De Vrijdagmoskee van Yazd

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De Vrijdagmoskee van Yazd is de centrale moskee van van de stad. De moskee staat afgebeeld op de voorkant van het bankbiljet van 200 Iraanse rial. De moskee is in de 12e eeuw gebouwd en nog steeds in gebruik en heeft de twee hoogste minaretten in Iran. Door de laagbouw in Yazd zie je de moskee al van ver.

Een bezoek aan de Vrijdagmoskee van Yazd

De Jameh moskee werd grotendeels herbouwd tussen 1324 en 1365 en is één van de opmerkelijkste 14e-eeuwse gebouwen van Iran. De moskee is een goed voorbeeld van de Azeri stijl binnen de Perzische cultuur. Je ziet overal schitterend tegelwerk en prachtige mozaïeken, overwegend in het blauw.

vrijdagmoskee yazd

Neem ook een kijkje bij de qanat, deze vind je achteraan op het binnenplein. Met een grote trap bereik je de qanat, waar je meteen de heerlijke koelte voelt. Wil je meer weten over de qanats van Iran? Bekijk dan dit artikel.

vrijdagmoskee yazd vrijdagmoskee yazd

Vrijdagmoskee in de avond

Bekijk de moskee ook zeker een keer in de avond. De krachtige felblauwe kleur van de moskee tegen de donkere lucht geeft een prachtig contrast.

vrijdagmoskee yazd

Tip voor de echte Hollander: bij binnenkomst vind je aan de linkerkant een boekwinkel. Als je via de boekwinkel naar binnengaat loop je vervolgens ‘gratis’ door naar de moskee. De boekwinkel zelf is trouwens ook erg leuk om eens rond te kijken. Mocht je nog graag een gedichtenbundel van Hafez willen hebben (in het Engels, wel zo handig) dan kan je die hier kopen.

vrijdagmoskee yazd vrijdagmoskee yazd

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vrijdagmoskee van Yazd, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >