Wadi Rum woestijn in Jordanië: alle informatie op een rij

De schoonheid en vooral wijdsheid van de Wadi Rum woestijn in Jordanië is eigenlijk niet te beschrijven. De uitgestrekte Wadi Rum heeft geen hoogtepunten of top attracties, het is namelijk simpelweg één gigantisch hoogtepunt. Niet verrassend dat de Wadi Rum dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Alles over de Wadi Rum woestijn in Jordanië lees je hier.

Met een beschermd gebied van 720 vierkante kilometer is de Wadi Rum de grootste wadi in Jordanië. Enorme bergen van zandsteen en graniet verschijnen tot een hoogte van 1700 meter. Om dit unieke woestijnlandschap te beschermen, werd de woestijn in 1998 uitgeroepen tot beschermd gebied.

Sinds de prehistorie wordt de Wadi Rum al bewoond, waar vooral de Nabateeërs veel hebben nagelaten. Momenteel wordt de Wadi Rum nog steeds bewoond door enkele bedoeïenenstammen. Uiteraard is voor hen tegenwoordig de voornaamste bron van inkomsten het toerisme geworden.

wadi rum woestijn in jordanië

Die je normaal alleen in films ziet..

Hoewel je het misschien niet meteen herkent, kan het zo zijn dat je de Wadi Rum al eerder hebben gezien. Het eigenaardige landschap en de rode zandkleuren doen namelijk prima dienst als decor voor Hollywood producties over Mars.

Een aantal films die in de Wadi Rum zijn opgenomen:

  • Uiteraard werd hier de bekende film Lawrence of Arabia in 1960 opgenomen.
  • Mission to Mars (2000)
  • Red Planet (2000)
  • The Last Days on Mars (2013)
  • The Martian (2015)

Onze tip: zorg dat je alles al hebt geregeld voordat je naar de Wadi Rum woestijn rijdt. Bij het visitor center staan namelijk genoeg bedoeïenen die je graag naar verschillende kampen brengen of je een jeeptour aanbieden. Dit kan ook via onze reisgids app van Jordanië.

Je betaalt sowieso entreegeld (5 JD per persoon) om het beschermde gebied van Wadi Rum te betreden. Dit betaal je bij het visitor center.

wadi rum woestijn in jordaniëwadi rum woestijn in jordanië

Wat te doen in de Wadi Rum

De Wadi Rum ontdekken doe je eigenlijk op twee manieren: per jeep of per kameel. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om zelf een wandeling te maken, maar de oneindige woestijn is geen ‘wandel landschap’.

Je ziet dan ook vooral jeeps voorbij rijden. Dit is natuurlijk de snelste manier om het schilderachtige landschap te bekijken. Er zijn ook een aantal archeologische vindplaatsen, in totaal 19, waarvan je enkele bezoekt tijdens de jeeptour. Er zijn ook verschillende tours te boeken, van een 2 uur durende tot aan een volledige dag.
Een aanrader is dan ook een jeeptour aan het einde van de dag, waarbij de zonsondergang een onuitwisbare indruk achterlaat.

wadi rum jeeptour

Kameelrijden is ook een populaire activiteit en korte trips kunnen worden geregeld. Hierbij heb je ook verschillende mogelijkheden: van 1 uur tot aan een hele dag.

Overnachten in de Wadi Rum

Overdag kijk je je ogen uit naar de opmerkelijke vormen van de rotspartijen die zand en wind hebben gevormd en ‘s avonds overnacht je in een bedoeïenenkamp. Er zijn er tal, waarbij je van heel primitief tot heel luxe kunt kiezen. Zo heb je een aantal low-budget kampen, waar je wel rekening moet houden met koud water en geen elektriciteit. Aan de andere kant heb je ook een aantal luxe kampen, waarbij de Wadi Rum Night Luxury Camp met de typerende bollen-tenten de duurste optie is. Ontbijten en dineren doe je eveneens in je kamp.
Er zijn geen hotels in de directe omgeving van de Wadi Rum. De dichtstbijzijnde plaatsen met een brede selectie van hotels zijn Aqaba en Petra, die je in ongeveer 1,5 uur met de auto of bus bereikt. De bovengenoemde bedoeïenenkampen zijn echter een typische Wadi Rum ervaring die je eigenlijk niet kan – en mag – missen.

Op de bekende boekingssites zijn tal van kampen te boeken, maar ook via onze reisgids app is het mogelijk jouw overnachting te boeken. Onze ervaren reispartner van Jordanië weet precies welke kampen goed zijn. Dit kan per kamp namelijk enorm verschillen. Daarnaast is het ook mogelijk om alles tegelijk aan te vragen in onze app: zowel een overnachting, een jeeptour met lunch en alles wat je verder maar wenst. Onze partner, Middenoostenreizen.com, regelt dit allemaal voor je.

wadi rum overnachten

Wildkamperen in de Wadi Rum

Voor een nog meer bijzondere beleving, kan je ook gaan wildkamperen. Let wel, dit is niet mogelijk op eigen gelegenheid maar kan je laten organiseren. Wij kampeerden op een uiterst unieke locatie met het team van onze REiSREPORT Partner voor Jordanië, reisorganisatie Middenoostenreizen.com. Zij regelden dan ook alles voor een onvergetelijke kampeernacht. Een hotel met meer dan 1000 sterren gegarandeerd. Via onze reisgids app vraag je dit heel gemakkelijk aan.

wadi rum wild kamperen

Ballonvaart in de Wadi Rum

Als je de Wadi Rum écht op spectaculaire manier wilt beleven… Dan stap je ook nog in een luchtballon. Een prachtige ervaring die we eenieder kunnen aanraden. Lees hier meer over de ballonvaart in de Wadi Rum.

wadi rum jordanië ballonvaart drone middenoostenreizen

Tot slot het weer

Augustus is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 34 graden. De koudste maand in de Wadi Rum is januari, waar het gemiddeld 14 graden is. Aangezien de Wadi Rum wel hoog boven de zeespiegel ligt, is het vooral in de winter ook behoorlijk fris in de woestijn. Vooral ‘s Nachts koelt het snel af in de wintermaanden (november t/m februari), dus neem in die maanden warme kleding mee. Onderstaande afbeelding laat in bovenste lijn de temperatuur overdag zien en in de onderste lijn de nachttemperatuur.

wadi rum weer temperatuur

Bron: https://www.wadirumnomads.com

wadi rum woestijn in jordanië

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Wadi Rum, Jordanië
Title
Wadi Rum, Jordanië
Description

Overnachten in de Wadi Rum woestijn in Jordanië? Of misschien zelfs wildkamperen in de Wadi Rum? Het is allemaal mogelijk. Alles wat je moet weten over de Wadi Rum woestijn in Jordanië lees je hier. Tevens is het ook mogelijk om alles via onze app te reserveren: een ballonvaart, jeeptour of kameelrit.

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
JORDANIË REISGIDS APP >
close-link