Wanneer je Iran gaat bezoeken, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten wat je kledingkeuze betreft. Hier lees je alles om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis naar Iran. Kleding in Iran, hoe te kleden als reiziger.
Hoofddoek in Iran is verplicht
Als vrouw loop je altijd met je hoofddoek op. Dit hoeft absoluut geen zwarte hoofddoek te zijn (al had ik wel een zwarte mee, want het is mijn lievelingskleur). Een gekleurde doek met een motief is hartstikke prima en er mag aan de voorkant best wat haar te zien zijn. De gemakkelijkste manier is om je haren in een knot te doen. Dat zorgt ervoor dat je hoofddoek daar als het ware op ‘steunt’ en daardoor minder snel afvalt. Bij mij zakte mijn hoofddoek alsnog zo’n 20 keer per dag van mijn hoofd… 🙂
Wanneer je eenmaal in je hotel bent, mag je vaak gewoon je hoofddoek afdoen. Als je andere mensen zonder hoofddoek ziet, dan weet je het zeker. Zie je die niet, vraag het dan even netjes. Zo kon ik in Teheran en Kashan zonder probleem in het hotel rondlopen met mijn losse haren, maar in Esfahan had iedereen wél weer haar hoofddoek op. Het verschilt per hotel/hostel. En mocht je bijvoorbeeld via Couchsurfing bij een gezin uitgenodigd zijn, wacht dan gewoon even af wat zij zelf doen in hun huis. Uiteraard kan je het altijd vragen, het is totaal geen rare vraag om te stellen.
Kleding in Iran als vrouw
Alleen in de hele religieuze oude dorpjes is het gepast om helemaal in het zwart gekleed te zijn. Maar verder is het in Iran hartstikke prima om met kleur rond te lopen. Er zijn echter wel een aantal eisen waar je kleding aan moet voldoen:
- Draag los vallende kleding waarbij je zo weinig mogelijk rondingen ziet
- Draag driekwart mouwen of lange mouwen (geen T-shirts) en een lange broek tot de enkels.
- Leg geen nadruk op je decolleté. Uiteraard zorgt de hoofddoek al aardig voor wat bedekking.
- Draag altijd iets langs over je broek heen, zoals een lange tuniek of blouse. Je achterwerk mag dus niet te zien zijn.
- Een skinny jeans of legging is toegestaan. Zolang er maar iets langs overheen valt.
- Slippers zijn sinds kort toegestaan, maar toch werden wij zelfs in Teheran (de hoofdstad) nog best raar aangekeken op onze Havanna’s. Dus sneakers of wandelschoenen zijn toch het meest gepast. Dit geldt overigens ook voor mannen.
- Ga je een heel oud religieus dorpje bezoeken waar weinig toeristen komen, neem dan wel een zwarte outfit mee. In dat soort dorpjes loopt namelijk iedereen nog wel in het zwart.
Kleding in Iran als man
Mannen hebben het iets gemakkelijker in Iran wat kleding betreft. Zij mogen de deur uit met een T-shirt met korte mouwen, maar moeten wél een lange broek aan. Verder zijn blouses populair bij mannen in Iran.
Tatoeages in Iran
Zelf heb ik (Marlou) een kleine tatoeage op mijn pols. Ik heb een voorraad pleisters mee naar Iran genomen. Je ziet in Iran bijna niemand met een tatoeage. Om de vragen en verbaasde gezichten voor te zijn, plakte ik mijn tatou bijna altijd af. De paar keer dat ik het niet deed, heb ik er trouwens geen vragen over gekregen.
Heb je als jongen heel veel tatoeages op je armen, dan raad ik het toch af om met korte mouwen rond te lopen. Een luchtige blouse is bijvoorbeeld ook prima te dragen in de hitte van Iran.
Sieraden en make-up in Iran
Deze zijn helemaal prima. Sterker nog, het zal je opvallen dat enorm veel vrouwen heel veel make-up dragen. Daar hoef je dus, mocht je dat willen, totaal niet bescheiden in te zijn. Het zal je ook snel opvallen dat veel vrouwen (en een aantal mannen) met wit verband op hun neus rondlopen. Een neuscorrectie bij de plastische chirurgie wordt namelijk door maar liefst 80(!!) % van de Iraanse vrouwen gedaan.
Verder is het sinds kort ‘toegestaan’ om je nagels in een fel kleurtje te lakken. Dit betekent dat het ook voor reizigers prima is. Sieraden vormen ook geen enkel probleem. Sieradenwinkels – met voornamelijk goud – vind je overal op straat.
Goed om te weten: Wat je ook draagt, of hoe goed je je aan de regels houdt, je trekt hoe dan ook ontzettend veel bekijks. Het kan – vooral in het begin – best wel wat indruk op je maken dat er zoveel mensen je aanstaren. Probeer het een beetje te negeren. De mensen zijn gewoon enorm nieuwsgierig naar de ‘westerse mensen’ die ze met mondjesmaat zien in hun land. Wat je er ook van vindt, onthoud één ding: ze bedoelen het totaal niet slecht.
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
4 reacties
Op de afzakkende hoofddoek had ik afsnel iets gevonden. Inderdaad eerst en knot met een rekbare band erom en dan de hoofddoek net over de knot leggen. Zo ver mogelijk naar achteren. Vervolgens een ouderwetse hoedenspeld door de hoofddoek en de knot en mijn hoofddoek zakte nooit meer af. Dus niet meer steeds eraan zitten om hem in model te houden. Het werkte perfect. Ik ben net terug en merkte dat kledingvoorschriften helemaal niet zo strikt zijn. Alle kleuren mogen, ook in oude dorpjes. Een broek of legging met daarover een tuniek of lange blouse met 3/4 mouwen is voldoende. Zorg wel dat je tropen kleding hebt of zeer luchtige stofjes. Nu in oktober hebben wij nog steeds temperaturen gehad tussen de 30 en 45 graden. Dus ik was heel blij met mijn tropen kleding. Een prachtig land en ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld als hier. De bevolking is super vriendelijk en gastvrij. Ik dacht dat Thailand het vriendelijkste was maar Iran heeft het overtroffen.
Hoi Wilma,
Wat goed om te horen en fijn al deze extra tips. Dank!
In oktober 2018 ben ik drie weken in Iran geweest. Bovenstaande kledingvoorschriften zijn inderdaad van toepassing behalve de mouwlengte. Veel Iraanse vrouwen droegen kleding met driekwart mouwen. Voor mij heel prettig omdat ik een aantal blouses met drie kwart mouwen bij me had en daardoor geen t shirt met lange mouwen er onder hoefde te dragen (behalve dan in Qom). Dit lijkt me een prettige toevoeging voor alle vrouwen die naar Iran gaan.
Hi Ellen, goed dat je dit naar ons stuurt! Ik ga het meteen aanpassen in het artikel, want dit is inderdaad heel handig om te weten.
Groet,
Marlou