abraham’s neef) nam de engelen als gasten in huis. Door zijn gastvrijheid bleek Lot een rechtvaardig persoon en zodoende zorgden de engelen ervoor dat Lot en zijn gezin Sodom vroegtijdig konden verlaten. Alvorens de grote vuurzee zou uitbreken.
Daarbij werd hen nadrukkelijk verteld dat het hele gezin absoluut niet achterom mocht kijken. De vrouw van Lot kon geen weerstand bieden tegen deze verleiding en keek toch om. Zij veranderde daardoor onmiddellijk in een zoutpilaar. Lot en zijn gezin (twee dochters) overleefden de vuurzee en verbleven vervolgens in een grot.

Sodom en Gomorrah jordanie

De huidige opgravingen van Sodom en Gomorra

Als deze steden, Sodom en Gomorrah, echt bestaan hebben, waar lagen ze dan en is er nog iets van over? Deze vragen houden zowel gelovigen als wetenschappers al lange tijd bezig. Tot op heden is er nog geen archeologisch bewijs dat ze echt hebben bestaan, toch claimen twee onderzoeksteams momenteel een locatie in Jordanië.

Bab-edh Dhra

Ten eerste: Bab-edh Dhra, iets ten noordwesten van Kerak. Een locatie die een aanzienlijk beroep doet op je inbeeldingsvermogen, want veel is er met het blote oog niet te zien. Naast bouwconstructies zijn hier graven gevonden die, hoewel veel geplunderd, aanwijzingen geven dat deze plek daadwerkelijk het voormalige Sodom moet zijn geweest.

Sodom en Gomorrah jordanie Sodom en Gomorrah jordanie Sodom en Gomorrah jordanie

Tall el-Hammam

Een eind naar het noorden, ten noord-westen van Madaba, ligt echter nóg een locatie genaamd Tall el-Hammam. Niet alleen is hier met het blote oog veel meer te zien en voor te stellen. Professor Steve Collins, die de opgravingen leidt, stelt ook dat “de discussie Bab-edh Dhra of Tall el-Hammam allang voorbij is” en dat (uiteraard) zijn plek de ware Sodom is. Voor beide locaties geldt in ieder geval dat de steden in één klap verwoest zijn maar dat dit niet, zoals in veel gevallen, door een aardbeving geweest kan zijn.

Sodom en Gomorrah jordanie Sodom en Gomorrah jordanie Sodom en Gomorrah jordanie

Over de manier waarop de steden zijn vernietigd gaan eveneens meerdere verhalen en onderzoeksresultaten rond. Van vuurzeeën tot meteoriet inslag.

De grot van Lot

De grot van Lot is te vinden aan de onderzijde van de Dode Zee. Zoals zo vaak bij heilige plaatsen is er een kerk omheen gebouwd, maar de grot zelf is duidelijk zichtbaar. In het kleine museum eronder, genaamd het Museum of the lowest point on Earth, vind je nog meer toelichting alsook de mozaïekvloer die men in de kerk aantrof.

Sodom en Gomorrah jordanieSodom en Gomorrah jordanie

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Sodom & Gomorrah en grot van Lot | Jordanië
Title
Sodom & Gomorrah en grot van Lot | Jordanië
Description

Sodom & Gomorrah. Jordanië is een waar walhalla voor de Bijbel-geïnteresseerde reiziger. Zo wordt in het begin van de Bijbel, in Genesis, het einde beschreven van de steden Sodom en Gomorra. Ook de grot van Lot is terug te vinden in Jordanië. Meer over Sodom en Gomorra en de grot van Lot lees je hier.

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Jordanië  Reisgids App. 100% gratis.

Uitgebreide Nederlandstalige Jordanië Reisgids van REiSREPORT. Alles over Jordanië op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker