Um er-Rasas: een UNESCO plek met bijzondere mozaïek

  jordanië

  Onderdeel van de Jordanië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Van de paar plekken in Jordanië die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, is Um er-Rasas mogelijk de minst bezochte. Echter, zeker voor wie in het iets noordelijker gelegen Madaba gecharmeerd is geraakt van mozaïeken, is Um er-Rasas wel degelijk de moeite waard.

  Vanaf het visitor center loop je door de ruïnes van Um er-Rasas. Um er-Rasas is gelieerd aan de bijbelse nederzetting van Mephaat, die in het boek Jeremia (een van de boeken van het oude testament) wordt genoemd. Het Romeinse leger gebruikte dit gebied als legerkamp. Later werd het bewoond door christelijke en Islamitische gemeenschappen.

  Um er-Rasas jordanieUm er-Rasas jordanie

  De vele ruïnes en gebouwen

  Het meeste van dit gebied is nog niet opgegraven, maar de ruïnes dateren uit zowel de Romeinse, Byzantijnse als de vroege moslimperiode. Hier en daar vind je nog wat kerken, verder loop je vooral door een grote opgraving met veel stenen.

  Een ander raadselachtig onderdeel is een 15 meter hoge stenen toren. Deze toren staat ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van de ommuurde ruïnes. Archeologen zijn vooral verbaasd over deze toren omdat het geen trap heeft, maar wel meerdere ramen aan de bovenkant. Hoogstwaarschijnlijk diende het als een verblijfplaats voor een kluizenaar die in isolatie aan de top van de toren woonde.

  Um er-Rasas jordanie

  Stephanoskerk met prachtig mozaïek

  Um er-Rasas herbergt verschillende verwoeste Byzantijnse kerken, met daarbij de Stephanoskerk als belangrijkste ontdekking. En dan met name de perfect bewaard gebleven mozaïekvloer. Deze mozaïekvloer is tevens ook de grootste van Jordanië. Een indrukwekkend groots kunstwerk dat ons doet denken aan een tapijt. Deze kerk wordt goed beschermd door een hangar, een soort inspiratieloos boerenbond gebouw. Noodzakelijk is het wel, want deze beschermt de kostbare vloer tegen de elementen.

  Op deze prachtig bewaard gebleven mozaïekvloer kan je nog allerlei steden terugvinden. Zoals Madaba, Philadelphia (het huidige Amman), Gaza en uiteraard Kastrom Mefaa zelf. Verder vind je op het middenpaneel jacht- en visscènes.

  Um er-Rasas jordanieUm er-Rasas jordanieUm er-Rasas jordanie
  Helaas ontdek je al snel dat iconoclasten vernielingen hebben aangericht op het mozaïek. Iconoclasten verzetten zich tegen de verering van iconen, zie het als de beeldenstorm in Europa. De gezichten van de mensen en dieren zijn daarbij uitgehakt en nu opgevuld met steentjes.

  Um er-Rasas staat sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  Um er-Rasas jordanie

  Handige laatste Jordanië tip

  Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

  Jordanië

  Onderdeel van de Jordanië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Alles over Jordanië. Gratis.

  Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


  Jordanië Reisgids →

  costa rica reisgids

  Summary
  Review Date
  Reviewed Item
  Umm ar-Rasas, Jordanië
  Author Rating
  51star1star1star1star1star

  3 reacties

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

   🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
  GRATIS REIS APP >