Een pareltje: de Sint-Marcuskerk in Zagreb

De Sint-Marcuskerk is de parochiekerk in het oude stadscentrum van Zagreb. De oudste delen van deze mooie kerk in romaanse stijl dateren uit de 13e eeuw. De kerk ligt precies in het midden van het Sint-Marcusplein. Rond de kerk ligt de Banski dvori, de zetel van de Kroatische regering, de Sabor, het parlement van Kroatiƫ en de zetel van het Grondwettelijk Hof van Kroatiƫ.

De grote eyecatcher van deze kerk is uiteraard het bijzonder gekleurde pannendak. De Duitse architect Herman Bolle, die op meerdere plekken in Zagreb zijn sporen heeft nagelaten, is verantwoordelijk voor deze toevoeging. Hij verbouwde de kerk van 1876 tot 1882.

Het wapen van Zagreb

De kerk heeft zwaar geleden onder de aardbevingen en branden, maar ook onder de drang van architecten om de kerk te vernieuwen. Zoals ook Herman Bolle de kerk vernieuwde met zijn gekleurde dakpannen. Het oorspronkelijke karakter van de kerk is daardoor grotendeels verloren gegaan. Het wapenschild van Zagreb is al minstens 500 jaar hetzelfde. In het wapen is namelijk het jaartal 1499 gegraveerd. De originele steen hiervan wordt bewaard in het stadsmuseum van Zagreb. Een kopie ervan zit nu in de muur van de kerk. Op de tegels vanĀ het dak vind je het wapen van Zagreb (met het witte kasteel op de rode achtergrond) en het wapen van KroatiĆ«.

De binnenkant van de kerk is helaas niet te bezichtigen, deze is alleen geopend tijdens speciale gebeurtenissen.

Sint-Marcuskerk zagreb kroatieSint-Marcuskerk zagreb kroatie

Bekijk de kerk via onze 360 graden video:

Kroatiƫ Reistips


KroatiĆ« Reisaanbod ā†’

Ben je van plan om naar KroatiĆ« te gaan? Bekijk dan zeker het KroatiĆ« Reisaanbod Ā». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar KroatiĆ« in Ć©Ć©n overzicht.


KroatiĆ« Reisgids App ā†’

Uiteraard ga je met een goede KroatiĆ« reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis KroatiĆ« Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatiƫ reizen,
in Ć©Ć©n overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
Kroatiƫ | REIS VERGELIJKER >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker