De archeologische vindplaats Umm al-Jimal

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Op slechts een paar kilometer van de grens met Syrië ligt Umm al-Jimal. Een verwoeste stad waar nog relatief weinig over bekend is. Umm al-Jimal (vernoemd naar het moderne dorp naast de opgraving) wordt door archeologen dan ook aangeduid als de ‘Black Gem of the Desert’. Door de geïsoleerde ligging is de kans groot dat je een van de weinige bezoekers bent.

Umm al-Jimal jordanie

Umm al-Jimal omvat meer dan 150 gebouwen waaronder 128 huizen en 15 kerken. Grote theaters en tempels zoals in Jerash en Umm Qais vind je in deze verwoeste stad niet terug. Daaruit blijkt dan ook dat het een ‘normale’ stad was met gewone boeren. Het geeft dan ook een goed inzicht in het leven op het platteland tijdens de Romeinse, Byzantijnse en vroege Islamitische periode. De enige gelijkenis met de opgraving van Umm Qais is wellicht dezelfde kleur zwart basalt dat je terug ziet komen.

De woonwijk van Umm al-Jimal

Loop je de stad binnen, dan vind je aan de linkerkant de kazerne, gebouwd door de Romeinen. De torens zijn er een eeuw later aan toegevoegd. In de buurt van de kazerne zijn ook twee kerken te vinden. Aan de rechterkant vind je een hele woonwijk. In deze woonwijk vind je ook het huis van de sjeik. Een deel van de gebogen gevel van zijn huis staat nog overeind. Geef je ogen goed de kost, want er is genoeg te zien en vooral interessante bouwstijlen op te merken.

Umm al-Jimal jordanie

In vergelijking met andere archeologische vindplaatsen in de regio, werd Umm al-Jimal zelden vernield op geplunderd. Daardoor is dan ook nog veel van de oorspronkelijke bouw intact gebleven. Toch is er nog relatief weinig bekend over de verwoeste stad. In 1971 is er pas echt gestart met een goed archeologisch onderzoek. Zowel Jordaanse als Amerikaanse archeologen zijn sinds dat moment aan de slag gegaan en er is zelfs een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst aangevraagd.

Entreeticket: 2 JD (2,40 euro)
Openingstijden: iedere dag tot zonsondergang

Umm al-Jimal jordanie Umm al-Jimal jordanie

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Umm al-Jimal, Jordanië
Author Rating
31star1star1stargraygray

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >