Kleding in Iran: hoe te kleden als reiziger

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Wanneer je Iran gaat bezoeken, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten wat je kledingkeuze betreft. Hier lees je alles om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis naar Iran. Kleding in Iran, hoe te kleden als reiziger.

Hoofddoek in Iran is verplicht

Als vrouw loop je altijd met je hoofddoek op. Dit hoeft absoluut geen zwarte hoofddoek te zijn (al had ik wel een zwarte mee, want het is mijn lievelingskleur). Een gekleurde doek met een motief is hartstikke prima en er mag aan de voorkant best wat haar te zien zijn. De gemakkelijkste manier is om je haren in een knot te doen. Dat zorgt ervoor dat je hoofddoek daar als het ware op ‘steunt’ en daardoor minder snel afvalt. Bij mij zakte mijn hoofddoek alsnog zo’n 20 keer per dag van mijn hoofd… 🙂

Wanneer je eenmaal in je hotel bent, mag je vaak gewoon je hoofddoek afdoen. Als je andere mensen zonder hoofddoek ziet, dan weet je het zeker. Zie je die niet, vraag het dan even netjes. Zo kon ik in Teheran en Kashan zonder probleem in het hotel rondlopen met mijn losse haren, maar in Esfahan had iedereen wél weer haar hoofddoek op. Het verschilt per hotel/hostel. En mocht je bijvoorbeeld via Couchsurfing bij een gezin uitgenodigd zijn, wacht dan gewoon even af wat zij zelf doen in hun huis. Uiteraard kan je het altijd vragen, het is totaal geen rare vraag om te stellen.

Kleding in Iran als vrouw

Alleen in de hele religieuze oude dorpjes is het gepast om helemaal in het zwart gekleed te zijn. Maar verder is het in Iran hartstikke prima om met kleur rond te lopen. Er zijn echter wel een aantal eisen waar je kleding aan moet voldoen:

  • Draag los vallende kleding waarbij je zo weinig mogelijk rondingen ziet
  • Draag lange mouwen en een lange broek tot de enkels.
  • Leg geen nadruk op je decolleté. Uiteraard zorgt de hoofddoek al aardig voor wat bedekking.
  • Draag altijd iets langs over je broek heen, zoals een lange tuniek of blouse. Je achterwerk mag dus niet te zien zijn.
  • Een skinny jeans of legging is toegestaan. Zolang er maar iets langs overheen valt.
  • Slippers zijn sinds kort toegestaan, maar toch werden wij zelfs in Teheran (de hoofdstad) nog best raar aangekeken op onze Havanna’s. Dus sneakers of wandelschoenen zijn toch het meest gepast. Dit geldt overigens ook voor mannen.
  • Ga je een heel oud religieus dorpje bezoeken waar weinig toeristen komen, neem dan wel een zwarte outfit mee. In dat soort dorpjes loopt namelijk iedereen nog wel in het zwart.

kleding in iran als vrouw

Kleding in Iran als man

Mannen hebben het iets gemakkelijker in Iran wat kleding betreft. Zij mogen de deur uit met een T-shirt met korte mouwen, maar moeten wél een lange broek aan. Verder zijn blouses populair bij mannen in Iran.

kleding in iran als man

Tatoeages in Iran

Zelf heb ik (Marlou) een kleine tatoeage op mijn pols. Ik heb een voorraad pleisters mee naar Iran genomen. Je ziet in Iran bijna niemand met een tatoeage. Om de vragen en verbaasde gezichten voor te zijn, plakte ik mijn tatou bijna altijd af. De paar keer dat ik het niet deed, heb ik er trouwens geen vragen over gekregen.
Heb je als jongen heel veel tatoeages op je armen, dan raad ik het toch af om met korte mouwen rond te lopen. Een luchtige blouse is bijvoorbeeld ook prima te dragen in de hitte van Iran.

Sieraden en make-up in Iran

Deze zijn helemaal prima. Sterker nog, het zal je opvallen dat enorm veel vrouwen heel veel make-up dragen. Daar hoef je dus, mocht je dat willen, totaal niet bescheiden in te zijn. Het zal je ook snel opvallen dat veel vrouwen (en een aantal mannen) met wit verband op hun neus rondlopen. Een neuscorrectie bij de plastische chirurgie wordt namelijk door maar liefst 80(!!) % van de Iraanse vrouwen gedaan.

Verder is het sinds kort ‘toegestaan’ om je nagels in een fel kleurtje te lakken. Dit betekent dat het ook voor reizigers prima is. Sieraden vormen ook geen enkel probleem. Sieradenwinkels – met voornamelijk goud – vind je overal op straat.

Goed om te weten: Wat je ook draagt, of hoe goed je je aan de regels houdt, je trekt hoe dan ook ontzettend veel bekijks. Het kan – vooral in het begin – best wel wat indruk op je maken dat er zoveel mensen je aanstaren. Probeer het een beetje te negeren. De mensen zijn gewoon enorm nieuwsgierig naar de ‘westerse mensen’ die ze met mondjesmaat zien in hun land. Wat je er ook van vindt, onthoud één ding: ze bedoelen het totaal niet slecht.

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >