Rastoke, de Plitvice meren in het klein

Wanneer je met de auto onderweg bent naar de Plitvice meren (vanuit Zagreb) kom je langs het dorpje Rastoke. Dit dorpje bestaat uit rivieren, watervallen en watermolens. Wat ons betreft de Plitvice meren in het klein, dus bezoek eerst Rastoke en daarna de Plitvice meren. Wanneer je dit andersom doet, dan valt Rastoke waarschijnlijk een beetje tegen.

rastoke kroatie

In Rastoke komen twee rivieren samen, de Korana rivier en de Slunjčica-rivier. Het is het historische centrum van de Kroatische gemeente Slunj. In dit dorp komen soortgelijke natuurverschijnselen voor als bij de Plitvice meren. Rastoke staat dan ook niet voor niets bekend als “de kleine meren van Plitvice” en is ook verbonden met de Plitivice meren door de Korana rivier. Het dorp telt 22 molens, waarvan de eerste molen dateert uit de 17e eeuw. Vele watervallen dragen de namen van de eigenaars van de molen.

rastoke kroatierastoke kroatie

Een kamer huren in toeristisch Rastoke

De meeste huizen werden eind 19e eeuw en begin 20e eeuw gebouwd. In 1962 viel het dorp onder de bescherming van het staats directoraat voor cultureel en historisch erfgoed. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 30 huishoudens in dit dorpje en hun wens is om de watermolens actief te houden en bedrijven te starten. Toch staat wat ons betreft Rastoke vooral in het teken van toerisme. De meeste huishoudens zijn inmiddels begonnen met het verhuren van kamers voor toeristen. Het zal je tijdens het bezoeken van het dorp meteen opvallen dat er ontzettend veel kamers te huur zijn en ook restaurants zijn er genoeg.

Let wel: Een deel kan alleen bekeken worden wanneer je entree betaalt.

rastoke kroatie

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker