De Vakilmoskee in Shiraz

Om de hoek van het oude badhuis en de Vakilbazaar vind je de Vakilmoskee. Deze moskee werd gebouwd tussen 1751 en 1773 tijdens de Zand dynastie. Karim Khan (de stichter van de Zand dynastie) verkoos in zijn tijd Shiraz tot hoofdstad en liet er vele gebouwen bouwen, waaronder ook de Vakil moskee.

De Vakil moskee werd in de 19e eeuw hersteld tijdens de dynastie van de Kadjaren. Vakil betekent ‘regent’, de titel die Karim Khan gebruikte.

vakilmoskee shiraz

Een moskee vol bijzondere details

De moskee heeft een oppervlakte van 8660 vierkante meter en heeft 2 iwans (openingen). Dat is ongebruikelijk, want de meeste moskeeën hebben er 4. De Vakilmoskee heeft een iwan aan de noordoostzijde en aan de zuidwestzijde van het grote open plein.

De iwans en het plein zelf zijn versierd met typische Shirazi haft rangi tegels, een karakteristiek kenmerk van de kunst en nijverheid van Shiraz in de tweede helft van de 18e eeuw.

De zaal voor het avondgebed heeft een oppervlakte van zo’n 2700 vierkante meter en heeft 48 monolithische spiraalvormige zuilen. De minbar (preekstoel in de moskee) van de zaal is uitgehouwen uit een groot stuk groen marmer en heeft 14 treden. Deze minbar wordt gezien als een meesterwerk uit de Zand periode.

vakilmoskee shiraz vakilmoskee shiraz

IRAN REISTIPS


Iran Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Iran te gaan? Bekijk dan zeker het Iran Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Iran in één overzicht.


Iran Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Iran reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Iran Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vakilmoskee in Shiraz, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link

Iran Reisgids App, voor mobiel & tablet.

De 100% Nederlandstalige Iran Reisgids van REiSREPORT. Alles over Iran op je mobiel of tablet.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker