Salt, Jordanië – Een levendig klein stadje

Zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Amman ligt Salt. Salt is absoluut geen toeristische spot, maar wat ons betreft een typisch voorbeeld van een levendig en authentiek stadje in Jordanië. Dat maakt het dan ook juist zo leuk om het eens te bezoeken. Een onontdekt hoogtepunt van de Jordaanvallei.

Zoals heel Jordanië heeft ook Salt verschillende heersers gekend zoals de Romeinen, Byzantijnen en Mammelukken. Het waren echter de Ottomanen die de stad echt tot bloei lieten komen. Door de goede ligging, tussen de Jordaanvallei en de oostelijke woestijn, was Salt een belangrijke handelsstad. Het werd uiteindelijk tijdens de Ottomaanse heerschappij de belangrijkste stad van Trans-Jordanië. Door de toename aan (rijke) handelaren in de stad, werden er ook steeds meer mooie huizen gebouwd.

salt jordanië

De koopmanshuizen van Salt

Deze mooie huizen vind je nu nog steeds terug in de straten van Salt. Het Abu Jaber’s koopmanshuis is hierbij een van de beste voorbeelden. Dit huis is gebouwd tussen 1892 en 1906 in de zogeheten eigen Nabulsi stijl: een mix van Ottomaanse en Europese stijlen. Sinds 2010 is het Abu Jaber’s huis een modern museum geworden waar de fresco’s op het plafond nog aanwezig zijn. Hier lees je bovendien veel meer over het vroegere rijke leven van de stad Salt.

salt jordanië salt jordanië

Sint Joris kerk

Loop je door de stad, bijvoorbeeld via de aangegeven Salt Heritage Trail, dan wandel je langs typische koepeldaken en kom je ook langs de Sint Joris kerk, ofwel de Grieks-orthodoxe Al-Khadir kerk. Ondanks de onopvallende entree is de kerk een belangrijk pelgrimsoord. Op deze plek verscheen naar verluid Sint-Joris in een droom van een reiziger die hem vertelde dat de grond heilig was.
Binnen de goed bezochte kerk loop je in het midden tegen een glazen vitrine aan, waar je een voetafdruk van Sint-Joris zelf nog moet kunnen herkennen. Vanuit heel Jordanië komen er pelgrims om boven deze vitrine te staan, het aan te raken en bidden daarbij om genezing. Naast deze voetafdruk vind je links achterin de kerk nog een geliefde plek voor gelovigen. Er wordt namelijk beweerd dat het gezicht van de heilige zichtbaar is in de grotwand.

salt jordanië

LEUK FEITJE: de gedroogde witte druiven die wij sultana’s noemen zijn vernoemd naar de stad Salt. Deze druiven hebben hier eeuwenlang gegroeid, om vervolgens samen met druiven en andere producten naar Palestina te worden geëxporteerd.

Vers fruit in de kleine straatjes van Salt

Wat ons betreft is een bezoek aan een stad pas geslaagd wanneer je bij de soek of lokale markt bent geweest. In Salt heb je veelal kleine oplopende straatjes waar vanalles wordt verkocht. Leuk om je bezoek aan Salt af te sluiten en nog wat lokaal fruit te kopen.

salt jordaniësalt jordaniëEen parkeerplek vinden is een uitdaging, maar rondlopen door Salt is gelukkig prima te doen.

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Salt, Jordanië - Een levendig klein stadje
Title
Salt, Jordanië - Een levendig klein stadje
Description

Salt is een onontdekt hoogtepunt in de regio van Amman, Jordanië. Salt kent een rijke geschiedenis en is een authentiek stadje. Een bezoek waard en prima te doen vanuit de hoofdstad van Jordanië. Oh, parkeren in Salt kan dan weer wel een uitdaging zijn.

3 reacties

 1. Mooie overzichtelijke site. Wij zijn nu in Jordanië en hebben zaterdag een “vrije dag”. Ik denk dat we Salt gaan bezoeken omdat we op jullie site lezen dat er veel te zien is.
  Veel van de andere bezienswaardigheden gaan we nog bezoeken.

  1. Hoi Marleen, dank voor het compliment! En ondertussen een tikje jaloers dat je nu in het mooie Jordanië bent.
   Salt was inderdaad een erg leuke stop, maar hooguit voor 2 uurtjes.. het is er niet erg groot, dus je hoeft hier geen volle dag voor te plannen.
   Ach, een beetje rust op een ‘vrije dag’ is ook niet erg. Ik wens je nog heel veel plezier op reis.
   Groetjes, Marlou

 2. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Jordanië  Reisgids App. 100% gratis.

Uitgebreide Nederlandstalige Jordanië Reisgids van REiSREPORT. Alles over Jordanië op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker