Jerash: een verwoeste stad met bijzonder indrukwekkende ruïnes

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De verwoeste stad Jerash wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest interessante Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was ook onderdeel van Dekapolis, een tienstedenbond in Syrië. De overblijfselen van de imposante stadspoorten, zuilengangen, tempels en theaters laten duidelijk zien dat dit een belangrijk keizerlijk centrum was. Zelfs wanneer je niet zo’n grote geschiedenisliefhebber bent, zal Jerash je op een positieve manier verbazen.

De ruïnes van Jerash beslaan een enorm gebied en kan je in het begin enorm doen ronddwalen (en wellicht afschrikken). Er zijn namelijk weinig borden met informatie te vinden, waardoor je haast geneigd bent een persoonlijke gids mee te nemen. Bij de ticketverkoop bieden zich dan ook genoeg deskundige gidsen aan om je te helpen bij het navigeren door het hoofdcomplex. Uiteraard is het ook mogelijk om alles te bekijken zonder gids. Wanneer je zonder gids op pad gaat, zorg dan in ieder geval dat je zeker al onze informatie doorneemt. Zo heb je alsnog alle handige wetenswaardigheden op een rij.

Jerash entreeticket

De ingang ligt ten zuiden van de oude stad, dicht bij de zogenaamde triomfboog van Hadrianus. Om bij het ticketloket te komen loop je eerst door een modern overdekte souk. Deze souk staat vol met souvenir- en antiekwinkeltjes en uiteraard word je als toerist in deze souk vaak aangesproken om nog iets te kopen. Al is het alleen maar een kopje thee. Bewaar je entreeticket, want je moet deze laten zien wanneer je aankomt bij de Zuidpoort.
Ticketprijs in 2017: 10 JD (ongeveer 12 euro)

De triomfboog van Hadrianus

De wandeling door Jerash begint bij de zogenaamde triomfboog van Hadrianus. Deze boog werd in 129 gebouwd ter ere van het bezoek van keizer Hadrianus. Wanneer je deze boog voorbij bent bevindt zich aan de linkerkant een renbaan (Hippodrome). Hier worden nog steeds wagenraces georganiseerd waar ongeveer 15.000 toeschouwers van kunnen genieten.

jerash jordanië jerash jordanië

De Zuidpoort

Wanneer je doorloopt kom je uiteindelijk terecht bij de Zuidpoort, daar waar het allemaal van start gaat. Hier laat je nogmaals je ticket controleren en (zoals al vermeld) staan hier gidsen die jou dolgraag willen navigeren door het complex. De Zuidpoort, oorspronkelijk een van de vier poorten langs de stadsmuur, is gebouwd in 130.

jerash jordanië

Het forum

Dit is een van de meest onderscheidende onderdelen van Jerash. Het forum is namelijk ongebruikelijk vanwege zijn ovale vorm en heeft een enorme omvang. Het ovaal is 90 meter lang en 80 meter op zijn breedste punt. Dit forum met het verharde kalksteenplein wordt omringd door 56 Ionische zuilen.

jerash jordanië

De Tempel van Zeus

Meer westelijk vind je de elegante overblijfselen van de Tempel van Zeus, gebouwd rond 162. De tempel is te bereiken vanaf het forum. Na een korte klim heb je vervolgens een mooi uitzicht over het forum en de stad. Naast de Tempel van Zeus werd het zuidelijke Romeins theater gebouwd, waar destijds plek was voor 5000 toeschouwers. De akoestiek in dit theater is nog steeds geweldig. Dit is dan ook goed hoorbaar tijdens de korte liederen die lokale muzikanten spelen voor de bezoekers.

jerash jordanië jerash jordanië
jerash jordanië

Meerdere kerken

Loop je vanaf de Tempel van Zeus via de zandheuvel meer noordwaarts (en dus niet via de hoofdweg), dan kom je aan bij resten van verschillende Byzantijnse kerken. Bijzonder daarbij is de goed bewaarde typerende mozaïekvloer. In Jerash zijn tot nu toe 15 kerken uit de Byzantijnse tijd gevonden. Naar verwachting liggen er onder het zand nog veel meer schatten verborgen.

jerash jordaniëjerash jordanië

Wandel je vanuit die plek door richting het noorden, dan loop je vanzelf langs het Noord-theater. Gebouwd in 165 en nu gerestaureerd in zijn oude glorie.

jerash jordanië

Verder in je wandeling loop je langs de Tempel van Artemis, deze tempel met hoge Korinthische zuilen was gewijd aan de beschermgodin van de stad.

jerash jordaniëjerash jordanië

Cardo Maximus

Ten noordoosten van het forum ligt de cardo maximus, de belangrijkste verkeersader van de stad. Deze lange straat staat vol met zuilen en geeft een indrukwekkend beeld. De straat strekt zich uit over 800 meter van de Noordpoort naar de Tempel van Zeus in het zuiden. De hoofdstraat is nog steeds geplaveid met zijn originele stenen. In deze stenen zie je als je goed kijkt nog een spoor van de wielen van wagens die over deze straat reden. Halverwege de zuilenstraat vind je het nymphaeum, de belangrijkste fontein van de stad.

Wil je dit zelf ook?

Wil je dit zelf ook ervaren? Boek eenvoudig online, wij regelen het voor je. Bekijk alle Jordanië excursies.

jerash jordanië jerash jordanië jerash jordaniëWandelend in een relaxed tempo met af en toe een break om te genieten van het spectaculaire uitzicht, moet je rekenen op een bezoek van ongeveer 3 tot 4 uur. Jerash is onmisbaar tijdens je prachtige rondreis door Jordanië.

Bereikbaarheid Jerash

Jerash is gelegen op slechts 50 kilometer van Amman en is dus prima te doen als dagexcursie. Uiteraard is het mogelijk om met een huurauto Jerash te bereiken, maar vanuit Amman vertrekken ook tot laat in de middag bussen naar het oude Jerash. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een taxi te nemen.

Jerash openingstijden

November t/m maart: iedere dag van 08:00 uur tot 16:00 uur.
April en mei: iedere dag van 08:00 uur tot 17:30 uur.
Juni t/m oktober: iedere dag van 08:00 uur tot 18:30 uur.
Tijdens de ramadan: iedere dag van 08:00 uur tot 15:30 uur.

Jerash plattegrond

Handig om bij de hand te hebben wanneer je door het grote complex loopt.

jerash plattegrond

Ben jij ook in Jerash geweest en heb je nog meer goede tips? Schroom niet en laat het ons (en vooral de andere reizigers) hieronder even weten in een reactie.

jerash jordanië

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Jerash, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

  1. Na het bezoeken van het oude Jarash zijn we heerlijk uit eten geweest bij Yahella. Er wordt uitgeserveerd aan tafel en er zijn lokale maar ook internationale gerechten. Er zijn veel fonteinen en voor de kinderen leuke eenden die daar zwemmen. Echt verfrissend!

  2. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >