Salt, een levendig klein stadje

Zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Amman ligt Salt. Salt is absoluut geen toeristische spot, maar wat ons betreft een typisch voorbeeld van een levendig en authentiek stadje in Jordanië. Dat maakt het dan ook juist zo leuk om het eens te bezoeken. Een onontdekt hoogtepunt van de Jordaanvallei.

Zoals heel Jordanië heeft ook Salt verschillende heersers gekend zoals de Romeinen, Byzantijnen en Mammelukken. Het waren echter de Ottomanen die de stad echt tot bloei lieten komen. Door de goede ligging, tussen de Jordaanvallei en de oostelijke woestijn, was Salt een belangrijke handelsstad. Het werd uiteindelijk tijdens de Ottomaanse heerschappij de belangrijkste stad van Trans-Jordanië. Door de toename aan (rijke) handelaren in de stad, werden er ook steeds meer mooie huizen gebouwd.

salt jordanië

De koopmanshuizen van Salt

Deze mooie huizen vind je nu nog steeds terug in de straten van Salt. Het Abu Jaber’s koopmanshuis is hierbij een van de beste voorbeelden. Dit huis is gebouwd tussen 1892 en 1906 in de zogeheten eigen Nabulsi stijl: een mix van Ottomaanse en Europese stijlen. Sinds 2010 is het Abu Jaber’s huis een modern museum geworden waar de fresco’s op het plafond nog aanwezig zijn. Hier lees je bovendien veel meer over het vroegere rijke leven van de stad Salt.

salt jordanië salt jordanië

Sint Joris kerk

Loop je door de stad, bijvoorbeeld via de aangegeven Salt Heritage Trail, dan wandel je langs typische koepeldaken en kom je ook langs de Sint Joris kerk, ofwel de Grieks-orthodoxe Al-Khadir kerk. Ondanks de onopvallende entree is de kerk een belangrijk pelgrimsoord. Op deze plek verscheen naar verluid Sint-Joris in een droom van een reiziger die hem vertelde dat de grond heilig was.
Binnen de goed bezochte kerk loop je in het midden tegen een glazen vitrine aan, waar je een voetafdruk van Sint-Joris zelf nog moet kunnen herkennen. Vanuit heel Jordanië komen er pelgrims om boven deze vitrine te staan, het aan te raken en bidden daarbij om genezing. Naast deze voetafdruk vind je links achterin de kerk nog een geliefde plek voor gelovigen. Er wordt namelijk beweerd dat het gezicht van de heilige zichtbaar is in de grotwand.

salt jordanië

LEUK FEITJE: de gedroogde witte druiven die wij sultana’s noemen zijn vernoemd naar de stad Salt. Deze druiven hebben hier eeuwenlang gegroeid, om vervolgens samen met druiven en andere producten naar Palestina te worden geëxporteerd.

Vers fruit in de kleine straatjes van Salt

Wat ons betreft is een bezoek aan een stad pas geslaagd wanneer je bij de soek of lokale markt bent geweest. In Salt heb je veelal kleine oplopende straatjes waar vanalles wordt verkocht. Leuk om je bezoek aan Salt af te sluiten en nog wat lokaal fruit te kopen.

salt jordaniësalt jordaniëEen parkeerplek vinden is een uitdaging, maar rondlopen door Salt is gelukkig prima te doen.

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Jordanië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Jordanië in onze speciale Jordanië Reisvergelijker.
Jordanië | REIS VERGELIJKER >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker