Jordan trail voor wandelaars, alle info

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De wandelliefhebber kan zijn hart ophalen in Jordanië. De inmiddels bekende Jordan Trail is opgericht in 2015: een schitterende wandeling van het noorden bij Umm Qais tot aan de Rode zee in het zuiden. Een wandeling door 52 dorpen en steden waarbij je de cultuur en geschiedenis van het land tegemoet loopt. Hier vind je de route, meer informatie over de wandeling en alle mogelijkheden om deze wandeling (in delen) te lopen.

Jordan trail in Jordanië:
voor de actieveling en natuurliefhebber

Wat is de Jordan Trail?

De Jordan Trail is een wandelpad in Jordanië vanuit Umm Qais in het noorden tot aan Aqaba in het zuiden. Zie het als het Pieterpad van Jordanië. Het wandelpad heeft een afstand van 650 kilometer, welke je in 40 dagen kan bewandelen. Tijdens deze wandeling passeer je onderweg 52 dorpen en steden. Het pad doorkruist de diverse landschappen en vergezichten van Jordanië alsook de glooiende en beboste heuvels van het noorden tot aan de ruige wadi’s, kliffen en hoge bergen in het zuiden.

jordan trail wandelen jordanië

Tijdens het lopen ontmoet je de lokale bevolking en overnachten doe je in gastgezinnen. Deze homestays zijn gecertificeerd en dan ook speciaal aangeschreven voor deze Jordan Trail route. Tijdens deze wandeling kom je natuurlijk ook in aanraking met de geschiedenis van het land. Je start meteen goed, bij Umm Qais, een belangrijke historische stad.

De Jordan Trail werd in juli 2015 opgericht om op deze manier ook de verantwoordelijkheid te nemen voor de de ontwikkeling en het onderhoud van de route. De organisatie achter de Jordan Trail heeft dan ook voor een economische ontwikkeling gezorgd in lokale gemeenschappen. De gastgezinnen en gidsen zijn hier ook speciaal voor uitgekozen.

ajlun jordan hiking trail

De route van de Jordan Trail

Zoals al gezegd start de Jordan Trail in het noorden bij Umm Qais en eindigt in het zuiden bij Aqaba. Op onderstaande plattegrond zie je per deel hoeveel kilometer de afstand bedraagt en hoeveel dagen je loopt. Het is uiteraard mogelijk om delen van deze route te lopen.

Van het ene knooppunt naar het andere knooppunt loop je vier dagen, neem bijvoorbeeld van Umm Qais naar Ajloun. Iedere dag heeft dan ook een specifieke route met ook een begin- en eindpunt. Het is mogelijk om ook één dag te lopen, waarbij je van het ene punt naar het andere loopt. Zo heb je 1/4e gelopen van de route tussen de twee knooppunten. Op een dag loop je ongeveer 15 tot 20 kilometer.

jordan trail route kaart

Van Umm Qais naar Ajloun

In deze wandeling in het noorden van Jordanië loop je langs bijzondere opgravingen. Deze route is overigens ook het groenste deel van het hele pad. Warmwaterbronnen, oude olijfbomen en de ruïnes van belangrijke oude Decapolis steden als Umm Qais en Pella kom je tegen op het pad. In de omgeving vind je het imposante Ajlun kasteel.
4 dagen – 80 kilometer

ajlun jordan hiking trail

Van Ajloun naar Fuhais

Vanuit het dorp Birma daalt het pad af naar de King Talal Dam. Hier heb je uitzicht over het grote water dat zich oostwaarts uitstrekt tussen bebossing. Je eindigt deze route bij het christelijke dorp Fuheis, waar de nabijgelegen Carakale brouwerij een bezoek waard is.
4 dagen – 59 kilometer

Van Fuhais naar de drie Wadi’s

Vanuit het dorpje Fuheis kom je langs het oude paleis van Iraq Al-Ameer. Vervolgens daal je af naar de spectaculaire King Hussein’s weg naar de Jordaanvallei. Hier heb je uitzicht op de Dode Zee en passeer je verschillende bedoeïenenkamp in het dorre landschap. In de buurt van deze route vind je ook het religieuze hoogtepunt Mount Nebo, de berg waar Mozes uitkeek over het beloofde land.
4 dagen – 73 kilometer

mount nebo mozes jordanie

Van de drie Wadi’s naar Karak

Deze route begint aan de zuidrand van Wadi Wala, vanaf daar volg je het pad met prachtig uitzicht over de Wadi Hidan en de populaire Wadi Mujib. De Wadi Mujib is de Grand Canyon van Jordanië waar veel hikes worden gemaakt. Na een lange klim gaat het pad zuidwaarts langs de ruïnes van Magdelina op de rand van de Wadi bin Hammad. Ook de Wadi bin Hammad is een prachtige hike-locatie. Uiteindelijk bereik je het imposante kruisvaarderskasteel van Karak.
4 dagen – 75 kilometer

wadi bin hammad jordanie

Van Karak naar Dana

Vanuit Karak daal je af naar beneden via een kronkelende vallei. Bovenop een reeks kliffen aan de andere kant van de vallei ligt het dorp Shehabieh. Hier vestigden de kruisvaarders zich na de val van het Karak kasteel. Het pad steekt vervolgens een andere heuvel over waarbij het de rand van de indrukwekkende Wadi Hasa bereikt. Een wandeling tussen vruchtbare vlakten, boomgaarden, olijfbomen, een kloof van 1000 meter diep en torenhoge kalkstenen kliffen. Deze route eindigt bij het Dana natuurreservaat, waar hotels en campings zijn gelegen op de rand van de Wadi.
4 dagen – 84 kilometer

dana natuurreservaat jordanie

Van Dana naar Petra

Dit is toch wel een van de mooiste routes van de Jordan Trail. Het is onlangs dan ook door National Geographic uitgeroepen tot een van de vijftien beste wandelingen ter wereld. Het pad daalt vanuit Dana naar de Araba-vallei waarbij je vele landschappen passeert. Om de paar kilometer presenteren zich nieuwe landschappen. De route op zichzelf is al prachtig, maar het eindpunt van deze wandeling maakt deze route natuurlijk een hoogtepunt. Via Little Petra kom je aan bij het meesterwerk van de nabateeërs, Petra. We raden je hier dan ook aan om een tweedaags ticket te nemen. Deze oude stad in de rotsen kent ook een prachtige backdoor route en daarnaast maak je hier een mooie wandeling waarbij je de schatkamer van bovenaf kunt zien.
4 dagen – 72 kilometer

petra van bovenaf

Van Petra naar de Wadi Rum

Deze route verbindt de twee legendarische hoogtepunten van Jordanië: van Petra naar de Wadi Rum. Een tocht van een week over een van de langste stukken wildernis op de Jordaanroute. Diepe en ruige wadi’s brengen je naar open zandvlaktes. Dit deel van de Jordan Trail brengt je bij delen waar toeristen op zichzelf zelden komen. Lopend door de lege woestijnvlaktes met ‘s avonds een sterrenhemel als hotel zijn onbeschrijfelijke momenten. Een rustdag in de Wadi Rum is dan ook zeker aan te raden, waarbij zelfs een ballonvaart in de vroege ochtend bij zonsopkomst mogelijk is.
5 dagen – 90 kilometer

jordan trail wandelen jordanië route

Van de Wadi Rum naar Aqaba/Rode Zee

Vanuit de Wadi Rum loopt de laatste wandeling richting de Rode Zee en de populaire badplaats Aqaba. Het pad loopt onder de hoge kliffen van Jebel Rum en Jebel Um Ishrin door de regio die TE Lawrence of Arabia beschreef als: “De prachtige, uitgestrekte goddelijke Rum”. De route loopt langs unieke en kleurrijke achtergronden van woestijn bergen. Bij de laatste kilometers krijg je plots zicht op de Rode Zee en de Golf van Aqaba, waarachter de bergen van de Sinaï liggen. De afdaling leidt via lange zanderige wadi’s naar het uitnodigende water van de Rode Zee. Het einde van de Jordaanroute, tussen de grens met Saoedi-Arabië en de haven van Aqaba. Een ideale plek om uit te rusten in een van de vele luxe resorts.
6 dagen – 112 kilometer

Getest door REiSREPORT

Uiteraard hebben wij ook een klein deel van de Jordan Trail gelopen. In het Ajlun natuurreservaat hebben we samen met een gids een wandeling gemaakt. Deze wandeling sloten we af bij een gecertificeerde homestay in de buurt van de route, waar we heerlijk avondeten en ontbijt kregen. Lees hier meer over onze hike: Ajlun natuurreservaat. Ook het Dana natuurreservaat kent een prachtige omgeving met een mooie wandelroute.

dana natuurreservaat jordanie

De Jordan Trail boeken

Wil je de hele Jordan Trail lopen? Dat is mogelijk en dat kunnen wij ook zeker voor je regelen. Echter, dit vraagt wel om een hele goede conditie en ervaring is dan ook vereist. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om een deel van de Jordan Trail te lopen. Het is zelfs mogelijk om tijdens je reis een aantal delen te lopen, waarbij onze reispartner van Jordanië de beste en mooiste routes uitkiest. Zin om maar één dag te lopen? Ja, zelfs dat kan. Van luxe hotels tot aan overnachten in een tentje, het is allemaal mogelijk. Kortom, heb je interesse en ben je benieuwd wat er mogelijk is? Boek dan deze excursie eenvoudig bij ons online.

Wil je dit zelf ook?

Wil je dit zelf ook ervaren? Boek eenvoudig online, wij regelen het voor je. Bekijk alle Jordanië excursies.

ajlun jordan hiking trail

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >