Umm Qais, de opgraving van Gadara

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

In het uiterst noordwesten van Jordanië vind je Umm Qais. Het antieke Gadara dat ooit één van de leidende steden van de Decapolis was. De donkerkleurige basalt stenen geven Umm Qais een uniek karakter waar je naast Romeinse sporen ook nog gebouwen treft van de Ottomanen. Dichtbij de warmwaterbronnen van Hammat Gader gelegen, het huidige al-Himma, was Umm Qais een populaire stad. Uiteindelijk brachten aardbevingen in de 7e en 8e eeuw de stad in verval.

Zoals gezegd was Gadara een van de Decapolis steden en daarmee dus ook een belangrijke stad. De stad kende een welvarende tijd, had zelfs eigen munten en kende verschillende heersers.

umm qais jordanie

Het westelijk theater

Loop je de archeologische site binnen via de souvenirshops en het visitor center dan loop je al vrij snel langs het westelijk theater. Het theater is opgebouwd uit zwarte basaltstenen en bood plek aan zo’n 3000 toeschouwers. De stoere zwarte stenen geven het theater een unieke uitstraling vergeleken met andere Jordaanse theaters.

umm qais jordanie
umm qais jordanie

Met de verrekijker

Loop je vervolgens door langs de ruïnes door dan kom je aan bij een kruispunt. Het kruispunt met de hoofdstraat van Gadara, de decumanus. Je ziet er een uitkijkpunt waar je goed zicht hebt op de betwiste Golanhoogte en waar je zeer waarschijnlijk mensen met verrekijkers de verte in ziet turen. Ook tijdens ons bezoek zagen wij een gezin, uitkijkend naar de Golanhoogte en het Meer van Tiberias. Een bijzonder moment om als toerist te ervaren.

umm qais jordanie umm qais jordanieumm qais jordanieWat je mogelijk opvalt zijn de Duitse toelichtingsborden bij de ruïnes. Dit komt nog doordat in 1886 de eerste opgravingen zijn gestart door Duitsers. Sinds de jaren ‘70 zijn er ook archeologen van andere nationaliteiten aan het werk.

Bijbelse plek

Loop je vervolgens bij datzelfde kruispunt naar links, dan kom je onder andere een goed bewaard Romeins mausoleum tegen. Dit is tevens ook een Bijbelse plek, want in Matteüs 8:28-34 wordt verteld hoe Jezus bij twee inwoners demonen heeft uitgedreven. Dit deed hij door de demonen over te brengen naar varkens, die vervolgens compleet van slag raakten en de afgrond instortte.

umm qais jordanie

Je kan het archeologisch museum nog even bezoeken en uiteindelijk in het mooi gelegen Rest House een drankje drinken.

umm qais jordanie

Ticket: 3 JD (3,60 euro)

Openingstijden:
Winter: 08:00u t/m 16:00u
Zomer: 08:00u t/m 18:00u

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Umm Qais, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >