Wadi Mujib: hiken, zwemmen en klimmen

Het laagste punt op aarde zou zomaar eens een absoluut hoogtepunt kunnen worden als je houdt van avontuur en canyoning. Het gebied ten oosten van de Dode Zee, zo’n 400 meter onder zeeniveau, biedt door haar miljoenen jaren oude rotspartijen en platen een uitdagende manier om het gebied te ontdekken. Een hike in de Wadi Mujib is dan ook een prachtige ervaring.

Hiken in de Wadi Mujib

Direct naast de Dode Zee, waar jaarlijks miljoenen toeristen op af komen om lekker te ontspannen en te zwemmen in het mineraalrijke water, ligt namelijk de Wadi Mujib. Dit natuurgebied bestaat uit enorme rotspartijen, die in het verloop van miljoenen jaren door verschuivende platen zijn gescheurd. In deze nauwe doorgangen zijn heuse zoetwaterwegen gesleten, die hun oorsprong meer in het binnenland van Jordanië vinden.

wadi mujib hike jordanië

Hiken, zwemmen en klimmen, het zijn allemaal componenten die komen kijken bij het ontdekken van dit natuurgebied.

Openingstijden Wadi Mujib

Check voor je naar de Wadi Mujib afreist eerst even op de website van het Visitors Centre welke hiking-trails er open zijn. In principe zijn deze vanaf 1 april tot eind oktober geopend, maar ze zijn altijd onderhevig aan weersomstandigheden. In de maanden november t/m maart is de Wadi Mujib niet toegankelijk voor bezoekers, een hike door de Wadi bin Hammad is dan een prachtig alternatief.

wadi mujib hike jordanië

Wadi Mujib: de Siq trail (zelfstandig of met gids)

Bij de Wadi Mujib kan je kiezen uit 4 verschillende trails. De algemene Siq trail, die het vaakst geopend is voor publiek, is de gemakkelijkste, maar vergis je niet. Het betreft waden door hevig stromend water en het beklimmen van watervallen door middel van touwladders. Iedereen met een redelijke conditie en gezond gestel kan dit aan. De trail brengt je in een uur of 2 naar een enorm indrukwekkende waterval, het einde van de trail. Vanaf hier loop je dezelfde route weer terug. En dat is leuk, want dat betekent dat je (bijna) alle watervallen waar je op bent geklommen, ook weer naar beneden kan glijden!
Entree: 16 JD (ongeveer 19 euro)

wadi mujib hike jordanië

Wadi Mujib: zwaardere hikes

Voor de wat meer ervaren Canyoners onder ons zijn er nog een drietal hikes open. De Canyon Trail begint een paar 100 meter ten zuiden van het visitor center, en duurt in totaal zo’n 6 uur. Het begint met een hike van een paar uur door de rotspartij heen; droge voeten dus. Het eindpunt is de hierboven eerder beschreven waterval, en vanaf dit punt waad je over dezelfde trail terug als hierboven. Om af te kunnen dalen naar de waterval, komen er echter wel stukken abseilen kijken, dus dit is bij voorkeur wel iets waar je al ervaring mee hebt, of iets dat je graag wilt leren. Guided only.

De Malaqi trail brengt je vanaf het bezoekerscentrum direct de heuvels in, waarna je afdaalt in de Mujib River. Deze brengt je naar natural pools waar gezwommen kan worden en waar je met je groep luncht. Daarna bezoek je dezelfde 20 meter hoge waterval en waad je dezelfde route terug. Deze trail is alleen guided te boeken, en kost je een hele dag.

wadi mujib hike jordanië

De Ibex trail is de enige trail voor mensen die hun sokken liever droog houden. Je loopt parallel aan de Dode Zee de bergen in, waardoor de uitzichten behoorlijk spectaculair zijn. Hierna loop je door naar het Radas Ranger Station, een plek waar je een behoorlijke grote kans hebt om Nubische Ibexen te spotten. Hierna wandel je in een cirkel terug naar het Visitor’s Centre.

Kort samengevat: heb je zin in een dag vol avontuur? Dan is een hike door de Wadi Mujib een perfecte activiteit. Op de warmere dagen biedt het water behoorlijke verkoeling en het waden door miljoenen jaar oude rotspartijen is iets om stil van te worden.

CHECKLIST

    • Een GoPro; deze canyons en rotsen móét je echt in foto en film vastleggen. Daarnaast word je gegarandeerd nat, dus kies bij voorkeur een waterdichte variant.
    • Goede, lichtgewicht sportschoenen met reliëf aan de onderkant.
    • Strakke, lichtgewicht kleding die nat mag worden. Denk aan een hardloop-outfit.

wadi mujib hike jordanië

Een Wadi Mujib excursie boeken

Uiteraard is het ook mogelijk om in onze reisgids app van Jordanië deze excursie te boeken. Geef simpelweg je wensen op en onze reispartner van Jordanië regelt dit voor je.

Geschreven door: Rachelle Weiler
Beeld: Wild Jordan & Lebanon Untravelled

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
JORDANIË REISGIDS APP >
close-link