Iran – boekentips

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Boekentips voor Iran

Iran – Voorbereiding


Onderstaande boeken nemen je mee in de geschiedenis, cultuur en gewoontes van Iran. Romans, achtergronden en reisgidsen. Onze Iran boekentips voor ieder die goed voorbereid naar Iran wenste af te reizen.

Boekentips

Couchsurfing in Iran

Couchsurfing in Iran cover

Hoewel couchsurfing officieel verboden is in Iran, trekt auteur Stephan Orth couchsurfend door het land. Hij leert Iran kennen achter de gesloten deuren. Slaapt op Perzische tapijtjes en beleeft rare avonturen. De hoofddoeken gaan af, de angst verdwijnt en de vrijheid is groots. Zo komt Orth terecht op een bikinifeest in de extreem gelovige stad Mashhad. Ook wordt hij uitgenodigd op een SM-bijeenkomst in Teheran.

Lonely Planet Iran

Lonely Planet Iran cover

De Lonely Planet, onmisbaar tijdens iedere reis . De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Dit is de nieuwste Lonely Planet, uitgegeven in 2017.


Iran: Empire of the Mind

Iran: Empire of the Mind cover

Zonder dit boek, dat wij als ebook meenamen, was Iran nóg gecompliceerder geweest. Het gigantische land is niet alleen rijk aan schoonheid, maar juist vooral aan geschiedenis. Het boek Iran: Empire of the Mind van Michael Axworthy vertelt over de religie als Zoroaster, Islam, Joden, Armeense Christenen. Daar doorheen echter, komen ook alle verschillende volkeren en heersers die Iran heeft gekend aan bod. Het begin is wel wat pittig, hetgeen vaak het geval is van delen van de geschiedenis waar nu eenmaal weinig van bekend (meer) is. Maar na een 10-15 bladzijden zit je erin. Het einde, de recente geschiedenis, is opvallend duidelijk. De Lonely Planet blijft vaak vaag en stopt meestal op het moment dat net je vragen opkomen. Lokale gidsen vertrouwde ik op een gegeven moment minder dan dit boek.

Iran: bakermat van de beschaving

Iran: bakermat van de beschaving cover

Dit boek neemt de lezer mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Iran. Een geschiedenis die zich laat aflezen aan de superieure materiële cultuur variërend van gouden drinkbekers met diermotieven tot vaatwerk van speksteen ingelegd met kleurrijke stenen. De kleitabletten met het oude spijkerschrift zijn net zo bijzonder als de schitterend bewerkte bronzen wapens, de oogverblindende gouden sieraden en het sierlijk beschilderde aardewerk.


Te gast in pocket - Iran

Te gast in pocket - Iran cover

Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van auteurs die er gewoond of gereisd hebben. Met veel insiders informatie over land en bevolking. Om je bezoek nog beter voor te bereiden en je in te leven in de cultuur van de lokale bevolking, is de pocketreeks 'Te gast in' ideaal. Een handzaam en compact boekje met vlot leesbare artikelen die een massa tips bevatten voor je reis naar Iran.

Dominicus landengids - Iran

Dominicus landengids - Iran cover

Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed.


Among the Iranians

Among the Iranians cover

The Eyes of the World Are on Iran, from nuclear issues to women's rights to Iran's perspective on Palestine. Yet a strictly political view does not allow for an accurate or complete outlook on this important and fascinating country. In Among the Iranians, Greek-born author Sofia A. Koutlaki shares the lessons she's learned firsthand as a foreigner living in Tehran. Through memorable anecdotes and in-depth explanations of Iranian customs, Koutlaki presents a side of Iran that foreigners rarely see. The author's insight challenges readers to dispel their previous notions and judgments to see Iran at its heart---warm, inviting and rich with tradition.

De kroeg van Hafez

De kroeg van Hafez cover

Hafez van Sjiraz (1320-1390) wordt gezien als een van de grootste dichters van Iran en wordt ook wel de Shakespeare van de Perzische literatuur genoemd. Hij is in Iran zo geliefd, dat vrijwel ieder gezin een exemplaar van zijn Diwan bezit. Hafez hanteert in zijn poëzie niet alleen de taal van de spiritualiteit van zijn tijd, maar ook die van de hoffeesten, de jacht, de handel en de straat.


Stiekem kan hier alles

Stiekem kan hier alles cover

De 24-jarige Eefje Blankevoort vertrekt naar Iran voor haar onderzoek naar propagandakunst. Ze ontmoet strijders die bereid blijken de islam met hun leven te verdedigen. Maar in hetzelfde land feest ze mee met de Iraanse jongeren. Ze ziet bij de massademonstraties tegen de oorlog in Irak het gratis vertier. Het gratis eten is daar belangrijker dan de doodwensen aan het adres van Amerika en Israël.

Dochter van Isfahan

Dochter van Isfahan cover

In het Iran van de 17e eeuw bereikt een 14-jarig meisje de huwbare leeftijd. Haar vader overlijdt plots en laat geen bruidsschat achter. Het meisje en haar moeder moeten noodgedwongen een nieuw leven starten. Dit doen ze in de sprookjesachtige stad Isfahan. Haar oom, een rijke tapijtmaker, neemt de twee vrouwen met tegenzin in huis. Onder begeleiding van haar oom ontwikkelt het meisje zich tot een briljante tapijtknoopster. Helaas moet ze noodgedwongen een liefdeloos, geheim huwelijk sluiten. Er is niemand tot wie ze zich kan wenden. Ze moet al haar talent en wilskracht opsparen om voor haarzelf en haar moeder een betere toekomst te creëren.


Prinses van Perzië

Prinses van Perzië cover

Na de bestseller Dochter van Isfahan is Anita Amirrezvani opnieuw met een roman gekomen. Ze neemt je mee naar het hof van het 16e-eeuwse Perzië; hier gaat het over macht, liefde en loyaliteit. Perzië is in 1576 een prachtig rijk land waar vrede heerst. Maar wanneer de Shah sterft zonder een opvolger te hebben aangewezen, breekt grote onrust uit. Prinses Pari, de dochter van de Shah, weet meer over staatszaken dan wie ook. Samen met haar trouwe dienaar probeert ze na de dood van haar vader de orde in het rijk te herstellen. Dat stuit op enorme weerstand. Ze is immers een vrouw en haar mening en kennis tellen niet. Een ontroerend portret van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een prinses en een bediende.

Spijkerschrift

Spijkerschrift cover

Aga Akbar, de doofstomme vader van Ismaiel, heeft tijdens zijn leven een boek geschreven in een zelfontworpen spijkerschrift. Na zijn dood in de Perzische bergen wordt het boek bezorgd bij zijn gevluchte zoon in Nederland. Ismaiel probeert het leesbaar te maken, net zoals hij zijn vader vroeger verstaanbaar moest maken.


Het huis van de moskee

Het huis van de moskee cover

Al 800 jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan. Als er een radicale stroming onder de Ayatollahs ontstaat, komt de Iraanse samenleving onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat.

Iran, een cultuurgeschiedenis

Iran, een cultuurgeschiedenis cover

Dit boek vertelt het fascinerende verhaal van Iran, een van de oudste beschavingen van de wereld. De auteur begint bij het rijk van Cyrus de Grote (zesde eeuw v.Chr.), en eindigt met de Islamitische Republiek. Hij laat fraai de eigenheid van de Iraanse identiteit zien, waarbij nadruk ligt op de culturele, godsdienstige en intellectuele aspecten, en op de mensen die er vorm aan gaven en geven.


Gevangen in Iran

Gevangen in Iran cover

Maryam en Mariziyeh werden in 2009 gearresteerd in Iran vanwege afvalligheid van de Islam en het verspreiden van het christendom. Ze werden overgebracht naar de gevreesde Evin-gevangenis in Teheran alwaar ze na 259 dagen tot ieders verrassing vrijgelaten werden.

De reis van wereldreiziger Ibn Battuta

De reis van wereldreiziger Ibn Battuta cover

In 1325 vetrok Ibn Battoeta (1304 – 1369) uit Tanger voor een pelgrimage naar Mekka. Achtentwintig jaar later keerde hij terug naar Marokko, waar hij met aanstekelijk genoegen zijn avonturen heeft vastgelegd in een levendig en voor die tijd ongewoon persoonlijk verslag. Ibn Battoeta staat binnen en buiten de Arabische wereld bekend als een van de grootste en interessantste reizigers aller tijden. Hij bereisde, naast de Arabische wereld, Afrika, Turkije, de Russische steppen, India, eilanden in de Indische Oceaan en China.


Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Iran boekentips
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >