Yazd, Iran bezienswaardigheden: 7 hoogtepunten

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alle Yazd bezienswaardigheden op een rij, je leest ze hier.

Yazd is een van de oudste steden van Iran en is hét centrum van het Zoroastrisme, een religie die haar oorsprong heeft in Perzië. Yazd telt ongeveer een half miljoen inwoners en ligt zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Het is een typische stad waar je snel kunt verdwalen omdat je dat zelf heel graag wilt. De woestijninvloeden zijn duidelijk terug te vinden in deze bijzondere stad.

Yazd bezienswaardigheden: hier moet je heen

1. Verdwalen in de oude stad

Het oude centrum van Yazd met haar modderstenen huizen is een bezienswaardigheid op zichzelf. Alle huizen zijn met elkaar verbonden, de steegjes zijn ontzettend smal en vele straatjes zijn overdekt om de zon buiten te houden. Ook zijn hier leuke rooftop restaurants, lees er hier meer over.

yazd bezienswaardigheden

2. Stiltetorens (Towers of Silence)

Een plek die schijnbaar veel toeristen overslaan, maar wat ons betreft toch een hoogtepunt van Yazd is. Als je het verhaal achter deze torens weet en naar boven klimt, is de beklimming een bijzondere ervaring. Meer over de stiltetorens lees je hier.

yazd bezienswaardigheden

3. Yazd vuurtempel

Een vuurtempel is een heiligdom van het Zoroastrisme. Het bestaat uit een gebouw met meerdere kleinere ruimtes, waarvan de heiligste het heilige vuur herbergt. In het Zoroastrisme geldt het vuur als een reinigende kracht. Met de opkomst van het Arabische Rijk en de Islam verdwenen de meeste vuurtempels. Het heilige vuur van de vuurtempel in Yazd brandt al meer dan 3000 jaar in een koperen vat.

yazd bezienswaardigheden

4. Amir Chaqmaq complex

Vooral mooi om ’s avonds te bewonderen is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het plein met dezelfde naam. ’s Avonds worden de bogen van deze moskee heel mooi verlicht. Aan de rechterkant van het plein vind je een pizza tentje, waar een pizza 4 euro kost en je een prachtig uitzicht hebt over het plein. Je ziet het dakterras vanuit het plein en het oogt erg duur, maar dat is het niet. Ook is er de mogelijkheid om te waterpijpen. Wij hebben daar een hele avond gezeten, heerlijk.

yazd bezienswaardigheden

5. Dowlat Abad Perzische tuin

In deze tuin vind je de hoogste windtoren van de omgeving. De Dowlad Abad tuin is groen, heeft een leuk koffietentje. Vergeet ook zeker niet binnenin het gebouw te gaan. De ramen zijn namelijk prachtig en het is een stuk minder druk dan bij de Pink Mosque in Shiraz. Een heerlijke plek om te relaxen en genoeg Iraniërs die graag een praatje met je willen maken.

yazd bezienswaardigheden yazd bezienswaardigheden yazd bezienswaardigheden

6. Qanat watermuseum

Mocht je je ooit afvragen hoe mensen in de woestijn vroeger aan water kwamen, dan is het Qanat watermuseum een goede plek om erachter te komen. In dit museum, met mooie kleine binnentuin, wordt duidelijk uitgelegd hoe de waterwinning tot stand kwam door de eeuwen heen. Lees hier meer over het Qanat watermuseum.

7. Vrijdagmoskee van Yazd

De Vrijdagmoskee van Yazd is de centrale moskee van Yazd. De moskee staat afgebeeld op de voorkant van het bankbiljet van 200 Iraanse rial. De moskee is in de 12e eeuw gebouwd en nog steeds in gebruik. Meer foto’s en onze tip om gratis binnen te komen lees je hier.

yazd bezienswaardigheden

Heb jij nog meer leuke tips? Laat het dan zeker hieronder aan ons weten!

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Yazd bezienswaardigheden, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

 1. Net een paar dagen terug uit Iran (Teheran, Isfahan en Jazd). Het was een geweldige ervaring. Prachtig land met heel vriendelijke, hulpvaardige mensen, zoals jullie al vermeldden in de app.
  Vanaf Amsterdam -Teheran vv. gevlogen met Iran air. (Voor een ticket bel je met het boekingskantoor op Schiphol en betaalt je de vlucht via je bank. Binnen een half uur gepiept en in ons geval € 500 goedkoper dan de KLM). De volgende dag vlogen we vanaf de andere luchthaven voor binnenlandse vluchten in 40 min. naar Isfahan (voor een paar tientjes) in een hypermoderne Airbus. Als je binnenlandse vluchten alvast in Amsterdam boekt ben je nog goedkoper uit. Wij hadden de hulp van onze Iraanse vrienden. Dat helpt om de ‘hidden gems’ te bezoeken en niet 3x zoveel te betalen voor alles. Hoewel, dan nog is het er spotgoedkoop. Op de terugweg naar Teheran namen we de trein. Couchette is inclusief thee, sapjes, koek en andere zoetigheden. Achteraf was vliegen (wel met Iran air) een betere, snellere optie geweest, want het landschap is niet aantrekkelijk: niets anders dan woestijn. Na die twee mooie steden was Teheran andere koek: stoffig, druk en smog. Alle highlights daar bezocht. 2 a 3 dagen was voldoende geweest. ‘Niks mag maar alles kan’ hebben we ervaren. Toch hoop ik dat het voor de jongeren daar steeds een beetje beter wordt, ondanks de recente politieke situatie. Ik had geen VPN app gedownload. Alles werkte (o.a. Nu.nl, instagram, ) behalve FB, YouTube en jullie app (komt teveel het woord Iran in voor).
  We zijn beslist van plan nogmaals terug te gaan om de rest te zien, want voor het geld hoef je het niet te laten (goedkoopste vakantie ooit). Hoewel hotels zijn nog wel een dingetje: naar verhouding duur en niet al te schoon. Ook de service laat nog wat te wensen over. Maar al die leuke mensen daar maken een hoop goed!

  1. Beste N.Ooms,

   Leuk uitvoerige reactie en goed dat jullie een mooie reis hebben gehad. Dank ook voor de hint voor de app… Het woord Iran komt nu eenmaal vaak voor in een Iran reisgids, maar we zullen in de volgende update dit nog eens onder de loep nemen.
   We hebben zelf geen binnenlandse vluchten gedaan, maar eveneens de trein genomen. Los van comfort en tijd was voor ons de treinervaring zelf ook al zeker een toevoeging van onze reis.
   Op naar de volgende bestemming dus! Wellicht Jordanië, Sri Lanka, Costa Rica, Montenegro… of een andere bestemming waarvoor we een gids hebben gemaakt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >