Op de Nederlandse ambassade in Iran werken op het moment dat we aankomen 9 Nederlanders. Het valt ons meteen op dat ze de Iraanse manier van verwelkomen hebben overgenomen. We worden namelijk hartelijk ontvangen bij de Nederlandse ambassade in Iran door Iona Ebben, Tweede Secretaris. Ze brengt ons naar de kamer van Susanna Terstal, de Nederlandse ambassadeur in Iran. Dat we in een Nederlandse omgeving zijn is meteen duidelijk. Binnen de ambassade worden er namelijk geen hoofddoeken gedragen en zien we mooi geklede vrouwen met jurken en rokken voorbij lopen. Na dagen wijde kleding gezien én gedragen te hebben, doet het ons deugd om weer wat ‘westerse vrouwelijkheid’ te zien!
De ambitie en passie voor alles wat zij bij de ambassade doen merken we meteen. Dit geldt zowel voor onze ambassadeur Susanna Terstal, als haar collega Iona Ebben. Deze vrouwen staan hun mannetje wel hier in Iran. Wij spraken de ambassadeur en kregen antwoord op handige en praktische reisvragen.
U bent nu twee jaar de Nederlandse ambassadeur in Iran, hoe bevalt het?
Susanna Terstal: Het bevalt heel erg goed. We zijn hier gekomen net na het nucleaire akkoord. Dat was natuurlijk hét moment dat alles ging gebeuren. Dat maakt het erg boeiend en we zijn dan ook meteen keihard aan de slag gegaan. Je komt allerlei interessante mensen tegen en er komen veel Nederlandse ministers op bezoek, zoals minister Koenders en minister Kamp. Het is voor een ambassade altijd erg leuk als er positieve aandacht is voor het land waarin we werken.
Waarom zei u JA toen deze post, ambassadeur van Nederland in Iran, u werd aangeboden?
Susanna Terstal: Ik zei geen JA, ik zei: “Ik wil graag.” Ik zat op dat moment in Angola en ik moest een nieuwe voorkeur opgeven. Op het lijstje stond ook Iran en ik wist van de nucleaire onderhandelingen. Dus ik dacht: “Ja, als dat lukt dan is het fantastisch om er te zitten, op een post zitten waar van alles gaat gebeuren.”
Wat zijn nu de belangrijkste onderwerpen waarmee jullie druk zijn?
Susanna Terstal: We hebben vier belangrijke onderwerpen. Ten eerste zorgen we voor goede politieke betrekkingen. We onderhouden relaties met de verschillende ministeries, maar ook met het maatschappelijk middenveld. Daarnaast is Economie belangrijk. We hadden geen economisch netwerk, want Nederland mocht geen handel drijven vanwege de sancties. We hebben dus in korte tijd een heel groot netwerk opgebouwd. We hebben van VNO-NCW een prijs gekregen voor onze economische dienstverlening en daar zijn we trots op.
Binnen de economische dienstverlening ligt de prioriteit bij energie, landbouw en water. Het derde onderwerp is cultuur, waar Iona veel voor doet. Denk aan culturele uitwisselingen, evenementen, filmfestivals en noem het maar op. Tenslotte, maar zeker een van de belangrijkste onderdelen van ons werk, werken we aan consulaire zaken. Per jaar verwerken we zo’n 18.000 visumaanvragen van Iraniërs die naar Nederland willen, maar ook helpen we Nederlanders die hier in Iran in problemen komen.
Daarover gesproken… wat zijn de meest voorkomende problemen waar toeristen de Nederlandse ambassade voor nodig hebben?
Susanna Terstal: Eigenlijk voor problemen waar we het minst aan kunnen doen. Heel wat mensen komen toch nog naar Iran zonder cash. Die denken: “Aggh, zal wel niet, ik kan vast van alles voor elkaar krijgen met mijn creditcard.” Niet dus. Je moet écht cash meenemen. Andere voorkomende problemen zijn een verloren paspoort, een tas met belangrijke papieren kwijt en een enkele keer een ziekenhuisopname.
En justitie? Komen toeristen daar vaak mee in aanraking?
Susanna Terstal: Het toerisme in Iran is nu nog vooral in de vorm van groepsreizen. Mensen zijn toch nog huiverig om alleen rond te reizen. Ook omdat het best lastig is om hotels te reserveren als je de weg en de taal niet kent. Groepen hebben een groepsleider die mensen begeleiden tijdens hun reis. Groepen hebben daardoor minder hulp van ons nodig. Mensen weten ook wel dat de regels hier gewoon anders en strenger zijn dan andere landen.
“Het beste advies dat ik dan ook kan geven is: lees het reisadvies!”
Waar we ons wel zorgen over maken zijn de rood gekleurde gebieden op onze reisadvies kaart. Dat zijn de gebieden waar je gewoon echt niet heen moet gaan. Als je het toch doet en in de problemen komt, dan kunnen wij nauwelijks helpen. Je verzekeringsmaatschappij trouwens ook niet. Dus kijk goed naar die rode kleuren, we doen dat echt niet voor niets. Het allerbeste advies dat ik dan ook kan geven is: lees het reisadvies!
Is Iran, volgens het reisadvies, compleet veilig?
Susanna Terstal: Geen land is 100% veilig en zo is Nederland dat ook niet. Wij hebben hier gelukkig nog geen terroristische aanslagen*. Veiligheidsdiensten houden de situatie, uiteraard ook door de onrust in de buurlanden, goed in de gaten. Wij voelen ons hier redelijk veilig en ik rijd ook gewoon ‘s avonds laat alleen in de auto. Uiteraard moet je altijd opletten en zeker in een vreemde omgeving.
* Helaas werd Iran woensdag 7 juni 2017 opgeschrikt door aanslagen bij het Parlement en de Imam Khomeini Shrine. Dit heeft het dagelijks leven in Iran niet aangetast, maar er is wel verhoogde paraatheid van de overheidsinstanties.
Stel, wij komen in Iran in de problemen, wat moeten we dan doen?
Susanna Terstal: 24/7 Buitenlandse Zaken bellen of contact zoeken via de App. Er is een wereldwijde service, die zit in Den Haag en daar kan je 24/7 terecht. Zij kunnen daar veel ondersteuning bieden bij problemen. Als de ambassade vervolgens nog zaken moet regelen, dan schakelen ze door naar ons.
Ziet u het toerisme toenemen vanuit Nederland?
Susanna Terstal: Ja wij zien dat inderdaad toenemen. Tijdens het eerste bezoek van Minister Koenders in september 2015 kwamen we al een paar Nederlandse toeristen tegen. Nu komen er vrij veel toeristen. We krijgen ook aanvragen om wat aan een groep te vertellen, dat zijn dan gespecialiseerde groepen. Ook individueel toerisme zien we toenemen en dat merken we ook aan de consulaire afdeling die ingeschakeld wordt als er problemen zijn.
Moeten de Nederlandse reizigers die zonder touroperator reizen vooraf nog iets regelen? Bijvoorbeeld zich opgeven bij de ambassade?
Susanna Terstal: Wij hebben een meldprocedure op onze website en het is wel heel handig als mensen zich melden. Wanneer er bijvoorbeeld iets gebeurt en we moeten evacueren, dan is het handig om te weten wie in het land is. Bijvoorbeeld in het geval van een natuurlijke ramp als een aardbeving.
Waar moeten Nederlandse reizigers rekening mee houden als ze reizen door Iran?
Susanna Terstal: Een reis door Iran vraagt wel om enige voorbereiding. Wat ik al eerder zei, neem sowieso voldoende geld mee en lees het reisadvies. Daarnaast moet je natuurlijk goed nadenken over je kleding. Vrouwelijke toeristen moeten ook gewoon een lang shirt aan en een sjaal om het hoofd. Je hoeft echt niet in het zwart gekleed, maar je moet je wel aanpassen.
Iona Ebben: Let ook op de beleefdheidsvorm ‘Taarof’. Wanneer je bijvoorbeeld wilt betalen in een taxi, zeggen ze dat je niet hoeft te betalen. Natuurlijk moet je wel betalen, maar dit is een beleefdheidsvorm. Ze zeggen hier eigenlijk mee: “Jij bent meer waard dan wat ik nu van je moet vragen. Ik ben blij dat jij hier bent.” Maar na een paar keer ja/nee nemen ze het geld gewoon aan.
Susanna Terstal: Ze zijn ook erg gevoelig voor complimentjes, dat vinden ze heel leuk om te horen. Denk alleen wel na hoe je het brengt. Als je bijvoorbeeld zegt: “Wat heb je een mooie sjaal aan”, komen ze die de volgende dag naar je toe brengen. Je kan dan beter zeggen: “Die sjaal staat JOU heel mooi.”
Eén van de leuke dingen van Iran is dat er overal iets achter schuilt. Er gebeurt altijd weer iets anders dan je verwacht. Ik zwem veel, dus ga ik hier naar het zwembad waar uiteraard alleen vrouwen mogen komen. Ik ga in redelijk westerse kleding naar binnen, hoewel veel vrouwen in een chador naar binnen lopen. Maar eenmaal in het zwembad ben ik het meest conservatief. Al die vrouwen in chador hebben dan ineens bikini’s aan en liggen heerlijk te zonnen. Je kan dus nooit aannames doen op basis van wat je ziet.
“Ze zijn trots op hun land, gastvrij en nieuwsgierig. Dat is Iran.”
We zijn nu drie dagen in Iran en merken meteen de enorme gastvrijheid. Hoe komt het dat wij op straat door zoveel mensen worden aangesproken met ‘Welcome to Iran’? Dat zien we in Nederland niet zo snel gebeuren.
Susanna Terstal: Ik ben bij Iraniërs thuis geweest die niet wisten dat ik de ambassadeur was. Samen met een vriendin was ik in Tabriz en we stonden voor een moskee. Een jongeman komt naar ons toe, sprak goed Engels en vroeg of we zin hadden om thee te drinken bij hem thuis. Een hele leuke avond met hem, zijn vrouw en schoonmoeder volgde. Mensen zijn zo geïnteresseerd in buitenlanders. Ze zijn trots op hun land, gastvrij en nieuwsgierig. Dat is Iran.
Iona Ebben: Introverte reizigers kunnen er misschien wel van schrikken. Er gaan tijdens je reis veel mensen op je afkomen met allerlei vragen uit nieuwsgierigheid. Daar kan je misschien wat van schrikken en denken “Waar bemoeien ze zich mee?”. Don’t worry.. Het is hier geen truc om geld van je te krijgen. Het is gewoon oprechte interesse en vaak door schoolkinderen die graag Engels willen oefenen.
Susanna Terstal: Daar heb ik dan ook wel een voorbeeld van. Ik zat in Yazd in een piepklein koffietentje met drie vrienden, twee uit Noorwegen en één uit Angola. Het koffietentje was al bijna vol met ons vieren. Een traditionele familie – man, vrouw en een hele hoop baby’s en kinderen – liepen maar heen en weer voor het tentje. En toen hielden ze het niet meer. Ze liepen het koffietentje binnen, gaven de baby aan de lange Noorse man en maakten honderden foto’s. Met zo’n 10 man op een paar vierkante meter stonden we in het koffietentje, ze spraken geen woord Engels, maar ze wilden gewoon weten wie we waren. Met wat handen en voeten uitleg en met mijn Farsi, kwam dat uiteindelijk wel goed. We moesten 4 of 5 kinderen optillen om de beurt en alles werd vastgelegd op foto. Dat is Iran.
De Nederlandse ambassade hier in Iran is sterk vertegenwoordigd. Hoe komt dat zo?
Susanna Terstal: We zijn een middelgrote ambassade. In vergelijking met andere Nederlandse ambassades in de regio zijn we wat betreft de aanvragen voor visa de grootste. Het aantal Iraniërs dat naar Nederland wil reizen is groot. Dat komt door de vele zaken die worden gedaan met Nederland, dus veel visumaanvragen voor zakenreizen. En er zit een redelijk grote Iraanse gemeenschap in Nederland, dus krijgen we ook veel aanvragen voor familiebezoeken en daarnaast ook nog toeristen.
“Nederland staat hoog op het lijstje van de Iraniërs”
Susanna Terstal: Er zijn ook veel studenten die naar Nederland gaan, voornamelijk naar de universiteit van Wageningen, de TU Delft en de UNESCO-IHE, die gespecialiseerd is in waterproblemen. Iraniërs kennen ons, ze kennen de Keukenhof! Ze zijn dol op bloemen en ze weten dat bloemen uit Nederland komen en daar gaan ze dan ook voor naar Nederland. Nederland staat hoog op het lijstje van de Iraniërs.
Nederland is nu ook de EU-vertegenwoordiger hier in Iran. Hoe zit dat?
Susanna Terstal: De EU heeft sinds het Verdrag van Lissabon in bijna alle landen een ambassade. In Iran is dat momenteel niet geval, want er moet eerst een overeenstemming zijn met de Iraanse autoriteiten. In juli 2015, de periode dat Iona en ik hier net aankwamen, werd het EU-voorzitterschap van Italië overgenomen door Nederland.
Op dat moment (2015) kwam er natuurlijk heel veel op gang in Iran. Toen ons voorzitterschap was afgelopen was Slowakije aan de beurt. De Ambassade van Slowakije is hier echter te klein voor en wij waren op dat moment perfect ingewerkt, waarop Federica Mogherini (Italiaanse politica, lid van de Europese Commissie) ons gevraagd heeft of wij de EU-vertegenwoordiging wilden voortzetten. Dat vraagt ze overigens officieel aan Minister Koenders. Vervolgens was er weer een klein land aan de beurt, welke niet wordt vertegenwoordigd in Iran. Dus is Mogherini weer naar Minister Koenders gegaan met dezelfde vraag.
En hoe bevalt het u, het EU-voorzitterschap (van Nederland)?
Susanna Terstal: Het is hartstikke leuk, maar ook veel werk hoor. Het betekent bijvoorbeeld dat de Commissaris voor Energie van de EU hier langskomt. Wij organiseren dan het bezoek, ik ga met hem mee naar verschillende ministers en conferenties. Dus wij horen heel veel, wij zien heel veel, en wij kennen eigenlijk iedereen.
De bedoeling is dat er een EU ambassade komt, hier in Teheran. Iedere keer lijkt het erop dat het gaat gebeuren, dus dan ga je het voorzitterschap niet overdragen voor twee maanden. Dat is dan ook de reden dat Nederland het al zolang doet. Het is nu wel wat langer dan gedacht, omdat we nu natuurlijk tijdens de verkiezingen in Iran zaten. Op dat moment worden er geen belangrijke politieke besluiten genomen. Het voorzitterschap loopt tot 1 juli en dan kijkt de EU weer verder.
Tot slot. Wat moeten we volgens u sowieso gezien hebben in Iran ?
Susanna Terstal: Mijn favoriete stad in Iran is Yazd. Het is een authentieke woestijnstad met allerlei zoroastrische overblijfselen. Heel oud dus. Persepolis is ook erg imponerend als je van geschiedenis houdt. En uiteraard moet iedereen een keer naar Isfahan!
Alle reisinformatie en -adviezen over Iran vind je op de website van de overheid.
Tip:
Voor je op reis gaat is het slim om alvast de 24/7 Buitenlandse Zaken App te downloaden. Tijdens je reis krijg je ook de actuele reisadviezen en je hebt met één druk op de knop contact met het contactcenter. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Download ‘m hier voor IOS en hier voor Android.
Graag bedanken wij Susanna Terstal en Iona Ebben nogmaals voor dit fijne gesprek.
Dit interview vond plaats op 23 april 2017.
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
2 reacties
Wat een leuk interview. Iran staat heel hoog op ons lijstje. Nu nog wat steviger 😉 Dank!
Heel leuk om te horen! Dank je 🙂