Citadel van Amman: groots en indrukwekkend

jordaniƫ

Onderdeel van de Jordaniƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordaniƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het gebied dat bekendstaat als de Citadel ligt op de hoogste heuvel in Amman, de Jebel Al Qalaā€™a. Sporen van bewoning op dit hoog gelegen deel gaan terug tot in de Bronstijd. Als onderdeel van de Decapolis, toen Amman Philidelphia heette, vind je uiteraard resten van de Romeinen, maar ook van de Byzantijnen en Omajjaden. Bovendien heb je vanaf deze plek een bijzonder mooi uitzicht over de stad.

Duizenden jaren lang werden politiek, religie en bestuur in de regio vanuit de Citadel bestuurd. De Citadel is omgeven door een 1700 meter lange muur, die vele malen is herbouwd. Met tien torens en drie poorten moest dit een zeker gevoel van veiligheid geven. Op het complex is er veel te zien, maar de meest opvallende bezienswaardigheden zijn de Tempel van Hercules en het Ummayad-paleis.

citadel amman jordanie

Tempel van Hercules

De twee gigantische staande pilaren zijn de overblijfselen van de Romeinse tempel van Hercules. De tempel gebouwd tijdens het bewind van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (161-80 n.Chr.). De enige overblijfselen zijn delen van het podium en de kolommen, die zichtbaar zijn vanuit de stad. Er is ook een groot overblijfsel van een met steen bewerkte hand, die het detailniveau toont dat de tempel in zijn gloriedagen zou hebben versierd.

citadel amman jordaniecitadel amman jordanie

Mooi uitkijkpunt over de stad

Naast de Tempel van Hercules vind je ook een uitkijkpunt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de binnenstad. Uiteraard is het Romeins theater niet te missen, maar als je goed kijkt zie je ook de prachtige zwart-witte Abu Darwish moskee er hoog bovenuit steken.

citadel amman jordanie

TIP: Plan je bezoek aan de citadel aan het eind van de middag, de citadel is namelijk de mooiste zonsondergang spot in Amman.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum van Amman bevindt zich ook binnen de muren van de citadel. Dit museum werd in 1951 geopend en was tevens het eerste openbare museum van Jordaniƫ. Het biedt een grote collectie aan archeologische vondsten van de prehistorie tot aan de 15e eeuw. Allerlei voorwerpen komen aan bod, van sieraden, sculptuur en glas tot aardewerk.

Daarnaast vind je er ook een kopie van de uit de ijzertijd daterende Mesa-stĆØle. Je loopt er in het museum allicht snel voorbij, maar onderstaand zwarte steen is de Mesa-stĆØle. Het is een van de eerste voorbeelden van een Hebreeuwse tekst (beschreven door Koning Mesa) en dateert uit 850 voor Christus. De originele steen bevindt zich momenteel in het Louvre.

citadel amman jordanie

Een ander opvallend stuk: de kalklemen idolen uit Ain Ghazal, dateren uit 8000 tot 6000 voor Christus. De opvallend witte ogen en twee hoofden aan Ć©Ć©n lichaam hebben een centrale plek in het museum. Deze vind je overigens ook in het Jordaans museum.

citadel amman jordanie

Byzantijnse basiliek

Dichtbij het museum in het zuiden ligt de kleine Byzantijnse basiliek, waarvan het merendeel is verwoest door aardbevingen. Het dateert uit de 6e of 7e eeuw na Christus en heeft een centraal middenschip en twee zijbeuken.

citadel amman jordanie

Ummayad-paleis

Het Ummayad-paleis, vermoedelijk het werk van Umayyad Arabieren, dateert uit het jaar 720 na Christus. Dit paleis was een uitgebreid complex van Koninklijke en residentiƫle gebouwen en was bovendien ooit de thuisbasis van de gouverneur van Amman. Helaas was de levensduur erg kort, want 29 jaar later (in 749 n.Chr.) werd het verwoest door een aardbeving. Het paleis werd vervolgens nooit meer volledig opnieuw opgebouwd.

Het eerste grote gebouw van het paleiscomplex is de koepelvormige audiƫntiezaal, ontworpen om bezoekers te imponeren. Dit gebouw is tevens het meest intact gebleven gebouw. De hal heeft de vorm van een kruis.

citadel amman jordaniecitadel amman jordanie

Citadel van Amman: tickets en openingstijden

Ticketprijs: 3 JD (3,60 euro)

Winter: van 08:00u tot 16:00u
Zomer: van 08:00u tot 18:30u
April en mei: van 08:00u tot 17:30u

Handige laatste Jordaniƫ tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in JordaniĆ«, installeer dan de gratis JordaniĆ« reisgids. Zo is dit JordaniĆ« artikel onderdeel van deze JordaniĆ« reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige JordaniĆ« tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordaniƫ

Onderdeel van de Jordaniƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordaniƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordaniƫ. Gratis.

Met de JordaniĆ« reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over JordaniĆ« bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


JordaniĆ« Reisgids ā†’

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Citadel van Amman, Jordaniƫ
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordaniƫ reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIƋ REIZIGERS

De Jordaniƫ Reisgids App

Alles over JordaniĆ©, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's.Ā 
close-link
Ā šŸ‡ÆšŸ‡“Ā Ā Alles over JordaniĆ« bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >