Garmeh: overnachten in de woestijn van Iran

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De plaats Garmeh heeft zijn bekendheid te danken aan de Lonely Planet. In de Lonely Planet lazen we namelijk over Ateshooni, een heerlijk guesthouse in het dorpje Garmeh. Een oasedorp middenin de kilometerslange woestijn van Iran waar je helemaal tot rust kunt komen. Even weg uit de drukte en de chaos van de grote steden in Iran. Het is dus niet zo gek dat daar iedere dag gemiddeld zo’n 30 toeristen over de vloer komen. En aangezien het dorpje Garmeh maar 200 mensen telt, is dat voor zo’n klein dorp best veel ‘Westers’ over de vloer. 

Verblijf in het Ateshooni guesthouse

Veel keuze heb je niet. Het Ateshooni guesthouse is namelijk de enige verblijfsmogelijkheid in het dorpje. Een groot ontvangst staat je op te wachten: twee kamelen en een aantal geiten in de voortuin. Het guesthouse zelf is sfeervol ingericht en heeft fijne plekjes om helemaal tot rust te komen. Het personeel daarentegen kan wat ons betreft wel wat vriendelijker zijn. Ook de prijzen van de maaltijden en de excursies vonden we best prijzig. Tja, dat geluk heb je dan eenmaal als guesthouse wanneer je geen concurrentie hebt. Wel fijn: non stop gratis water, thee en koffie.

garmeh woestijn iran kamperen 9Alsof je er zelf staat. Bekijk onze 360 graden video die we opnamen binnen in het guesthouse:

Ontbijt: 5 dollar p.p
Lunch: 10 dollar p.p.
Diner: 10 dollar p.p.

Wanneer je in de dorm slaapt, slaap je in een klein schattig huisje op 5 minuten afstand vanaf het guesthouse. Wij sliepen daar en kunnen het je echt aanbevelen. Het is geen typische dorm, want het huisje heeft 5 privé kamers waar je met maximaal 4 mensen op een kamer slaapt. Je kan dus ook gewoon met z’n tweeën op een kamer liggen. De keuken in dit huisje mag je gebruiken om ’s avonds te koken. Wij hebben twee avonden zelf gekookt. Er is een ieniemienie supermarkt in het dorp, maar deze is vaak ’s avonds pas open. Wij mochten verse groenten lenen van onze gastheer, de man die op het huisje past en daar ook slaapt.

garmeh woestijn iran kamperen 8

Kamperen in Iran

Bij Ateshooni heb je drie slaapmogelijkheden:

    • In het guesthouse of een privé kamer in de buurt: 35 dollar per persoon (inclusief ontbijt, lunch en diner)
    • In de dorm: 15 dollar inclusief ontbijt
    • Een derde mogelijkheid is het huren van een tent. Wij hebben twee nachten in de dorm geslapen en de laatste nacht een tent gehuurd. Je mag de tent vervolgens overal in het dorp en de omgeving neerzetten. Wij liepen een stukje de berg op zodat we mooi uitzicht hadden over de oase. Een prachtige nacht met sterren kijken gegarandeerd. Neem wel DEET mee, want de muggen zijn na zonsondergang ontzettend agressief.
      Het huren van de tent en alle slaapspullen bij elkaar kost 20 dollar. Ook heb je de mogelijkheid om voor 5 euro per persoon eten mee te nemen in een doggybag. Handig wel!

garmeh woestijn iran kamperen 5
garmeh woestijn iran kamperen 5

Te doen in Garmeh

Waarschijnlijk ben je niet langer dan twee dagen in Garmeh en dat is ook meer dan genoeg. Wij raden je aan om de ene dag in Garmeh te blijven en de andere dag met een taxichauffeur naar de zandduinen te rijden.

In Garmeh: Relaxen in het guesthouse is sowieso een goed idee. De meesten gaan een boekje lezen op de heerlijk zittende Perzische tapijten. ’s Ochtends na het ontbijt de berg oplopen is ook een must, waarbij je uitzicht hebt over de oase en het mini dorp.

garmeh woestijn iran kamperen 3
garmeh woestijn iran kamperen 3

Zandduinen: Deze vormden één van de hoogtepunten tijdens onze reis door Iran. Bij het guesthouse kan je een taxichauffeur regelen, die brengt je voor 30 dollar naar de zandduinen. De zandduinen liggen in het plaatsje Mesr en het is ongeveer een uur rijden. Je gaat er rond 14uur heen en de chauffeur brengt je na zonsondergang weer terug naar het guesthouse. Wij werden tijdens zonsondergang getrakteerd op zo’n 30 kamelen, out of the blue kwamen ze uit de woestijn lopen. Keurig op een rijtje liepen ze terug naar huis om te eten en te slapen.

garmeh woestijn iran kamperen

Zo kom je in Garmeh

Wij namen vanuit Yazd de bus naar Garmeh. Deze rijdt iedere dag rond 13uur vanuit Homafaran Square. De busreis duurt ongeveer 5 uur en stopt in het plaatsje Khur. Je hebt het idee dat je gedropt wordt in de middle of nowhere, maar daar staat meteen een aantal taxichauffeurs klaar om je naar Ateshooni te brengen. Zo niet, dan bel je even naar Ateshooni en regelen zij een taxichauffeur. Vanuit Khur doe je er nog een half uur over naar Garmeh en de taxirit kost je ongeveer 6 euro.
Als je vanuit Teheran komt, neem je de bus op South Terminal en in Isfahan neem je de bus op Kaveh Terminal.

We raden je trouwens aan om minimaal een week van te voren het guesthouse te reserveren. Dat kan via een formulier op de website van Ateshooni of via de telefoon.

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Garmeh (& Ateshooni Guesthouse) Iran
Author Rating
31star1star1stargraygray

1 reactie

  1. Klinkt als een droom! Alleen de instagram foto’s doen het niet. Jammer, want jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >