Persepolis, een duik in je geschiedenisboek

Ga je naar Iran, dan ontkom je niet aan Persepolis. Ook al ben je niet zo’n geschiedenisfanaat, dan is een bezoek aan Persepolis toch nog steeds indrukwekkend. Waan je als een koning als je uitkijkt op het grote land dat voor je ligt.

Persepolis is een door Darius I gebouwde nederzetting in het zuiden van het oude Perzië, wat nu Iran is. Het was bovenal geen stad, maar meer een indrukwekkend paleiscomplex. Bedoeld voor ontvangsten en evenementen waar de koning zijn macht, rijkdom en de grootte van zijn rijk tentoon kon stellen.

Persepolis ligt tegen bergwanden aan en kijkt uit over een weids gebied. Vanwege de ligging was het voornamelijk een lente- en zomerpaleis. De besturing van het Perzische rijk vond grotendeels plaats vanuit Babylon, Susa en Ecbatana.

persepolis iran bezoeken persepolis iran bezoeken

Geschenken aan de Sjah

Persepolis bevatte twaalf bouwwerken, waarvan de Apadana de belangrijkste was. Daar hielden de sjahs hun audiënties. Volkeren uit alle windstreken kwamen tijdens Noroez, het Perzische nieuwjaar, geschenken brengen aan de Sjah.
Op de reliëfs die te zien zijn in Persepolis zijn de giften afgebeeld. In totaal zijn er 23 verschillende volkeren te herkennen, welke te onderscheiden zijn aan hun kleding, hoofdtooien en geschenken. Zo zie je kamelen van de Egyptenaren. Je ziet het verschil tussen de Meden en Perzen door hun hoofdtooien. Uit alle hoeken kwamen de volkeren geschenken geven, als blijk van onderdanigheid en groot respect.
360 graden video: Alsof je er echt bent, bekijk onze 360 graden video in Persepolis. 

Wanneer je door Persepolis loopt merk je al snel de ‘onhandig lage trappen’. Voor ons voelt dit nu erg onhandig, maar deze zijn zo gebouwd met een reden. Op die manier konden de gasten namelijk in alle waardigheid in hun prachtige kleding het paleis binnen komen.

persepolis iran bezoeken

De verwoesting van Persepolis

De Apadana en het schathuis – samen de belangrijkste bouwwerken – werden gebrandschat door Alexander de Grote. Volgens de overlevering had hij honderden lastdieren nodig om de schatten af te voeren. Momenteel zijn er alleen nog maar resten van steen over. Het tapijt werd aangestoken met vuur en dit vuur heeft alle tapijten en houten overkappingen verwoest.
Bij binnenkomst loop je meteen door de ‘Poort van alle Naties’. Deze heeft de vuurstorm goed doorstaan, al is deze nu ook een ruïne. Wanneer je door die eerste poort heenloopt merk je meteen hoe groot het in die tijd geweest moet zijn.
360 graden video: Alsof je er echt bent, bekijk hier onze 360 graden video van de entree. 

Tot irritatie van de Iraniërs die dit ervaren als diefstal, en dat zal je gids ongetwijfeld ook laten doorschemeren, is een groot aantal overblijfselen uit Persepolis nu te vinden in het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

persepolis iran bezoeken

Naqsh-i Rustam

Rijd je nog een stuk verder, dan kom je terecht bij de graven van een aantal Perzische koningen. Deze koningen zijn begraven in Naqsh-i Rustam, en zijn waarschijnlijk Darius I, Darius II, Xerxes I en Artaxerxes I. Alle koningen zijn op een zoroastrische manier begraven, namelijk in graven uitgehouwen in de rotswanden. Indrukwekkend om te zien, dus vraag je gids zeker of het mogelijk is om hier ook langs te gaan.
360 graden video: Alsof je er echt bent, bekijk hier onze 360 graden video van Naqsh-i Rustam
Naqsh-i Rustam persepolis bezoek

Bezoek aan Persepolis, handige tips

Persepolis bezoek je het beste vanuit Shiraz. Tip: ga vroeg! Wij reden rond 7 uur / half 8 weg, want het wordt midden op de dag enorm heet in Persepolis. Vergeet geen zonnebrand, ook raden we je aan een pet mee te nemen. Voor vrouwen is het makkelijk, die dragen natuurlijk al bescherming op hun hoofd.

Zo kom je er:
Er zijn genoeg taxichauffeurs die je maar al te graag – voor een hoog bedrag – naar Persepolis willen brengen. Dit raden we je af. Je betaalt namelijk teveel én ze spreken nauwelijks Engels. Vraag bij je hotel naar een goede excursie. Vaak zijn er groepsexcursies waar je bij kunt aansluiten. Uiteraard is couchsurfing ook een goede manier om een lokale gids te vinden. Zo regelden wij het:

Tip: regel een gids + chauffeur via couchsurfing
Wij plaatsten een oproep op couchsurfing. Er zijn genoeg locals die voor een klein bedrag met je meegaan naar Persepolis en je er alles over kunnen vertellen. Wij spraken af met een slimme, goed Engels sprekende, jongeman en een vriend (de chauffeur). Hij gaat vaker met toeristen naar Persepolis en voor 30 dollar gingen we de hele dag met ze op stap. Veel gezelliger en interessanter dan weggebracht worden door een gele taxi.

persepolis iran bezoeken
Bijzonder: Deze foto is uit 1976. De vader en moeder van Godfried bezochten in dat jaar ook Persepolis. We namen de foto’s mee en zochten naar de gefotografeerde plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*