Mozaïek van Madaba, in de Sint-Joriskerk

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De absolute trekpleister van het gemoedelijke stadje is de Sint-Joriskerk in Madaba. Of beter gezegd, het mozaïek gelegen binnen in de kerk. Het mozaïek behoorde toe aan een oude Byzantijnse kerk waar de vrij bescheiden 19-eeuwse Grieks-orthodoxe kerk op is gebouwd.

sint joriskerk madaba

In 1884 werden de overblijfselen van een Byzantijnse kerk gevonden. Onder het puin en de verwaarlozing heeft de mozaïekvloer het overleefd. Deze mozaïek is dan ook heel bijzonder, want het is tot op de dag van vandaag de oudste kaart van Palestina en biedt heel veel historische inzichten in de regio. Een wegenkaart van het Heilige Land.
Hoewel er grote delen verdwenen zijn, kom je allerlei Bijbelse plaatsen tegen voorzien van Griekse namen. Zoals Jeruzalem, de Dode Zee, Jericho, Kerak maar ook Zoar. De stad waar Lot zich terugtrok in een grot na het verwoesten van Sodom en Gomorrah.

sint joriskerk madabasint-joriskerk madaba

Twee miljoen stukjes mozaïek

De kaart dateert uit 560 na Christus en heeft in totaal 157 bijschriften. Oorspronkelijk was de kaart ongeveer 15 meter tot 25 meter lang en 6 meter breed met meer dan twee miljoen stukjes mozaïek. Hoewel er uiteraard veel van het mozaïek nu verloren is gegaan, blijft er genoeg over om een bijzondere indruk achter te laten.

Rechts van de kerk koop je je ticket in een klein souvenirwinkeltje. Naast deze winkel vind je een grote kaart waarop je goed kan zien welke plaatsen er afgebeeld zijn. Handig om van te voren alvast een foto van te maken zodat je binnen in de kerk alles goed kan opzoeken. Het ticketkantoor heeft tevens ook een kleine presentatie van de geschiedenis van de mozaïeken.

sint joriskerk madabamadaba bezienswaardigheden

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mozaïek van Madaba, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >