Is Jordanië veilig om te reizen? Hier tonen we je het reisadvies Jordanië. Het meest recente reisadvies van Jordanië, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Laatst gecontroleerd: 20-01-2025
Laatste bijgewerkt: 02-10-2024
Kaart bij reisadvies Jordanië
Download de kaart (PDF, 163 kB)
Actueel
Spanningen in het Midden-Oosten
De spanningen in het Midden-Oosten zijn hoog. De veiligheidssituatie in de regio is daarmee onvoorspelbaar. Op 1 oktober 2024 voerde Iran een aanval met ballistische raketten uit op Israël. Een deel van de raketten is onderschept boven Jordanië. Op verschillende plekken in Jordanië vielen brokstukken neer. Een aantal mensen raakte hierbij gewond.
De kans op een nieuwe aanval van Iran, of groepen die Iran steunen, op Israël is groot. Een eventuele aanval kan opnieuw tot schade in Jordanië leiden. Ook kan het luchtruim van Jordanië tijdelijk worden gesloten. Vluchten kunnen daardoor worden omgeleid of geannuleerd.
Wat kunt u doen?
- Blijf altijd waakzaam.
- Volg het lokale nieuws of vraag bij uw hotel om informatie.
- Blijf bij een (aangekondigde) aanval binnen en weg bij de ramen.
- Zorg voor uw eigen veiligheid.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Regionale risico’s
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Kleurcode oranje geldt voor de strook van 10 kilometer langs de grens van Jordanië met Syrië en Irak. In deze grensstrook kunnen beschietingen voorkomen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Jordanië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Terrorisme
Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is een beperkt risico op terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra, staan metaaldetectoren en worden tassen gecontroleerd.
Criminaliteit
Zakkenrollers en diefstal
Houd in Jordanië rekening met zakkenrollers, diefstal en auto-inbraken, vooral op drukke plekken en op plekken waar toeristen komen.
Reist u met een taxi? Gebruik alleen officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxi-app of via een hotel. Neem in taxi’s altijd plaats op de achterbank, niet voorin.
Ongewenst gedrag tegen vrouwen
In Jordanië kunnen vrouwen te maken krijgen met ongewenst gedrag. Wees voorzichtig als u als vrouw alleen reist. Neem voorzorgsmaatregelen:
- Reis zoveel mogelijk samen met iemand die u kent en vertrouwt.
- Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om gevraagd heeft.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Wetten en gebruiken
Grensovergangen met Israël en de Palestijnse Gebieden
Door de veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse Gebieden kunnen de volgende grensovergangen zonder aankondiging tijdelijk worden gesloten:
- naar de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge
- naar Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden
- naar Israël bij de Jordan River Crossing in het noorden
Let op: De kleurcode van het reisadvies voor Israël en voor de Palestijnse Gebieden is rood. Reis hier niet heen. Lees het reisadvies voor Israël en het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden.
Drugs en alcohol
U mag in Jordanië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Ook mag u geen alcohol drinken op straat. U kunt hiervoor gearresteerd worden. In Jordanië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Jordanië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Foto’s maken
Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Islamitische wetten en gebruiken
Jordanië volgt de islamitische wetten en gebruiken. Zo wordt lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee en zorg dat uw gedrag of kleding niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens ramadan of als u een religieus gebied bezoekt.
Natuurgeweld
Overstromingen
Vooral tijdens het regenseizoen (van oktober tot april) kunnen overstromingen voorkomen. Droge ‘wadi’s’ (valleien) lopen dan snel onder water. Ook aardverschuivingen komen voor waardoor wegen onbegaanbaar worden.
Aardbevingen
Jordanië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
In Jordanië is een risico op overstromingen en aardbevingen. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
Demonstraties
Door de spanningen in het Midden-Oosten is er onrust in Jordanië. Ook de slechte economische situatie en maatregelen van de Jordaanse regering kunnen reden zijn voor protesten, stakingen en wegblokkades. Deze vinden vooral in de steden plaats.
Demonstraties verlopen meestal vreedzaam. De politie kan hoofdwegen afsluiten, zoals de wegen in het zuiden (bijvoorbeeld de Desert Highway) en bij bekende toeristische plekken (Wadi Rum, Petra en Aqaba).
Wat kunt u doen?
- Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.
- Blijf altijd waakzaam.
- Zorg voor uw eigen veiligheid.
- Volg het lokale nieuws of vraag bij uw hotel om informatie.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Jordanië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 911 (vanaf een mobiele telefoon: 112)
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Jordanië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Jordanië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Jordanië
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Amman.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Jordanië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg buiten de hoofdstad Amman is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort, visum, rijbewijs
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Jordanië te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
U heeft een visum nodig voor Jordanië als u met een Nederlands paspoort reist. Een visum kunt u op 2 manieren krijgen:
- U kunt een visum kopen bij aankomst op het vliegveld in Jordanië.
- U kunt online een E-visum regelen voordat u naar Jordanië reist op de website van het Jordaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Jordanië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Jordanië. Lees meer over rijden in Jordanië op de website van de ANWB.
Reisvaccinaties
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Jordanië op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Jordanië.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Bagageregels
Wat mag ik meenemen naar Jordanië?
Check wat u mag meenemen naar Jordanië op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Jordanië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?
Het Jordanië reisgids magazine 2025
€17,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Jordanië. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Jordanië reisgids magazine 2025
Gratis Jordanië Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Jordanië reis. Geheel gratis.
Ontvang het gratis Jordanië Startpakket.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
Aanvraagformulier