Ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt ontdekte in 1812 de stad Petra. Sinds zijn ontdekking bezoeken jaarlijks duizenden toeristen de indrukwekkende ruïnes van deze bijzondere stad.
De eeuwenoude stad Petra, hoe is het ontstaan en wie hebben er gewoond?
De stad van de Nabateeërs
Voor een lange tijd was de omgeving van Petra hoogstwaarschijnlijk de woonplaats van de Edomieten. Dit volk wordt ook in de bijbel genoemd. Rond de 6e eeuw voor Christus werden de Edomieten verdreven door de Nabateeërs. De Nabateeërs waren een nomadenvolk uit West-Arabië. Zij werden aangetrokken door de mogelijke welvaart die deze plek met zich meebracht. Het gebied rondom Petra was namelijk een belangrijke route voor de handelskaravanen. Dit alles met succes.
De handelsroute
Dit volk werd steenrijk door het heffen van tol op de karavanen langs de handelsroutes. Ze breidden langzaamaan steeds verder uit door meerdere karavaanroutes onder eigen toezicht te krijgen. Rond de vierde eeuw voor Christus werden de Nabateeërs een machtig volk en maakten ze dienst uit in delen van het Nabije Oosten. In de eerste eeuw voor Christus werd Petra de rijke hoofdstad van een bijzonder groot rijk dat zich uitstrekte tot aan Damascus.
In deze tijd werd er dan ook flink gebouwd in Petra. De typische nomaden tenten werden verruild voor grote stenen gebouwen. Uit de zachte stenen rotsen hakten ze de paleizen, tempels, graven en stallen. De belastingopbrengsten maakten de heersers van Petra dan ook schatrijk. Dit is duidelijk te zien aan de imposante gebouwen en grafmonumenten.
De ondergang van Petra
Voor een redelijk lange tijd hadden de Nabateeërs een eigen koninkrijk. Uiteraard vonden er pogingen tot verovering plaats, maar nooit met succes. Tot het jaar 106 na Christus, waar het werd veroverd door het Romeinse Rijk. Een aantal van de huidige ruïnes zijn dan ook gebouwd door de Romeinen. Zo is het theater uitgebreid door de Romeinen en is de hoofdstraat, de colonnadestraat, een overblijfsel uit de Romeinse tijd.
Petra bleef, ondanks dat het geen hoofdstad meer was, nog een poos een welvarende stad. Daar kwam na een tijd verandering in toen de handelsroute verlegd werd. Door de toenemende scheepvaart over de Rode Zee kwam er steeds meer concurrentie vanuit de zeeroutes. De vele handelskaravanen kwamen niet meer door de stad en het ging daardoor financieel steeds slechter. De stad werd vervolgens beschadigd door vele aardbevingen met een hele grote aardbeving in 555. Sinds dat moment werd de stad steeds meer verlaten. Enkel een aantal bedoeïenen bleven Petra bezoeken en woonden dan ook in de verlaten grotten.
De ontdekking van Petra
Heel veel jaren later, in 1812, was het de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt die de ruïnes ontdekte. In de jaren twintig van de 20e eeuw zijn de eerste archeologische opgravingen pas begonnen. Sinds dat moment zijn er voortdurend, en dus nu nog steeds, archeologen ter plaatse bezig. Gelukkig is er veel van Petra’s meest indrukwekkende bouwwerken intact gebleven. Zo is het een bezienswaardigheid vol architectonische verrassingen.
Plattegrond van Petra
Om een bezoek aan Petra wat overzichtelijker te maken vind je in onze Jordanië reisgids een handige kaart!
Het Jordanië reisgids magazine 2025
€17,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Jordanië. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Jordanië reisgids magazine 2025
Gratis Jordanië Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Jordanië reis. Geheel gratis.
Ontvang het gratis Jordanië Startpakket.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
Aanvraagformulier
6 reacties
Hallo! We zouden graag de backdoor route willen doen. Kunnen we dan met een busje tot de backdoor route gebracht worden vanuit het vicitor center zodat we niet terug moeten wandelen? Het is namelijk niet helemaal duidelijk of de backdoor route begint vanuit Little Petra! Alvast bedankt, Thessa en Daan!
Hoi, ik heb een vraag over de back door route van Petra /Jordanie.
Ik overweeg om dit te boeken maar zou graag weten hoe lang de hike is. Daarnaast is dit via een normale wandelroute of vereist het klimmen/afglijden van rotsen?
dank en groeten, Katja
Hi Katja,
Het is echt aan te raden deze route. Het is een normaal pad, wat goed te belopen is. Wel af en toe (alleen op het begin) wat omhoog lopen, maar echt klimmen en glijden op/over rotsen is er zeker niet bij.
Ik vond het persoonlijk vele malen aangenamer (en minder zwaar) dan de ‘normale’ route via de hoofdingang. Je gaat er absoluut geen spijt van krijgen!
Vanaf de start tot aan het eerste grote hoogtepunt (het klooster) is het ongeveer 1,5uur lopen. Uiteraard lekker in rustig tempo, waarbij je overal in de schaduw kunt stoppen.
Hartelijke groet,
Marlou
Waar komen alle kogelinslagen toch vandaan, welke barbaren hebben dit op hun geweten ?
Inderdaad! Maar toch ook fijn dat deze barbaren nog geen kruisraketten hadden. Het antwoord op deze vraag… Zie onze Hoogtepunten Jordanië documentaire. Op minuut 01:00. -> https://reisreport.nl/video/jordanie/hoogtepunten/
Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.