Een bezoek aan het Nationaalpark Plitvice meren

Tijdens je rondreis in Kroatië is het Nationaalpark Plitvice meren haast een vanzelfsprekende stop op je route. Tenzij je er al eens eerder bent geweest, maar het prachtige park moet je toch echt een keer gezien hebben. Goed, laten we het niet mooier maken dan het is, je bent niet de enige die zo denkt! Bereid je dus voor op een enorme drukte in dit park, maar als je dat eenmaal geaccepteerd hebt kan je genieten van al het moois om je heen.

Nationaalpark Plitvice meren

In dit gebied (zo’n 266 kilometer groot) zijn dammen van travertijn ontstaan, als gevolg van een natuurlijk afzettingsproces door het stromende water van de Koranarivier. Deze dammen hebben vervolgens de meren, grotten en watervallen gevormd. Dit klinkt nu alsof het heel snel gegaan is, maar het duurde uiteraard duizenden jaren voor dit alles is ontstaan. Het park heeft momenteel 16 meren en 90 watervallen. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit bijzonder populaire park in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO is geplaatst. Inmiddels lopen er gemiddeld zo’n 12 miljoen mensen per jaar door het Nationaalpark.

De meren zijn onderverdeeld in de ondermeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja). De hoogste waterval van het park is 78 meter hoog en is bovendien een populaire spot als trouwlocatie (mocht je spontaan interesse hebben). Verder biedt het park uiteraard veel groen, met sparren van meer dan 50 meter hoog. Ook kent het park meer dan 140 soorten vogels en leven er onder andere herten, wolven en beren. En nee, die laatste kom je heus niet ‘zomaar’ tegen onderweg. 😉

Leuk weetje
De kleuren van het meer veranderen constant. Meestal hebben ze een surrealistische turquoise gloed, maar deze kleurtinten verschuiven constant door de hoeveelheid mineralen en organismen in het water, de regen en het zonlicht. Op sommige dagen kan het meer groener of grijzer lijken.

nationaalpark plitvice meren

Een stukje historie

Een beschermingsvereniging werd opgericht in 1893 om het meer te beschermen en vervolgens werd het eerste hotel gebouwd in 1896. In 1951 werd alles nog serieuzer en kreeg het park officiële grenzen en werd het uiteindelijk een grote toeristische attractie tot de burgeroorlog startte. De Kroatische politieofficier Josip Jovic werd het eerste oorlogsslachtoffer dat vermoord werd in het Nationaalpark. In die tijd was het Nationaalpark overgenomen door de Serviërs, waar zij de hotels gebruikten als kazernes. Het Kroatische leger heroverde het park in augustus 1995 en heeft vervolgens alles gerestaureerd.

nationaalpark plitvice meren

nationaalpark plitvice meren

De beste wandelroute in Plitvice

De wandelroutes zorgen voor urenlang wandelplezier en de meeste bezoekers blijven zo’n 6 uur in het park. Trek er dus een volledige dag voor uit om het park te bezoeken en combineer het met een overnachting dichtbij het Nationaalpark.

Onze route door het park (aanrader):
Het park heeft 2 entrees, wij kozen ervoor om bij entree 2 beginnen. Om half 8 haal je jouw entreeticket op en loop je het park in. Om 8 uur rijdt de eerste (gratis) bus in het park die je naar de top van de bovenmeren brengt. Vanuit daar wandel je naar Kozjak, het grootste meer van het park. Zo bespaar je jezelf een klim naar boven. Wanneer je aankomt bij het grote meer pak je de (gratis) boot, deze brengt je naar de benedenmeren. Bij dit grote meer heb je eettentjes, waar je kunt lunchen. Bereid je voor op hamburgers en friet..
Vanuit hier beloop je het wandelpad dat aangegeven staat en loop je langs de benedenmeren. Dit wandelpad brengt je uiteindelijk weer bij de busstop. De bus brengt je vervolgens weer bij het begin van entree 2.
Dit is een erg aangename wandeling en deze duurt ongeveer 6 uur.

nationaalpark plitvice merennationaalpark plitvice meren

Openingstijden Plitvice meren 2017/2018

Openingstijden park: iedere dag van 07:00u tot 20:00u

Entreeprijzen Plitvice meren 2017/2018

1 november t/m 31 mei:
Volwassenen: 55 HRK (ongeveer 8 euro)
Studenten: 45 HRK (ongeveer 6 euro) neem wel je studentenpas mee
Kinderen 7 t/m 18 jaar: 35 HRK (ongeveer 5 euro)

1 april t/m 30 juni en 1 september t/m 31 oktober:
Volwassenen: 110 HRK (ongeveer 15 euro)
Studenten: 80 HRK (ongeveer 11 euro) neem wel je studentenpas mee
Kinderen: 55 HRK (ongeveer 8 euro)

1 juli t/m 31 augustus:
Volwassenen: 180 HRK (ongeveer 25 euro)
Studenten: 110 HRK (ongeveer 15 euro) neem wel je studentenpas mee
Kinderen: 80 HRK (ongeveer 11 euro)

Er zijn ook tickets beschikbaar voor 2 dagen.

Parkeerprijs auto: 7 HRK per uur (ongeveer 1 euro)
Parkeerprijs camper: 70 HRK per dag (ongeveer 10 euro)

nationaalpark plitvice merennationaalpark plitvice meren

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Plitvice Meren, Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

4 reacties

  1. Mooi dit gaan we zeker doen we hebben hotel plitvlice geboekt voor in juni en willen graag het park in fijne informatie waar we zeker wat aan hebben..
    Waarna we onze reis verder gaan naar Opatja.

  2. Wauw, ziet er prachtig uit! Is het een beetje te doen met de drukte (zelfde voor Krka)? We varen vannacht van Italië naar Kroatië en jullie laatste report zijn megahandig, thanks daarvoor!

    1. Hi Aukje! Wat leuk om te horen, dank daarvoor :). De drukte is echt best heftig, maar als je bij de Plitvice Meren om 8u sochtends begint is het heeeel fijn! Krka geldt hetzelfde eigenlijk. Is goed te doen ’s ochtends. Sowieso ook veel fijner omdat het anders te warm wordt. Fijne reis en have fun 🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker