Mount Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land

Mount Nebo, oftewel de Neboberg, is een onmisbare stop voor religieuze reizigers. Dit geldt voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Het was op deze berg dat volgens de overlevering, Mozes zou hebben uitgekeken over het Beloofde Land.

De Neboberg ligt zo’n 817 meter boven zeeniveau en bevindt zich in het westen van het land, op enkele kilometers van Madaba. Volgens de Bijbel is dit dé plaats waar Mozes, voor hij op 120 jarige leeftijd stierf, uitkeek over het Beloofde Land. Dit deed hij nadat hij zijn volk 40 jaar lang door de wildernis had geleid. Zoals al gezegd is deze religieuze plek belangrijk voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Echter, volgens de joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De Christenen en Moslims menen dat het lichaam van Mozes aan de andere zijde van de Jordaan is begraven.

mount nebo mozes jordanie mount nebo mozes jordanie

Kunst als symbool

Wanneer je aan komt lopen is het kruis met slangmotief onmisbaar. Dit is het werk van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Fantoni. Het beeld verwijst naar de Nehushtan en staat symbool voor de woorden in het Johannes-evangelie. “En deze Mensenzoon moet omhoog worden geheven zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woestijn”. Vanuit deze plek heb je een panorama over het Heilige Land. De stad Jericho in de Westelijke Jordaanoever is meestal zichtbaar vanaf de top en als je geluk hebt, bij zeer helder weer, zie je ook Jeruzalem liggen.

mount nebo mozes jordaniemount nebo mozes jordanie

Op 20 maart 2000 bezocht Paus Johannes Paulus II de Neboberg tijdens zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land. Tijdens zijn bezoek is er een olijfboom geplant naast de Byzantijnse kapel als een symbool van vrede. Ook Paus Benedictus XVI bezocht de berg, dit deed hij in 2009.

De Neboberg kerk

Eind vierde eeuw werd er een bestaand gebouw op de berg omgebouwd tot kerk, de Herdenkingskerk van Mozes. In de zesde eeuw werd de kerk uitgebreid en bijkomend werden er kloostergebouwen gebouwd. In deze kerk waren mozaïekvloeren, welke je op de dag van vandaag nog steeds in schitterende staat aantreft. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de ruïnes van deze kerk en de kloostergebouwen ontdekt en sindsdien volledig gerestaureerd.

mount nebo mozes jordaniemount nebo mozes jordanie

Het vergezicht bij de Neboberg

Voor een zo mooi en helder mogelijk uitzicht doe je er goed aan de berg zo vroeg mogelijk bij zonsopkomst te bezoeken. Ook kan je hierdoor de menigte enigszins voorblijven, want tourbussen komen af en aan.

Ticket: 2 JD (2,40 euro)
Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 14:00u

mount nebo mozes jordanie

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Mount Nebo | Berg van Mozes | Jordanie Vide
Title
Mount Nebo | Berg van Mozes | Jordanie Vide
Description

Mount Nebo, de berg van Mozes, in Jordanië is een onmisbare stop voor religieuze reizigers. Tijdens je reis door Jordanië is Mount Nebo, ofwel Neboberg, echt de moeite waard. Lees hier alles.

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Jordanië  Reisgids App. 100% gratis.

Uitgebreide Nederlandstalige Jordanië Reisgids van REiSREPORT. Alles over Jordanië op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker