Een pareltje: de Sint-Marcuskerk in Zagreb

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De Sint-Marcuskerk is de parochiekerk in het oude stadscentrum van Zagreb. De oudste delen van deze mooie kerk in romaanse stijl dateren uit de 13e eeuw. De kerk ligt precies in het midden van het Sint-Marcusplein. Rond de kerk ligt de Banski dvori, de zetel van de Kroatische regering, de Sabor, het parlement van Kroatië en de zetel van het Grondwettelijk Hof van Kroatië.

De grote eyecatcher van deze kerk is uiteraard het bijzonder gekleurde pannendak. De Duitse architect Herman Bolle, die op meerdere plekken in Zagreb zijn sporen heeft nagelaten, is verantwoordelijk voor deze toevoeging. Hij verbouwde de kerk van 1876 tot 1882.

Het wapen van Zagreb

De kerk heeft zwaar geleden onder de aardbevingen en branden, maar ook onder de drang van architecten om de kerk te vernieuwen. Zoals ook Herman Bolle de kerk vernieuwde met zijn gekleurde dakpannen. Het oorspronkelijke karakter van de kerk is daardoor grotendeels verloren gegaan. Het wapenschild van Zagreb is al minstens 500 jaar hetzelfde. In het wapen is namelijk het jaartal 1499 gegraveerd. De originele steen hiervan wordt bewaard in het stadsmuseum van Zagreb. Een kopie ervan zit nu in de muur van de kerk. Op de tegels van het dak vind je het wapen van Zagreb (met het witte kasteel op de rode achtergrond) en het wapen van Kroatië.

De binnenkant van de kerk is helaas niet te bezichtigen, deze is alleen geopend tijdens speciale gebeurtenissen.

Sint-Marcuskerk zagreb kroatieSint-Marcuskerk zagreb kroatie

Bekijk de kerk via onze 360 graden video:

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sint-Marcuskerk, Zagreb | Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >