Reiservaring Iran: laatste dag ‘Now Ruz’ vakantie in Kerman

Kerman is de hoofdstad van de provincie Kerman in het zuidoosten van Iran en is omgeven door woestijn en bergen en ligt op 1750 meter hoogte. Kerman heeft een historisch centrum met het Ganjalikhan plein en een van de oudste bazaars van Iran. Tevens liggen hier enkele mooie moskeeën en een 17e eeuws badhuis.

We overnachten, ontbijten, lunchen en dineren twee dagen in Hotel Akhavan. Er is helaas niet veel keuze qua hotels in Kerman. Volgens de Lonely Planet staat het restaurant van het hotel er om bekend dat je er goed kunt eten. We worden bediend door een kok die 7 verschillende talen spreekt, waaronder ook Nederlands. Er worden verschillende traditionele gerechten op tafel gezet zodat je van alles kunt proeven. Echt een aanrader. Wij eten vegetarisch en zelfs daar weet de kok genoeg in te variëren. Over het algemeen is er niet heel veel vegetarische keuze in Iran. Vaak komt het neer op een aubergine prutje, wat ook lekker is. Maar niet twee keer per dag en drie weken lang. We hebben ervoor gekozen om tijdens de 13 daagse nieuwjaarsvakantie ‘Now Ruz’ door Iran te reizen. En op de laatste dag van deze vakantie bevinden we ons in de stad Kerman.

kerman iran 13e dag

Historische Ganjalikan Bazaar

Door de feestdagen is er weinig te beleven in Kerman. Mensen zijn gezellig op vakantie of op familiebezoek elders in eigen land. Straten, winkels en wegen zijn verlaten. Normaal gesproken krioelt het van de mensen in de stad. We struinen door de smalle straatjes van de historisch oude bazaar met haar mooie koepelgewelven met prachtige vormen, gekleurde tegels en oude tekeningen. Vanuit de Bazaar kijk je uit op het Ganjalikhan plein. Het badhuis, wat nu een museum is, ligt ook in de bazaar.

Hier en daar is er een winkel open. Als we door het doolhof ergens buiten uitkomen, is er zelfs een markt waar groente, fruit, vlees, kleding en huishoudelijke artikelen verkocht worden. Restaurantjes zijn er niet veel. Er is wel genoeg fastfood verkrijgbaar. We beseffen erg blij te zijn met het restaurant in ons hotel waar we kunnen genieten van heerlijke traditionele maaltijden. We maken hier en daar een praatje met mensen die in de bazaar rondlopen. Iraniërs zijn erg vriendelijk en geïnteresseerd en laten zich over het algemeen ook makkelijk fotograferen.

kerman iran 13e dag kerman iran 13e dag kerman iran 13e dag

Dertiende dag

2 april betekent in Iran de dertiende dag en tevens de laatste dag van het Iraanse nieuwjaar ‘Now Ruz’, ook wel Sizdah Behar genoemd. Het is op deze dag gebruikelijk om met familie en vrienden naar een park te gaan om te picknicken. Men is van mening dat het ongeluk brengt om die dag thuis te zijn. Wij gaan op zoek naar een park waar mensen aan het picknicken zijn. We rijden door de verlaten stad en we belanden in het Pardisan Jungle Park. We struikelen over de wegwerptentjes en kleedjes met mensen. De BBQ’s met kebab zijn volop te ruiken en we hoppen van kleedje naar kleedje. Er wordt steeds eten en drinken aangeboden. Wat zijn de Iraniërs gastvrij. Ongekend! Het is een hele belevenis om dit feest mee te maken. Een mooie traditie om Iran en haar inwoners te leren kennen.

kerman iran 13e dag kerman iran 13e dag


Vanuit Kerman kun je in één dag de oude steden Rayan, Mahan en Bam bezoeken die zeker de moeite waard zijn. Tevens kun je vanuit Kerman een bezoek brengen aan de ‘zandkastelen’ Kaluts in de Dast-e Lut woestijn.

Deze reiservaring van Iran is geschreven door Diana. Bedankt voor je verhaal!
Diana heeft samen met Ronnie een eigen website waar je nog veel meer mooie foto’s en reisverhalen vindt. 

kerman iran 13e dag kerman iran 13e dag

IRAN REISTIPS


Iran Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Iran te gaan? Bekijk dan zeker het Iran Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Iran in één overzicht.


Iran Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Iran reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Iran Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Iran Reisgids App, voor mobiel & tablet.

De 100% Nederlandstalige Iran Reisgids van REiSREPORT. Alles over Iran op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker