Iran boekentips

Deze boeken nemen je mee in de geschiedenis, cultuur en gewoontes van Iran. Een prachtige voorbereiding op je reis, maar ook fijn om bij je hebben tijdens je reis door Iran. Dit zijn onze Iran boekentips: 

Couchsurfing in Iran

Hoewel couchsurfing officieel verboden is in Iran, trekt auteur Stephan Orth couchsurfend door het land. Hij leert Iran kennen achter de gesloten deuren. Slaapt op Perzische tapijtjes en beleeft rare avonturen. De hoofddoeken gaan af, de angst verdwijnt en de vrijheid is groots. Zo komt Orth terecht op een bikinifeest in de extreem gelovige stad Mashhad. Ook wordt hij uitgenodigd op een SM-bijeenkomst in Teheran.
Couchsurfing in Iran is bij bol.com nieuw te koop voor 18,95 euro.

 

Lonely Planet Iran

De Lonely Planet, onmisbaar tijdens iedere reis . De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Wij hebben gemerkt dat veel informatie in deze Lonely Planet (uit 2012) oud en onjuist is. Zo zijn entreetickets in de Lonely Planet 40 dollarcent, maar momenteel zijn deze 5 dollar. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Dus neem het boek niet voor lief, maar handig is de Lonely Planet zeker.
De Lonely Planet Iran is bij bol.com nieuw te koop voor 17,99 euro.

 

Een avond in Isfahan

boektips reis naar iran literatuur romans
Auteur Cees Nooteboom maakte van reisreportages een literair genre op zich. In Een avond in Isfahan trekt hij door Perzië en verblijft in het prachtige Isfahan. Andere hoofdstukken in het boek zijn zijn reisverhalen uit Japan, Maleisië, Madeira, Duitsland, Engeland en Gambia.
Een avond in Isfahan is bij bol.com nieuw te koop voor 10 euro.

 

 

Stiekem kan hier alles

De 24-jarige Eefje Blankevoort vertrekt naar Iran voor haar onderzoek naar propagandakunst. Ze ontmoet strijders die bereid blijken de islam met hun leven te verdedigen. Maar in hetzelfde land feest ze mee met de Iraanse jongeren. Ze ziet bij de massademonstraties tegen de oorlog in Irak het gratis vertier. Het gratis eten is daar belangrijker dan de doodwensen aan het adres van Amerika en Israël.
Stiekem kan hier alles is bij bol.com nieuw te koop voor 17,50 euro.

 

 

Dochter van Isfahan

In het Iran van de 17e eeuw bereikt een 14-jarig meisje de huwbare leeftijd. Haar vader overlijdt plots en laat geen bruidsschat achter. Het meisje en haar moeder moeten noodgedwongen een nieuw leven starten. Dit doen ze in de sprookjesachtige stad Isfahan. Haar oom, een rijke tapijtmaker, neemt de twee vrouwen met tegenzin in huis.

Onder begeleiding van haar oom ontwikkelt het meisje zich tot een briljante tapijtknoopster. Helaas moet ze noodgedwongen een liefdeloos, geheim huwelijk sluiten. Er is niemand tot wie ze zich kan wenden. Ze moet al haar talent en wilskracht opsparen om voor haarzelf en haar moeder een betere toekomst te creëren.
Dochter van Isfahan is bij bol.com nieuw te koop voor 7,50 euro.

 

 

Prinses van Perzië

Na de bestseller Dochter van Isfahan is Anita Amirrezvani opnieuw met een roman gekomen. Ze neemt je mee naar het hof van het 16e-eeuwse Perzië; hier gaat het over macht, liefde en loyaliteit. Perzië is in 1576 een prachtig rijk land waar vrede heerst. Maar wanneer de Shah sterft zonder een opvolger te hebben aangewezen, breekt grote onrust uit.

Prinses Pari, de dochter van de Shah, weet meer over staatszaken dan wie ook. Samen met haar trouwe dienaar probeert ze na de dood van haar vader de orde in het rijk te herstellen. Dat stuit op enorme weerstand. Ze is immers een vrouw en haar mening en kennis tellen niet. Een ontroerend portret van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een prinses en een bediende.
Prinses van Perzië is bij bol.com nieuw te koop voor 10 euro.

 

 

Auteur Kader Abdolah debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Daarna volgden er nog meer boeken, zoals Spijkerschrift en Het huis van de moskee. In al zijn boeken wordt de historie van Iran weerspiegeld. De boeken geven ook inzicht in het hedendaagse leven. Deze twee boeken raden we je zeker aan:

Spijkerschrift

Aga Akbar, de doofstomme vader van Ismaiel, heeft tijdens zijn leven een boek geschreven in een zelfontworpen spijkerschrift. Na zijn dood in de Perzische bergen wordt het boek bezorgd bij zijn gevluchte zoon in Nederland. Ismaiel probeert het leesbaar te maken, net zoals hij zijn vader vroeger verstaanbaar moest maken.
Spijkerschrift is bij bol.com nieuw te koop voor 5 euro.

 

 

Het huis van de moskee

Al 800 jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan. Als er een radicale stroming onder de Ayatollahs ontstaat, komt de Iraanse samenleving onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat.
Het huis van de moskee is bij Bol.com nieuw te koop voor 5 euro.

 

 

Iran: Empire of the Mind

Zonder dit boek, dat wij als ebook meenamen, was Iran nóg gecompliceerder geweest. Het gigantische land is niet alleen rijk aan schoonheid, maar juist vooral aan geschiedenis. Het boek Iran: Empire of the Mind van Michael Axworthy vertelt over de religie als Zoroaster, Islam, Joden, Armeense Christenen. Daar doorheen echter, komen ook alle verschillende volkeren en heersers die Iran heeft gekend aan bod. Het begin is wel wat pittig, hetgeen vaak het geval is van delen van de geschiedenis waar nu eenmaal weinig van bekend (meer) is. Maar na een 10-15 bladzijden zit je erin. Het einde, de recente geschiedenis, is opvallend duidelijk. De Lonely Planet blijft vaak vaag en stopt meestal op het moment dat net je vragen opkomen. Lokale gidsen vertrouwde ik op een gegeven moment minder dan dit boek.
Iran: Empire of the Mind is bij Bol.com nieuw te koop voor 9,49 euro.

 

 

Heb je nog een toevoeging? Laat dan een reactie achter.

IRAN REISTIPS


Iran Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Iran te gaan? Bekijk dan zeker het Iran Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Iran in één overzicht.


Iran Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Iran reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Iran Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
IRAN REISGIDS APP >
close-link

Iran Reisgids App, voor mobiel & tablet.

De 100% Nederlandstalige Iran Reisgids van REiSREPORT. Alles over Iran op je mobiel of tablet.
IRAN REISGIDS APP >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker