Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen, een stapel contant geld meenemen is dan ook noodzakelijk. Met een flinke portemonnee euro’s kom je Iran binnen, om vervolgens deze om te wisselen voor de Iraanse Rial. Hoe dat geld wisselen in Iran wordt ervaren en waar je op moet letten, dat lees je in deze reiservaring.
Geld wisselen in Iran
Aankomst in Shiraz – en nu geld wisselen?
Midden in de nacht landden we op een klein regionaal vliegveld in het zuiden van Iran. Er werd omgeroepen dat alle dames hun hoofddoekje om moesten doen. Met de bus naar de terminal, een eenvoudig en oud gebouw. Er gingen maar een paar mensen naar de rij voor de buitenlandse paspoorten en ook aan de balie ging het heel vlot: meteen een stempel en doorlopen. De tassen waren er al na vijf minuten. We overwogen om geld te wisselen bij een officieel uitziend wissel loket, maar een man zei dat we dat beter “verderop” konden doen. Waar dan wel, bleef vaag.
Al met al waren we in recordtijd dit land binnengekomen. Een groot contrast met de voorbereidingen vooraf voor het visum en vele andere documenten die je moest aanleveren. Dat was nog een heel gedoe geweest, vooral door de onduidelijke en tegenstrijdige en steeds veranderende informatie die daarover beschikbaar was. We hadden veel aan dit artikel, maar zelfs toen bleven er onaangename verrassingen opduiken tijdens de procedure.
In de hal stond een mannetje met een A4-tje met de naam van ons hotel en veel tekst in het Farsi. Op zijn telefoon had hij ook veel Farsi met daartussenin mijn voornaam. Dat was goed genoeg om met hem mee te gaan. We liepen achter hem aan naar buiten, waar het aangenaam koel was. Op het parkeerterrein de tassen achterin een oude auto gezet. Een flinke rit over een brede boulevard met veel bomen en verlichting en op elke lantaarnpaal een grote foto van een “martelaar” uit de Iran-Irak oorlog. Het was erg rustig op straat, wel neon verlichting maar alles was dicht, dus we hadden geen idee wat al die Farsi teksten aanprezen.
Geld, contant geld
Door de boycot is Iran niet aangesloten op het internationale geldverkeer. Hoewel overal geldautomaten en pinapparaten staan, en bijna iedereen betaalt met een contactloze betaalkaart, zijn buitenlanders aangewezen op harde cash. Euro’s of dollars, die je omwisselt voor boterzachte Rial. Je hebt de officiële aankoopkoers, de officiële verkoopkoers, de straatkoers, de eurokoers en de dollarkoers.
Bij de receptie konden ze wel wisselen, maar… zo zei de receptioniste, de koers hangt af van hoeveel we willen wisselen. Hoeveel we willen wisselen, zei ik, hangt af van de koers. We kwamen uit op 200 euro tegen 60.000 rial/euro. Al flink boven de officiële koers, maar ergens op straat zou het beter moeten kunnen. We kregen een flinke stapel geld – en toen nog een, ze had het al netjes voor ons in tweeën verdeeld.
Rial en toman
De enorme hoeveelheid nullen maakte het niet gemakkelijk. En nog minder dat je 60.000 rial uitspreekt als 6.000. Dan wordt er toman bedoeld, maar niet gezegd. Op sommige biljetten staat 500.000 rial, op oudere met dezelfde waarde staat 50. Dat betekent dan 50.000 toman, ofwel 500.000 rial. Als er iets bijvoorbeeld 300.000 rial kost, kan er dus gezegd worden: 300.000, 30.000 of 30… Wat ook niet helpt, is dat de briefjes van 100.000 en 10.000 rial dezelfde kleur hebben.
Later zouden we een paar keer op straat wisselen. Iedere stad heeft een strip waar wat mannen staan, die vragen of je wilt wisselen. In Shiraz zat elke avond zo’n man op een klapstoeltje op de stoep met voor zich op de grond een kleedje met stapels bankbiljetten. Je kiest een mannetje uit en je stapt samen even opzij. Je onderhandelt wat over de koers en hoeveel euro je wilt wisselen. Het mannetje telt een stapel biljetten neer. Dan zeg je dat dat te weinig is en komen er nog een of twee biljetten bij. Dan tel je de stapel nog een keer na en geeft hem twee euro-biljetten. Welkom in Iran!
Deze reiservaring is geschreven door Peter, waarvoor heel erg bedankt. Wil je meer lezen over zijn reis door centraal Iran? Neem dan een kijkje op zijn website.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
2 reacties
Beste Tim,
Ik heb zelf hier en daar navraag gedaan, maar kwam zo snel ook niet iets zinnigs hierover tegen. Afhankelijk van waarvandaan je vliegt, is het toch het beste te proberen aan euro’s of dollars te komen. De Nederlandse ambassade heeft ons tijdens een interview aangegeven weinig te kunnen betekenen voor Nederlanders in geldnood, anders dan het voorschieten van echt zeer noodzakelijke kosten (bv in geval van een ongeval).
Er zijn in Iran meerdere debit cards actief, al is het in veel gevallen wel zo dat je contant geld moet storten ter plekke om op je kaart te zetten. Wij hebben het destijds overwogen, maar vonden het ook weer tricky… Immers, als je de kaart verliest, ben je evengoed al je geld kwijt.
Succes in ieder geval!
Dag allen,
Even een korte vraag, over 4 dagen vlieg ik naar Iran en ik kwam online de debit card van Tappersia tegen. Een kaart waar je online geld op stort waardoor je niet met cash rond hoeft te lopen. Heeft iemand hier ervaring mee? Het klinkt handig maar online geld overmaken naar een onbekend bedrijf vraagt om een check! 🙂
Dank alvast!
Groet,
Tim