Podgorica, een bezoek aan de hoofdstad van Montenegro

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De hoofdstad van Montenegro kent een aantal bezienswaardigheden. Hier vind je ze op een rij.

Wanneer je aan een hoofdstad denkt, dan denk je al snel aan groots, indrukwekkend en toeristisch. Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, valt eerlijk gezegd in het niet bij andere Europese hoofdsteden. Het straalt weinig klasse uit, heeft geen grote imposante gebouwen en het is er vrij rustig op straat. Lijkt het je toch leuk om deze hoofdstad te bezoeken, dan vind je hier onze hoogtepunten.

Over Podgorica

In Podgorica wonen zo’n 190.000 inwoners en is het commerciële centrum van Montenegro. Voorheen was Cetinje de hoofdstad van Montenegro, maar in 1946 werd dit Podgorica. De stad heette toen nog anders, namelijk Titograd, vernoemd naar de in 1980 overleden Joegoslavische president Tito. In 1992 kreeg het de naam Podgorica. Kenmerkend zijn de moderne gebouwen, groene parken maar ook de grote grauwe straten en gebouwen.

podgorica montenegro bezienswaardigheden

De hoogtepunten van Podgorica

Stara Varoš

Stara Varoš is de oudste wijk van Podgorica. Deze wijk is voor 400 jaar hét centrum geweest van een bruisende Ottomaans-Turkse stad. Het is er een doolhof van straatjes en heeft ook nog twee moskeeën in de wijk. De Starodoganjska moskee is gebouwd in de 15e eeuw en de Osmanagić in de 18e eeuw.

Loop je een stukje verder de wijk in dan kom je bij het Ribnica fort, gebouwd door de Ottomanen in 1474. Het best bewaard van deze fort is een kleine brug over de Ribnica rivier. Bij de Morača rivier vind je nu hét strand van Podgorica. Erg klein, maar met temperaturen van boven de 40 graden in sommige maanden is dit heerlijk.
Locatie naam: Birziminijum Podgorica

podgorica montenegro bezienswaardigheden podgorica montenegro bezienswaardigheden

Hristovog Vaskrsenja kathedraal

De grote koepel, de grote torens met witte stenen en gouden kruizen van deze immense nieuwe Servische Orthodoxe kathedraal zijn waanzinnig. Ook de binnenkant met vele fresco’s zijn indrukwekkend om te zien. De kathedraal is pas geopend sinds 2014.

podgorica montenegro bezienswaardighedenpodgorica montenegro bezienswaardigheden podgorica montenegro bezienswaardigheden

Dajbabe klooster

Zelfs als religie niet helemaal je ding is, is een bezoek aan dit kleine ongewone klooster echt de moeite waard. Het klooster werd opgericht in 1897 en is een Servisch-Orthodoxe Christelijke Klooster. Bijzonder aan dit klooster is de kerk in een grot. Een lage hobbelige ruimte met overal om je heen kleine religieuze schilderijen maakt het een bijzonder bezoek. De monnik die dit klooster heeft gebouwd werkte tot zijn dood in 1941 aan dit fraaie kunstwerk. Helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken in de grot, dus dat moet je zelf ontdekken..
Locatie naam: Manastir Dajbabe

monatery klooster podgorica monatery klooster podgorica monatery klooster podgorica

Oude Romeinse stad Doclea

Dit is de belangrijkste oude plaats in Montenegro, zo’n 4 kilometer vanaf Podgorica. De strategische positie was de belangrijkste reden waarom de stad op deze specifieke plaats werd gebouwd. Deze locatie was namelijk omringd door drie stroomgebieden (de rivieren Zeta, Moraca en Siralija Creek) en was door het hoge waterniveau haast niet te bereiken. Het was daarom erg gemakkelijk om deze stad te verdedigen. De ruïnes vind je hier nog terug.
Locatie naam: Duklja ruins, Podgorica

podgorica montenegro bezienswaardigheden

Park Petrovića

Podgorica heeft een aardig wat grote parken en die zijn dan ook populair onder de locals. Onze favoriet was het park Petrovića, waar het zomerhuis staat van Petar II Petrović Njegoš, heerser van Montenegro tot 1851.

podgorica montenegro bezienswaardigheden

Niagra waterval

Deze waterval is dan niet zo indrukwekkend als de Niagra waterfalls in Noord Amerika, maar ze zijn wel degelijk leuk om te zien. Deze waterval vind je op zo’n 10 minuten rijden vanuit Podgorica. In de droge zomermaanden is er helaas geen water, het moment dat wij er waren, maar alsnog leuk om heen te gaan. Naast deze waterval vind je ook een groot restaurant, genaamd Niagara.
Locatie naam: Niagara Falls

podgorica montenegro bezienswaardigheden podgorica montenegro bezienswaardigheden

Restaurants

Lekker eten, dat is zeer goed mogelijk in Podgorica. Onze twee aanraders:

Hip en trendy: 21 MNE Urban Bistro
Dit restaurant is net nieuw en dat zie je er ook goed vanaf. Hippe uitstraling, trendy meubels en het eten wordt mooi geserveerd. Alles klopt! Een aanrader is de beef salade, maar eigenlijk is de hele kaart gewoon erg goed. De prijzen zijn gemiddeld. Meer info vind je op de website van 21 MNE Urban Bistro.

podgorica montenegro bezienswaardigheden restaurant

Lokaal en druk: Lanterna
In dit restaurant is het iedere dag enorm druk en dat is snel te verklaren. Het eten is namelijk fantastisch. Enorm grote pizza’s, lokale gerechten en een knusse sfeer. Ook de eigenaar is een hele aardige kerel en erg gastvrij. De gerechten zijn goed betaalbaar. Meer info vind je op de website van Lanterna.

podgorica montenegro bezienswaardigheden

Overnachten

De meeste hotels in Podgorica zijn echte zakenhotels, wij raden je aan om via Airbnb een klein appartementje te boeken. Dit deden wij voor zo’n 25 euro per nacht.

Bereikbaarheid

De internationale luchthaven ligt op ongeveer 9 kilometer van de stad. Verder is Podgorica een belangrijk verkeersknooppunt, het is dan ook de belangrijkste verbinding over land van Albanië naar Midden-Europa. Vanuit Podgorica vertrekken ook vele bussen naar bestemmingen in het land en naar de rest van de regio.

podgorica montenegro bezienswaardigheden

Handige laatste Montenegro tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Montenegro, installeer dan de gratis Montenegro reisgids. Zo is dit Montenegro artikel onderdeel van deze Montenegro reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Montenegro tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Montenegro. Gratis.

Met de Montenegro reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Montenegro bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Montenegro Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Podgorica, Montenegro
Author Rating
31star1star1stargraygray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇲🇪 Alles over Montenegro bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >