De voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran is begin 2017 een museum en geopend voor bezoekers. Ook toeristen uit de VS zijn welkom. Er hangt meteen een andere sfeer als je binnenstapt. En met ‘anders’ bedoel ik dan eigenaardig, luguber met de posters in de voortuin met propagandistische en extremistische afbeeldingen. De titel van de expositie toen wij er waren was ‘Museum-garden of anti arrogance’. Daarnaast zijn er ook anti-Amerika afbeeldingen geverfd op muren rondom de ambassade.
De Iraanse werkelijkheid
In het museum vind je overblijfselen van de Amerikaanse ambassade. De studenten hebben tijdens de gijzeling die na de bestorming in 1979 volgde zoveel mogelijk in stand proberen te houden, hoewel de Amerikanen tijdens de inval alle geheime documenten snel wilden versnipperen. De Iraniërs hebben de documenten kunnen herstellen en daarmee willen aantonen dat er vanuit de Amerikaanse Ambassade ook minder “keurige” operaties werden uitgevoerd. Zo werden er illegale documenten en paspoorten gemaakt maar ook zouden er moorden en aanslagen vanuit de ambassade gepland worden.
Voor de Iraniërs is het van belang dat dit museum geopend is voor toeristen, omdat de media vooral verslag deed én doet vanuit Amerikaans oogpunt. Iran is de slechterik en is schuldig aan alles. In dit museum zie, lees en ervaar je alles vanuit de ‘Iraanse waarheid’. Onze gids in het museum vraagt ons meerdere malen: “En, geloof je nu nog steeds alles wat de media schrijft?” Hij dwingt ons niet om partij voor Iran te kiezen, maar geeft ons wel een verfrissend beeld van de eventuele werkelijkheid. De werkelijkheid volgens Iran.
Het bezoek aan de voormalige Amerikaanse ambassade heeft veel indruk op ons gemaakt.
Zo ook het gesprek met de gids uit het museum. Wat mij (Marlou) betreft het meest bijzondere om te bezoeken tijdens je reis in Teheran.
De film Argo
De in 2012 door Ben Affleck geproduceerde film Argo is gebaseerd op deze gebeurtenis. Uiteraard, zoals onze gids in Teheran heel graag duidelijk wil maken, is deze film vanuit Amerikaans standpunt geproduceerd. Voor de mensen die zich dit nog afvroegen: Nee, deze film is niet in Teheran opgenomen in de voormalige ambassade. Dat werd uiteraard niet goedgekeurd. De opnames voor Argo vonden plaats in Istanboel, Turkije, waar vrijwel een identieke ambassade gebouwd was.
In het kort: De gijzeling van de Amerikaanse Ambassade.
Disclaimer: Uiteraard kent dit verhaal meerdere kanten en is het een uiterst politiekgevoelig onderwerp. Voor dit artikel hebben we de verhalen van onze gids kort samengevat en Wikipedia geraadpleegd en nemen hier dan ook verder geen standpunt in.
De Iraanse gijzelingscrisis
In 1979 bestormden een groep Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran, en hield 63 diplomaten en burgers in de Amerikaanse ambassade in gijzeling. Deze gijzeling heeft 444 dagen geduurd, ongeveer 14 maanden, en eindigde op 20 januari 1981. Tijdens deze crisis werden enkele gijzelaars vrijgelaten, maar 52 werden er tot het einde vastgehouden. Deze crisis wordt gezien als de belangrijkste reden waarom president Carter niet opnieuw werd gekozen.
De reden voor deze gijzeling
In 1953 had de CIA door middel van een coup de democratisch gekozen seculiere Mohammad Mossadeg afgezet, en de Sjah aan de macht geholpen. De macht van Amerika in Iran was groot, té groot. Kort na de Iraanse revolutie in februari 1979 was de ambassade al korte tijd bezet. De maanden daarna probeerde de Amerikaanse regering sterke banden op te bouwen met het nieuwe bewind in Iran, vooral om de militaire samenwerking voort te zetten. Op 22 oktober 1979 stond de Amerikaanse regering de Sjah toe om in de VS behandeld te worden tegen kanker. De Amerikaanse ambassade in Teheran had hiervoor nog een negatief advies afgegeven, omdat zij de negatieve gevolgen en de reactie van Iran vreesden.
De bezetting
Een groep Iraanse studenten ontwikkelden een plan om de ambassade te bezetten. Aanvankelijk was de bezetting maar bedoeld voor een paar dagen, maar dit werd langer toen duidelijk werd hoeveel steun ervoor leefde onder de Iraanse bevolking, en toen duidelijk werd dat Khomeini zijn goedkeuring gaf. De gijzeling leidde in de VS tot een economische en diplomatieke boycot van Iran. Acht miljard aan Iraanse tegoeden op Amerikaanse banken werd ook bevroren. De publieke woede ging zo ver dat Amerikanen met een Iraanse achtergrond deze verzwegen. Ook werden veel Iraniërs het land uitgezet.
Einde bezetting
De dood van de Sjah op 27 juli 1980 en het uitbreken van een oorlog met Irak in september 1980 zorgde ervoor dat de regeringvan Iran een einde wilde maken aan de gijzeling. Op 19 januari 1981 werden de Algiers-akkoorden gesloten, daarin werd de vrijlating van de gijzelaars geregeld.
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
4 reacties
Wij waren er begin oktober en konden het museum wel bezoeken…
Goed om deze update te horen Annemarie! Ik denk dat het museum tijdelijk dicht was tijdens het bezoek van Xander (helaas). Laten we hopen dat het museum weer open blijft, want wij vonden het een erg interessant bezoek.
De ambassade lijkt nu helaas niet meer open voor bezoek. Tijdens openingstijden blijven de deuren gesloten, en aan het gras te zien wordt de tuin ook al minstens twee maanden niet meer bijgehouden. De muurschilderingen en propagandaposters zijn nog wel te zien.
Oké, dat gaat snel.. wat jammer. Wij vonden het echt indrukwekkend. Maar fijn dat je nu in de app een update geeft! Thanks 😄