Mozaïek van Madaba, in de Sint-Joriskerk

De absolute trekpleister van het gemoedelijke stadje is de Sint-Joriskerk in Madaba. Of beter gezegd, het mozaïek gelegen binnen in de kerk. Het mozaïek behoorde toe aan een oude Byzantijnse kerk waar de vrij bescheiden 19-eeuwse Grieks-orthodoxe kerk op is gebouwd.

sint joriskerk madaba

In 1884 werden de overblijfselen van een Byzantijnse kerk gevonden. Onder het puin en de verwaarlozing heeft de mozaïekvloer het overleefd. Deze mozaïek is dan ook heel bijzonder, want het is tot op de dag van vandaag de oudste kaart van Palestina en biedt heel veel historische inzichten in de regio. Een wegenkaart van het Heilige Land.
Hoewel er grote delen verdwenen zijn, kom je allerlei Bijbelse plaatsen tegen voorzien van Griekse namen. Zoals Jeruzalem, de Dode Zee, Jericho, Kerak maar ook Zoar. De stad waar Lot zich terugtrok in een grot na het verwoesten van Sodom en Gomorrah.

sint joriskerk madabasint-joriskerk madaba

Twee miljoen stukjes mozaïek

De kaart dateert uit 560 na Christus en heeft in totaal 157 bijschriften. Oorspronkelijk was de kaart ongeveer 15 meter tot 25 meter lang en 6 meter breed met meer dan twee miljoen stukjes mozaïek. Hoewel er uiteraard veel van het mozaïek nu verloren is gegaan, blijft er genoeg over om een bijzondere indruk achter te laten.

Rechts van de kerk koop je je ticket in een klein souvenirwinkeltje. Naast deze winkel vind je een grote kaart waarop je goed kan zien welke plaatsen er afgebeeld zijn. Handig om van te voren alvast een foto van te maken zodat je binnen in de kerk alles goed kan opzoeken. Het ticketkantoor heeft tevens ook een kleine presentatie van de geschiedenis van de mozaïeken.

sint joriskerk madabamadaba bezienswaardigheden

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Jordanië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Jordanië in onze speciale Jordanië Reisvergelijker.
Jordanië | REIS VERGELIJKER >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker