Salalah, de hoofdstad van de provincie Dhofar, ligt in het onbekende zuiden van Oman. De regio heeft een andere uitstraling dan het bekende noorden van Oman. Mede door de groene bergen en de prachtige watervallen van Wadi Darbat is dit een uniek en verrassend deel van het land. Maar er is meer, zo heeft de wierookhandel in deze provincie al millennia lang een zeer belangrijke rol. Lees hier alles over de regio van Salalah.
Salalah bezienswaardigheden
Beroemd op de wierook
Het verrassend groene zuiden is niet alleen erg populair bij vakantiegangers uit de Golf regio, die op zoek zijn naar verkoeling, maar is bovendien al millennia wereldberoemd. En wel door de handel in wierook. Een van de belangrijkste exportproducten van de regio is de kostbare wierookhars van de zogenoemde Frankincense boom.
Wierook is geurige rook die ontstaat bij het verbranden van hars, maar dan wel hars van de Frankincense boom die enkel voorkomt in Arabië en delen van Afrika en India. De grote vraag naar wierook voor met name religieus gebruik, bracht de regio Dhofar dan ook grote welvaart.
Museum of the Frankincense Land
De wierookboom vind je verspreid door de regio, maar natuurlijk ook bij het museum ‘The Land of Frankincense,’ ofwel het land van wierook. Dit museum toont archeologische vondsten, maar legt uiteraard ook meer uit over de geschiedenis van de wierook in dit gebied. Verder vind je er maquettes van een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Oman.
Dit museum is gelegen naast het Al-Balid archeologisch park, hier vind je resten van de oude havenstad Zafar. Een havenstad die groot werd door de export van de geurige hars. Deze opgravingsplaats staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De overblijfselen dateren uit de periode tussen de tiende en vijftiende eeuw. Met de komst van de Portugezen in de zestiende eeuw raakte de stad Zafar in verval. Op het park vind je resten van o.a. de oude moskee, woonhuizen en oude stadsmuren.
Het museum en het Al-Balid park is geopend van zaterdag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Samhuram
In de regio van Salalah ligt nog een belangrijke archeologische vindplaats, de resten van de oude haven Samhuram. Deze haven was vroeger de belangrijke haven om zowel de wierook- als de koperhandel te controleren en exporteren. De oude haven heeft een zeer goede en overzichtelijke positie, gelegen op een heuvel met goed uitzicht over het gebied. Ook deze archeologische vindplaats staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zorg ook zeker dat je in het kenniscentrum de documentaire bekijkt. Het is een moderne variant, gemaakt met prachtige dronebeelden en mooie illustraties. Zeer de moeite waard.
Samhuram is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur.
Een bezoek aan de opgravingen van Ubar
De oude wierookroute liep dwars door de regio van Dhofar heen. Een belangrijk knooppunt van deze route richting het noorden was Ubar, gelegen aan de Rub al Khali woestijn. De karavanen reisden vanuit de havenstad Samhuram via Ubar richting steden als Mekka, Petra (Jordanië) en Damascus. Ubar, ook wel de Verloren Stad, de ‘stad van de duizend pilaren’ of het Atlantis van de Woestijn genoemd, ligt op ongeveer twee uur rijden van Salalah. Het bijbehorende museum toont een film en aantal displays waar je meer te weten komt over de geschiedenis. Verder loop je hier door de opgravingen van het ooit zeer rijke Ubar. De stad komt voor in de koran en in de westerse wereld is het voornamelijk bekend door de vertalingen van Duizend-en-één-nacht.
Watervallen en heel veel groen bij Wadi Darbat
Naast de fascinerende geschiedenis van de wierookhandel in het gebied rondom Dhofar, is er qua natuur ook veel te beleven. Een prachtige wadi staat je namelijk op te wachten, het groene schilderachtige Wadi Darbat. Je waant je haast in Europa, maar plots zijn daar de vele kamelen die al snel verklappen dat we toch echt in Oman zijn. Wanneer je de Wadi inrijdt kom je al snel langs de eerste waterval, die ons sterk deed denken aan het nationale park Krka in Kroatië. Helaas is het hier niet toegestaan om te zwemmen. De Wadi Darbat is ook een zeer populaire plek bij de lokalen, die hier graag in de weekenden komen picknicken of barbecueën onder de vele schaduwrijke bomen.
Wadi Darbat is overigens ook uitstekend geschikt om te wildkamperen. Wij sliepen hier onze eerste nacht bij een van de beekjes, met prachtig uitzicht over de hele wadi. Onderstaande foto’s spreken voor zich.
Luxe overnachten in Salalah
Tegenwoordig vind je aan de kust van Salalah een aantal schitterende resorts. Het witte zand en de kokospalmen geven het dan ook een tropisch paradijsje aan de kust. Er zijn genoeg reizigers die hier een week of twee verblijven. Aangezien Salalah een internationaal vliegveld heeft is het ideaal om hier per vliegtuig vanuit Muscat of Dubai heen te reizen. Bekijk hier een selectie van onze favoriete accommodaties in Salalah.
Beste reistijd Salalah
Het klimaat in Salalah is verschillend met dat van de rest van het land. Van juni tot september is de zuidwestmoesson actief in de regio Dhofar. De regen zorgt in deze periode voor een mooie groene natuur en vruchtbare bodems. Veeteelt en akkerbouw zijn dan ook de belangrijkste inkomstenbronnen in dit gebied. De periode na de zuidwestmoesson, rond september en oktober, is dan ook een de mooiste tijd om Salalah te bezoeken.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: