Het Meidan Emam plein in Isfahan

Het Meidan Emam, ofwel het Plein van de Imam, is het hart van Isfahan. Het plein is aangelegd door sjah Abbas I de Grote tussen 1590 en 1595. Op dat moment was Isfahan de hoofdstad van het voormalige Perzische rijk. Sjah Abbas I de Grote liet in die periode belangrijke bouwwerken bouwen, zoals het Meidan Emam. Na de Iraanse Revolutie in 1978 kreeg het plein zijn huidige officiële naam, die verwijst naar ayatollah Khomeini. Het Meidan Emam plein is 560 meter lang en 160 meter breed en is hiermee het zesde plein ter wereld qua grootte. Oorspronkelijk was het plein bedoeld voor ceremonieën en voor sport, waarbij polo erg populair was. Vanaf 1602 werd het plein ook gebruikt voor handel. In 1979 is het plein door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Aan het Meidan Emam plein bevindt zich een aantal monumentale gebouwen. Het hele plein wordt trouwens omringd door een dubbele galerij met winkels. Deze winkels komen samen aan de noordzijde van het plein en daar begint de grote bazaar. Uiteraard is ook de bazaar van Isfahan erg leuk om doorheen te lopen.

Aan de oostzijde van het plein vind je de Sjeik Lutfallah moskee

Toen de bouw van het grote plein klaar was, liet sjah Abbas I de Grote de Sjeik Lutfallah moskee bouwen. De bouw van de moskee begon in 1603 en was klaar in 1619. De moskee is vernoemd naar sjeik Lutfallah Maisi al-Amili, een beroemde geleerde. Hij was op verzoek van Abbas naar Isfahan gekomen. Het valt je meteen op – en dat zal bij meerdere moskeeën voorkomen – dat de ingang centraal aan het plein staat. Toch is de moskee zelf schuin geplaatst, zodat er gebeden kan worden richting Mekka.

isfahan iran bezienswaardighedenisfahan iran bezienswaardigheden

Aan de zuidzijde vind je de moskee van de sjah

De moskee van de sjah kent vele namen. De Masjid-i-Sjah, de Koningsmoskee en de Moskee van de imam. Allemaal correct en in het laatste geval wordt er verwezen naar ayatollah Khomeini. Deze moskee is gebouwd in 1611 en was klaar in 1630. De moskee moest de vrijdagmoskee van Isfahan vervangen. Ook hier zie je dat de ingang evenwijdig is aan het plein, maar de moskee ongeveer 45 graden is gedraaid richting Mekka. De moskee is 130 bij 100 meter en heeft een binnenplaats van 70 bij 70 meter.

isfahan iran bezienswaardigheden isfahan iran bezienswaardigheden isfahan iran bezienswaardigheden

Alsof je er zelf staat, bekijk hier onze 360 graden video’s in de moskee:

En aan de westzijde het Ali Qapu-paleis

Het laatste grote gebouw aan het Meidan Emam is het Ali Qapu paleis. Dit paleis is rond 1595 gebouwd en ook hier werd de bouw uitgevoerd door sjah Abbas I de Grote. Het eerste dat je gaat opvallen is de grote veranda aan de voorkant van het gebouw. Vanuit hier had je vroeger een prachtig uitzicht over de polo-spelen die werden gehouden op het plein. Ali Qapu heeft zeven verdiepingen en bijzonder zijn de schilderingen in het gebouw.

isfahan iran bezienswaardigheden

Summary
Review Date
Reviewed Item
Het Meidan Emam plein, Isfahan, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*