Yazd bezienswaardigheden: 7 hoogtepunten

Alle Yazd bezienswaardigheden op een rij, je leest ze hier.

Yazd is een van de oudste steden van Iran en is hét centrum van het Zoroastrisme, een religie die haar oorsprong heeft in Perzië. Yazd telt ongeveer een half miljoen inwoners en ligt zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Het is een typische stad waar je snel kunt verdwalen omdat je dat zelf heel graag wilt. De woestijninvloeden zijn duidelijk terug te vinden in deze bijzondere stad.

Yazd bezienswaardigheden: hier moet je heen

1. Verdwalen in de oude stad

Het oude centrum van Yazd met haar modderstenen huizen is een bezienswaardigheid op zichzelf. Alle huizen zijn met elkaar verbonden, de steegjes zijn ontzettend smal en vele straatjes zijn overdekt om de zon buiten te houden. Ook zijn hier leuke rooftop restaurants, lees er hier meer over.

yazd bezienswaardigheden

2. Stiltetorens (Towers of Silence)

Een plek die schijnbaar veel toeristen overslaan, maar wat ons betreft toch een hoogtepunt van Yazd is. Als je het verhaal achter deze torens weet en naar boven klimt, is de beklimming een bijzondere ervaring. Meer over de stiltetorens lees je hier.

yazd bezienswaardigheden

3. Yazd vuurtempel

Een vuurtempel is een heiligdom van het Zoroastrisme. Het bestaat uit een gebouw met meerdere kleinere ruimtes, waarvan de heiligste het heilige vuur herbergt. In het Zoroastrisme geldt het vuur als een reinigende kracht. Met de opkomst van het Arabische Rijk en de Islam verdwenen de meeste vuurtempels. Het heilige vuur van de vuurtempel in Yazd brandt al meer dan 3000 jaar in een koperen vat.

yazd bezienswaardigheden

4. Amir Chaqmaq complex

Vooral mooi om ’s avonds te bewonderen is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het plein met dezelfde naam. ’s Avonds worden de bogen van deze moskee heel mooi verlicht. Aan de rechterkant van het plein vind je een pizza tentje, waar een pizza 4 euro kost en je een prachtig uitzicht hebt over het plein. Je ziet het dakterras vanuit het plein en het oogt erg duur, maar dat is het niet. Ook is er de mogelijkheid om te waterpijpen. Wij hebben daar een hele avond gezeten, heerlijk.

yazd bezienswaardigheden

5. Dowlat Abad Perzische tuin

In deze tuin vind je de hoogste windtoren van de omgeving. De Dowlad Abad tuin is groen, heeft een leuk koffietentje. Vergeet ook zeker niet binnenin het gebouw te gaan. De ramen zijn namelijk prachtig en het is een stuk minder druk dan bij de Pink Mosque in Shiraz. Een heerlijke plek om te relaxen en genoeg Iraniërs die graag een praatje met je willen maken.

yazd bezienswaardigheden yazd bezienswaardigheden yazd bezienswaardigheden

6. Qanat watermuseum

Mocht je je ooit afvragen hoe mensen in de woestijn vroeger aan water kwamen, dan is het Qanat watermuseum een goede plek om erachter te komen. In dit museum, met mooie kleine binnentuin, wordt duidelijk uitgelegd hoe de waterwinning tot stand kwam door de eeuwen heen. Lees hier meer over het Qanat watermuseum.

7. Vrijdagmoskee van Yazd

De Vrijdagmoskee van Yazd is de centrale moskee van Yazd. De moskee staat afgebeeld op de voorkant van het bankbiljet van 200 Iraanse rial. De moskee is in de 12e eeuw gebouwd en nog steeds in gebruik. Meer foto’s en onze tip om gratis binnen te komen lees je hier.

yazd bezienswaardigheden

Heb jij nog meer leuke tips? Laat het dan zeker hieronder aan ons weten!

IRAN REISTIPS


Iran Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Iran te gaan? Bekijk dan zeker het Iran Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Iran in één overzicht.


Iran Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Iran reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Iran Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Yazd bezienswaardigheden, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
IRAN REISGIDS APP >
close-link

Iran Reisgids App, voor mobiel & tablet.

De 100% Nederlandstalige Iran Reisgids van REiSREPORT. Alles over Iran op je mobiel of tablet.
IRAN REISGIDS APP >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker