Mocht je je ooit afvragen hoe mensen in de woestijn vroeger aan water kwamen, dan is het Qanat watermuseum een goede plek om erachter te komen. In dit museum, met een mooie kleine binnentuin, wordt duidelijk uitgelegd hoe de waterwinning tot stand kwam door de eeuwen heen.
Om het water op te pompen van grote diepte was veel energie nodig. Daarom heeft men vroeger een systeem bedacht van onderaardse gangen waarmee dit proces goed verliep. Dit hele proces wordt prachtig tentoongesteld in het Qanat watermuseum. Je vindt in het museum een oude qanat, waardoor je een perfecte indruk krijgt van de werkwijze.
De qanats werden met de hand uitgegraven, waarbij op regelmatige afstanden verticale schachten werden aangelegd. Die verticale schachten zorgden er dan weer voor dat er mensen en materiaal kon worden afgevoerd en puin verwijderd werd. Het bouwen van een qanat was een grote investering en de aanleg duurde jaren en soms decennia lang.
De qanats hebben een belangrijke waarde
Deze technologie werd vanuit Iran verspreid en op dit moment vind je nog steeds qanats in Japan, Marokko en zelfs in Amerika. Sinds de zeventiger jaren zijn er bijna geen nieuwe meer aangelegd. De huidige qanats zijn groot en veel daarvan leveren nog water, waarvan sommige al meer dan honderden jaren. In Iran zijn nog er steeds duizenden qanats in gebruik, die water leveren voor miljoenen mensen en hun akkers. Nergens waren de qanats zo belangrijk als in Iran.
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
1 reactie
Het watermuseum in Yazd is zeer de moeite waard. De vrijwillige gids die ons informeerde spreekt zelfs Nederlands. Had hij zichzelf geleerd door goed te luisteren naar andere Nederlandse bezoekers.
De qanats zijn nog steeds belangrijk, zeker voor Yazd. Overigens wordt de helft van hun waterbehoefte geleverd via een 300 km lange pijpleiding uit Isfahan. Reden waarom de prachtige bruggen daar helaas volledig droog staan.
Een prachtig land om te bezoeken met zeer vriendelijke mensen.