Reizen door Iran als vrouw

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Nee, reizen door Iran als vrouw is totaal niet eng. Het zal je echt verbazen hoe enorm lief en open iedereen is. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel heel wat culturele verschillen en gewoontes waar je rekening mee moet houden. De cultuur is nu eenmaal anders dan we gewend zijn en dat heb je te respecteren. Doe dit dan ook, want alleen op die manier kan een reis door Iran jou een prachtige ervaring bieden.

Reizen door Iran als vrouw, alles waar je op moet letten:

 • Draag uiteraard altijd je hoofddoek. Dit doe je al als je het vliegtuig uitstapt en ook in hotels. Tenzij je in hotels andere toeristen zonder hoofddoek ziet, dan kan je ‘m ook afzetten.
 • In de stadsbussen en in de metro heb je aparte gedeeltes voor de vrouwen en mannen.
 • Bij de langere bus- en treinritten kan je wel gewoon naast een Westerse man zitten. Ga als alleenreizende vrouw nooit naast een Iranese man zitten in de bus/trein, maar altijd naast een vrouw.
 • Geef als vrouw zijnde een onbekende man nooit een hand, dit geldt dus ook voor je gids of een hoteleigenaar. Tenzij hij jou wel een hand geeft, dan is het prima. Wacht dus gewoon even af of de man jou wel of niet een hand toereikt. Anders zie je de mannen vaak hun hand op hun borst houden als begroeting naar jou als vrouw. Mannen kunnen elkaar wel altijd de hand geven, dat is normaal.
 • Alcohol is voor iedereen verboden. Uiteraard is er ‘ondergronds’ wel het één en ander aan alcohol te vinden. Ik raad je aan om gewoon een detox-kuurtje te nemen. Ook weleens goed voor je lichaam 😉
 • Niet veel Iraniërs roken, en zeker op straat zie je bijna niemand roken. Vrouwen al helemaal niet. Rook dus alleen als je op je hotelkamer bent.

Reizen door Iran is veilig voor vrouwen

 • Loop niet hand in hand op straat met je vriend/man. Uiteraard ook geen kus of knuffel.
 • Je vriend is trouwens in Iran altijd je husband. Neppe trouwringen heb je echt niet nodig, maar zeg wel tegen iedereen (ook de moderne jongeren) dat je getrouwd bent als ze er naar vragen.
 • Ben je niet getrouwd, bedenk dan wel alvast een klein kort (en vooral simpel) verhaaltje hoe jullie trouwdag er zogenaamd uitzag. 🙂
 • In de Lonely Planet las ik dat je ook genoeg tampons mee moet nemen, mocht je die nodig hebben tijdens je reis. Tampons zijn blijkbaar erg duur en heel moeilijk te vinden in Iran.
 • Neem ook altijd een pakje zakdoekjes mee in je tas, want Iraniërs doen niet aan wc-papier. Zij gebruiken het typisch Aziatische waterslangetje om de boel schoon te spoelen.
 • Wat je verder qua kleding en accessoires het beste kunt dragen lees je hier terug.

Alleen reizen door Iran als vrouw

Het is zeker mogelijk én veilig om als vrouw alleen door Iran te reizen. Houdt er alleen wel rekening mee dat sommige Iraanse mannen er dan vanuit gaan dat je in Iran bent om een man te zoeken. Ze verwachten namelijk dat alle vrouwen die Iran bezoeken getrouwd zijn. Kom je alleen, dan kom je ook voor de liefde. Het is echt niet dat alle mannen zo denken, maar het kan je wel in vervelende situaties brengen. Let daar dus op als je in je eentje op stap gaat! Kies daarom ook liever voor vrouwelijke gidsen en locals om mee op stap te gaan.

reizen door iran als vrouw

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Reizen door Iran als vrouw, tips en advies
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >