Zadar bezienswaardigheden en tips

Zadar heeft een historische oude stad met Romeinse ruïnes, middeleeuwse kerken en tientallen cafés. En dat allemaal op een klein schiereiland. Het is er niet overspoeld met toeristen (yes!) maar absoluut een levendige stad te noemen. Kortom: zeker de moeite waard om een dagje te bezoeken.

Zadar is tijdens de Balkan oorlog vanuit verschillende richtingen gebombardeerd. Een aantal historische gebouwen in de stad zijn dan ook ernstig beschadigd. In 1993 is Zadar bevrijd door het Kroatische leger. De beschadigde gebouwen zijn gerestaureerd en het is haast moeilijk te bevatten dat hier vrij recent nog oorlog heerste.

zadar bezienswaardigheden te doen

Zadar bezienswaardigheden

Oude Romeinse ruïnes

In de oude binnenstad van Zadar vind je de overblijfselen van het Forum Romanum. Hoewel je slechts delen van de middeleeuwse stadsmuren ziet, kun je je nog steeds met een beetje fantasie voorstellen hoe dit eruit zag. Dit forum bestond uit een tempel voor Jupiter, Juno en Minerva, vergaderzalen, winkels en offerplaatsen. Het Forum Romanum is gebouwd tussen de eerste eeuw voor Christus en de derde eeuw na Christus.

zadar bezienswaardigheden te doen

St. Donat kerk

De St. Donat kerk is gebouwd op een deel van het Forum Romanum. Deze Byzantijnse kerk is vernoemd naar bisschop Donat, die de opdracht voor de bouw had gegeven. De kerk bevat twee pilaren die oorspronkelijk uit het Forum komen.

zadar bezienswaardigheden te doenzadar bezienswaardigheden te doen

Uitkijken over de stad: in de toren ernaast is het mogelijk naar boven te lopen. Hier heb je een groots uitzicht over de stad.

zadar bezienswaardigheden te doen

St. Anastasia kathedraal

De St. Anastasia kathedraal is gebouwd in de 12e en 13e eeuw en heeft een rijk versierde gevel. Tevens heeft het een indrukwekkend interieur met overblijfselen van fresco’s in de zijwanden. De kathedraal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog erg gebombardeerd en is sindsdien gereconstrueerd.

De zeeorgel

De zeeorgel is gelegen aan de boulevard en is een uniek muziekinstrument. Dit spektakel is ontworpen door de lokale architect Nikola Bašić. De stenen trap heeft namelijk een ingebouwd orgel en de speler van het orgel is de zee. Bij iedere golf veranderen de tonen en de melodie. Ook het volume stijgt wanneer er een boot of veerboot langs vaart. Erg rustgevend en heerlijk om minutenlang te luisteren.

Groeten aan de zon

Een andere bijzondere creatie van Nikola Bašić is de brede cirkel met een doorsnede van 22 meter die in de boulevard is verwerkt. Deze cirkel is gevuld met 300 glazen tegels. Onder deze tegels liggen zonnen modulen die zonlicht omzetten in verlichting wanneer het donker is. In het ritme van de golven en uiteraard op het geluid van de zeeorgel waan je je op een discovloer. Vooral bij zonsondergang is de plaats erg populair bij toeristen en locals.

zadar bezienswaardigheden te doen

Zadar – extra tips

  • Mooi: via de Landpoort kom je de oude stad binnen. Deze poort is in 1543 door een Venetiaanse architect gebouwd.
  • Tevens heeft Zadar ook uitstekende veerverbindingen naar de omliggende eilanden.
  • Vers fruit haal je op de markt.zadar bezienswaardigheden te doenzadar bezienswaardigheden te doen
  • Er rijdt een mini-treintje waarmee je voor 20 HRK (2,50 euro) een rondrit door de stad kunt maken. Kinderen mogen gratis mee.
  • The Garage Lounge is een leuke plek om overdag wat te drinken, ‘s avonds zijn hier vaak feestjes.zadar bezienswaardigheden te doenzadar bezienswaardigheden te doen
  • Wij aten bij restaurant Kornat en kunnen dit (vis)restaurant dan ook erg aanbevelen.
  • We bezochten Zadar voor een dag en sliepen in het nabijgelegen kustplaatsje Biograd na Moru.
  • Parkeren: in de oude stad zelf is het moeilijk een plekje te vinden, bovendien is het best prijzig. Op 5 minuten afstand van de voetgangersbrug (naar het schiereiland) vind je een parkeergarage. Het adres: Garage Center, 112.brigade, ZNG 1, 23000 Zadar

zadar bezienswaardigheden te doen

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zadar, Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker