Een bezoek aan de stad Rasjt in Iran

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Rasjt, ook wel geschreven als Rasht, Rashjt of Resjt, hoe dan ook.. Je komt uit op dezelfde plek! Rasjt is een stad in het noorden van Iran en is de hoofdstad van de provincie Gilan. Het is de grootste stad aan de kustlijn van de Kaspische Zee. De stad telt zo’n 650.000 inwoners. Rasjt heeft een aantal onafhankelijke periodes gehad, waardoor het lokale Gilaki-dialect nog steeds duidelijk te onderscheiden is van het Farsi. Dat laatste geldt natuurlijk voor Iraniërs, want wij zelf kunnen niet eens een woord Farsi verstaan, laat staan verschillende dialecten onderscheiden!

rasjt iran bezienswaardigheden

Rasjt is populair bij Iraniërs

Rasjt is een populaire bestemming onder de vele inwoners van Teheran, zij ‘vluchten’ graag naar Rasjt voor een weekendje weg. Het is de grootste en natste stad in de Shomal-regio en ziedaar dan meteen de trekpleister voor veel Iraniërs. De natste stad, daar moeten ze heen! Niets zo romantisch als een regenachtige dag, volgens de Iraniërs tenminste. Het liefst rennen ze de straat op om de regendruppels op hun neus te laten vallen. Dit wil trouwens niet zeggen dat het hier dagelijks regent, want over het algemeen is het er gewoon lekker zonnig.

Vroeger was de stad een belangrijk transport- en zakencentrum dat Iran met Rusland en Europa verbond. Daardoor werd Rasjt ook wel de “Poort van Europa” genoemd. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat naar de 13e eeuw. De moderne geschiedenis dateert uit het Safavid-tijdperk, waarin Rasjt hét centrum van de zijde was met talrijke textielworkshops.

Veel toeristen ‘gebruiken’ Rasjt als basis om vanuit deze stad naar het fotogenieke dorpje Masuleh af te reizen. Ja, ook wij deden dat, maar vergeet ook zeker niet om Rasjt wat aandacht te geven. De stad heeft veel studenten en het is er ’s avonds erg levendig op straat. Aangezien hier nog nauwelijks toeristen komen krijg je als toerist wel alle aandacht.

Meer over het bezoek aan het dorpje Masuleh lees je hier.

rasjt iran bezienswaardigheden rasjt iran bezienswaardigheden rasjt iran bezienswaardigheden

Motorgliden boven de Kaspische Zee

Wij hadden tijdens ons verblijf in Rasjt zin in een ‘niet standaard dag’ en besloten via couchsurfing op zoek te gaan naar een gezellige local. Wat volgde was een verblijf in zijn villa aan de Kaspische Zee. We gingen het strand op met zijn jetski en mochten zelfs met zijn apparatuur gaan motorgliden. ’s Avonds hadden we een fijn Iraans huisfeestje, werd de barbecue aangestoken en sliepen we in zijn riante villa. Dus ja, couchsurfing is zeker een aanrader in Iran! Op dit moment is de couchsurfing app alleen te openen met een VPN verbinding in Iran. Hier lees je hoe je een VPN verbinding regelt.

rasjt iran bezienswaardighedenrasjt iran bezienswaardighedenrasjt iran bezienswaardigheden

Ben jij ook in Rasjt geweest? Dan zijn we erg benieuwd naar jouw mening over deze stad. Laat het ons hieronder weten.

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rasjt, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >