De vrijdagmoskee in Isfahan

In Iran hoef je echt niet alle moskeeën te bezoeken, want er zijn er echt een hoop. De vrijdagmoskee in Isfahan (Jame Mosque) is er eentje die je wel echt bezocht moet hebben. Wat ons betreft de mooiste moskee van heel Iran.

Het oudste deel van de moskee dateert uit het eind van de achtste eeuw. In 2012 werd de moskee door UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Rondom de binnenplaats zijn vier iwans (ingangen) gemaakt. Gedurende vele eeuwen was de vrijdagmoskee de centrale moskee. Op vrijdag werd dan ook de khutbah (preek) gehouden. Toen Abbas I de Grote de moskee aan het Meidan Emam plein bouwde, werd die moskee de belangrijkste van Isfahan.

Zo kom je gratis binnen

Tip voor de echte Hollander: Wil je gratis naar binnen? Ga dan rond 12:00 uur naar de moskee. Dan is de moskee namelijk via de zijkant open, omdat de Iraniërs daar naar binnen gaan om te bidden. Niet alles is dan open voor toeristen, maar het binnenplein kan je sowieso op.

isfahan vrijdagmoskee isfahan vrijdagmoskee isfahan vrijdagmoskee Alsof je er zelf staat, bekijk hier onze 360 graden video van het binnenplein:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*