Rastoke, de Plitvice meren in het klein

Kroatiƫ

Onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Wanneer je met de auto onderweg bent naar de Plitvice meren (vanuit Zagreb) kom je langs het dorpje Rastoke. Dit dorpje bestaat uit rivieren, watervallen en watermolens. Wat ons betreft de Plitvice meren in het klein, dus bezoek eerst Rastoke en daarna de Plitvice meren. Wanneer je dit andersom doet, dan valt Rastoke waarschijnlijk een beetje tegen.

rastoke kroatie

In Rastoke komen twee rivieren samen, de Korana rivier en de Slunjčica-rivier. Het is het historische centrum van de Kroatische gemeente Slunj. In dit dorp komen soortgelijke natuurverschijnselen voor als bij de Plitvice meren. Rastoke staat dan ook niet voor niets bekend als ā€œde kleine meren van Plitviceā€ en is ook verbonden met de Plitivice meren door de Korana rivier. Het dorp telt 22 molens, waarvan de eerste molen dateert uit de 17e eeuw. Vele watervallen dragen de namen van de eigenaars van de molen.

rastoke kroatierastoke kroatie

Een kamer huren in toeristisch Rastoke

De meeste huizen werden eind 19e eeuw en begin 20e eeuw gebouwd. In 1962 viel het dorp onder de bescherming van het staats directoraat voor cultureel en historisch erfgoed. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 30 huishoudens in dit dorpje en hun wens is om de watermolens actief te houden en bedrijven te starten. Toch staat wat ons betreft Rastoke vooral in het teken van toerisme. De meeste huishoudens zijn inmiddels begonnen met het verhuren van kamers voor toeristen. Het zal je tijdens het bezoeken van het dorp meteen opvallen dat er ontzettend veel kamers te huur zijn en ook restaurants zijn er genoeg.

Let wel: Een deel kan alleen bekeken worden wanneer je entree betaalt.

rastoke kroatie

Handige laatste Kroatiƫ tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in KroatiĆ«, installeer dan de gratis KroatiĆ« reisgids. Zo is dit KroatiĆ« artikel onderdeel van deze KroatiĆ« reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige KroatiĆ« tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatiƫ

Onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatiƫ. Gratis.

Met de KroatiĆ« reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over KroatiĆ« bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


KroatiĆ« Reisgids ā†’

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rastoke, Kroatiƫ
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

šŸ‡­šŸ‡·Ā Alles over KroatiĆ« bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >