Mount Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Mount Nebo, oftewel de Neboberg, is een onmisbare stop voor religieuze reizigers. Dit geldt voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Het was op deze berg dat volgens de overlevering, Mozes zou hebben uitgekeken over het Beloofde Land.

De Neboberg ligt zo’n 817 meter boven zeeniveau en bevindt zich in het westen van het land, op enkele kilometers van Madaba. Volgens de Bijbel is dit dé plaats waar Mozes, voor hij op 120 jarige leeftijd stierf, uitkeek over het Beloofde Land. Dit deed hij nadat hij zijn volk 40 jaar lang door de wildernis had geleid. Zoals al gezegd is deze religieuze plek belangrijk voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Echter, volgens de joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De Christenen en Moslims menen dat het lichaam van Mozes aan de andere zijde van de Jordaan is begraven.

mount nebo mozes jordanie mount nebo mozes jordanie

Kunst als symbool

Wanneer je aan komt lopen is het kruis met slangmotief onmisbaar. Dit is het werk van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Fantoni. Het beeld verwijst naar de Nehushtan en staat symbool voor de woorden in het Johannes-evangelie. “En deze Mensenzoon moet omhoog worden geheven zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woestijn”. Vanuit deze plek heb je een panorama over het Heilige Land. De stad Jericho in de Westelijke Jordaanoever is meestal zichtbaar vanaf de top en als je geluk hebt, bij zeer helder weer, zie je ook Jeruzalem liggen.

mount nebo mozes jordaniemount nebo mozes jordanie

Op 20 maart 2000 bezocht Paus Johannes Paulus II de Neboberg tijdens zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land. Tijdens zijn bezoek is er een olijfboom geplant naast de Byzantijnse kapel als een symbool van vrede. Ook Paus Benedictus XVI bezocht de berg, dit deed hij in 2009.

De Neboberg kerk

Eind vierde eeuw werd er een bestaand gebouw op de berg omgebouwd tot kerk, de Herdenkingskerk van Mozes. In de zesde eeuw werd de kerk uitgebreid en bijkomend werden er kloostergebouwen gebouwd. In deze kerk waren mozaïekvloeren, welke je op de dag van vandaag nog steeds in schitterende staat aantreft. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de ruïnes van deze kerk en de kloostergebouwen ontdekt en sindsdien volledig gerestaureerd.

mount nebo mozes jordaniemount nebo mozes jordanie

Het vergezicht bij de Neboberg

Voor een zo mooi en helder mogelijk uitzicht doe je er goed aan de berg zo vroeg mogelijk bij zonsopkomst te bezoeken. Ook kan je hierdoor de menigte enigszins voorblijven, want tourbussen komen af en aan.

Ticket: 2 JD (2,40 euro)
Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 14:00u

mount nebo mozes jordanie

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mount Nebo, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >