Alle Shiraz bezienswaardigheden: mis deze 7 hoogtepunten niet.
Shiraz is de op vijf na grootste stad van Iran en telt zo’n 1,5 miljoen inwoners. De stad ligt op 920 kilometer ten zuiden van Teheran. Alhoewel alcohol verboden is in Iran, komt er toch een hele bekende druifsoort uit Shiraz. De Shiraz, ook wel Syrah druif genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Shiraz is dus de stad van de wijn, maar ook van de bekende gedichten, prachtige tuinen en relaxte bevolking. We nemen je mee langs alle hoogtepunten van deze stad.
Shiraz bezienswaardigheden: onze 7 hoogtepunten
1. Nasir al-Molk moskee
Zeg je Shiraz, dan zeg je de bekende roze moskee. Een van de grootste attracties van de stad en ongetwijfeld het meest gefotografeerde plekje van Shiraz. Je kunt zeker proberen om rond 07:00 uur bij de moskee te zijn, maar een privé bezoek gaat je nooit lukken. ’s Ochtends is de lichtinval het allermooist, dus staan er hordes toeristen. Wat overigens natuurlijk wel erg logisch is! Gewoon geduldig je moment of fame afwachten, want iedereen gunt elkaar wel een mooie foto op die ene magische plek in het hoekje van de moskee. Meer over de Nasir al-Molk moskee lees je hier.
2. Sjah Tsjeragh mausoleum
In dit grote mausoleum liggen de gebroeders Amir Achmed en Mir Mohammed begraven. Zij zijn de zonen van de zevende imam Moesa al-Kazim. Beide broers waren naar Shiraz gevlucht toen de Abbasiden de sjiieten vervolgden. Dit mausoleum is het belangrijkste pelgrimsoord van Shiraz en een van de bekendste in Iran. Rondom het mausoleum zijn drie binnenplaatsen. We raden je aan om hier zeker langs te gaan. De entree is gratis en je loopt als man en vrouw langs aparte ingangen naar binnen. ’s Avonds is het hier enorm mooi verlicht en heeft deze plek echt iets magisch. Vrouwen krijgen een chador aan bij binnenkomst.
3. Tombe van Hafez
De Tombe van Hafez is een graftombe en is gewijd aan de dichter Hafez. In de 14e eeuw woonde Hafez in Shiraz en hij wordt beschouwd als een van de grootste dichters ter wereld. De Tombe van Hafez wordt iedere dag nog druk bezocht door Iraniërs. Meer over de Tombe van Hafez lees je hier.
4. Eramtuin
Deze typische Perzische tuin is wel echt een pareltje. Eram betekent “hemel” in de Koran. Deze naam verwijst naar de schoonheid van de tuin die op de hemel doet lijken. Deze enorme tuin wordt gedomineerd door het Qavamhuis dat middenin de tuin ligt. In de 11e eeuw is deze tuin aangelegd tijdens de heerschappij van de Seltsjoeken. Al Molk, die ook de bekende roze moskee liet bouwen, gaf opdracht tot de bouw van het Qavamhuis. Het huis telt 32 kamers verdeeld over twee verdiepingen en een kelder. De straat waarin de Eramtuin zich bevindt is tevens de allerduurste straat om te wonen in Shiraz. In 2011 werd de Eramtuin samen met nog 8 andere Perzische tuinen aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.
5. Vakil badhuis
In het oude centrum van Shiraz vind je de Vakilhamam, een oud badhuis. Dit badhuis werd gebouwd in de 18e eeuw tijdens de heerschappij van Karim Khan. De ingang is vrij smal en deze leidt via een trap naar een portiek, net onder de grond. Op deze wijze probeerde men te voorkomen dat de warmte uit de hamam ontsnapte. Op dit moment zie je overal poppen, deze poppen illustreren hoe het er vroeger aan toe ging. Erg leuk om te zien.
6. Vakil moskee
Om de hoek van het oude badhuis vind je de Vakil moskee. Deze moskee werd gebouwd tussen 1751 en 1773 tijdens de Zand dynastie. Karim Khan verkoos in zijn tijd Shiraz tot hoofdstad en liet er vele gebouwen bouwen, waaronder ook de Vakil moskee. Meer over de moskee lees je hier.
7. Arg van Karim Khan
De arg (citadel) staat aan de noordoostzijde van het centrum van Shiraz en is haast niet te missen. De citadel werd gebouwd tussen 1766 en 1767 tijdens de Zand dynastie. De arg heeft een oppervlakte van 4000 vierkante meter (inderdaad, vandaar niet te missen) en is omringd door 12 meter hoge muren. De vier muren zijn met elkaar verbonden door 4 ronde torens van 14 meter. De citadel was zowel de woning van Karim Khan als het militaire centrum van de dynastie. Na de val van het Kadjaren regime werd de arg omgevormd tot een gevangenis. De renovatie van de Arg van Karim Khan begon in 1977 en maakt dat de arg nu nog steeds goed onderhouden is.
Andere tips:
- Ga natuurlijk ook nog een dag naar Persepolis. Al onze tips over Persepolis vind je hier.
- Ga een dag op pad met een persoonlijke gids. Wij regelden via Middenoostenreizen.com een gids voor een dag en dit beviel ons super goed. Onze vrouwelijke gids vertelde ons ook nog eens heel veel persoonlijke dingen en dat maakt zo’n dag nog veel waardevoller.
- Er zijn in iedere stad in Iran een aantal ‘broodjeszaken’. Als je aan de buitenkant een broodje falafel ziet afgebeeld zit je goed. Deze broodjes zijn super lekker en kosten je nog minder dan 1 euro.
- Boek je hotel ruim van te voren, want wij hadden nog best wat problemen met volgeboekte hotels.
- Ook de bazaar van Shiraz mag je eigenlijk niet overslaan. Deze bazaar is ook erg populair bij de locals zelf en zij winkelen hier het allerliefst. Erg leuk om doorheen te lopen.
- Heb jij nog een goede tip? Bijvoorbeeld een goed restaurant of een aan te raden hotel? Laat het ons hieronder weten!
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: