Is Oman veilig om te reizen? Hier tonen we je het reisadvies Oman. Het meest recente reisadvies van Oman, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Laatst gecontroleerd: 21-09-2023
Laatste bijgewerkt: 07-08-2023
Kaart bij reisadvies Oman
Download de kaart (PDF, 204 kB)
Reischecklist Oman
Reisdocument
- Als u naar Oman reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Oman geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
Visum
- Voor Oman heeft u voor een verblijf van langer dan 14 dagen een visum nodig. Vraag dit online aan (E-visum) (informatie in het Engels). Voor een verblijf korter dan 14 dagen zijn Nederlanders niet visumplichtig.
- Blijft u langer in Oman dan de geldigheid van uw visum? U kunt daar een boete voor krijgen.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar Oman te reizen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
Er zijn geen corona-inreisvoorwaarden voor het reizen naar Oman.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname waaronder de behandeling van COVID-19. Een ziektekostenverzekering die de kosten voor behandeling van COVID-19 dekt, is een van de voorwaarden om Oman binnen te kunnen reizen. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oman zoals contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Oman. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door de burgeroorlog in Jemen is er een groter risico op onregelmatigheden in het grensgebied tussen Oman en Jemen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Jemen. Let op: de kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood: niet reizen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar de rest van Oman. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico’s en let op.
Ramadan
De ramadan wordt in Oman strikt nageleefd. Eten en drinken in het openbaar tijdens de vastentijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) is strafbaar. Dit geldt ook voor niet-moslims. Houd hier rekening mee.
Piraten
In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerciële vaart en ook particuliere zeiljachten lopen het risico gekaapt te worden. Vaar hier dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Op deze website kunt u meer informatie vinden over risico's op kaping: Maritime Security Centre Horn of Africa.
Kleine criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Oman. Hoewel de kans klein is, kunnen berovingen of inbraken voorkomen. Blijf letten op uw persoonlijke veiligheid.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties
In Oman komen soms demonstraties voor. Vermijd plaatsen waar demonstraties en grote bijeenkomsten zijn. Volg het nieuws in de lokale media. En volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Homoseksualiteit en lhbtiq+
Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is weinig sociale acceptatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+-personen). Houd met beide situaties rekening in de manier waarop u zich opstelt en uit.
Cyclonen
In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg tijdens een cycloon de adviezen van de Omaanse autoriteiten op.
Voor meer informatie over cyclonen, ga naar de Engelstalige website van de Tropical Storm Risk.
Flash floods
In Oman zijn er veel wadi’s. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snelstromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren alles en iedereen mee en zijn vaak dodelijk.
Gezondheid
Gezondheidszorg
De medische zorgvoorzieningen in de grote steden van Oman zijn zeer goed. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkter. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt. Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Oman.
- Neem altijd de originele verpakking mee.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Oman.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Verkeer
Wegverkeer
Pas op in het verkeer. Reis bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers, kamelen en ook verkeersdrempels zijn niet te zien.
Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Oman op de website van de ANWB.
In de bergen rijden
Wilt u de bergen intrekken? Dan is vaak een auto met vierwielaandrijving noodzakelijk.
In de woestijn rijden
Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik een geschikt voertuig. Ga niet alleen, maar reis met meerdere auto’s. Zorg voor meer dan voldoende drinkwater.
Streng toezicht op verkeersregels
De autoriteiten zijn streng in de handhaving van verkeersregels. Voor overtreding van de verkeersregels kunt u hoge boetes krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
Praktische informatie
Islamitische wetten en gebruiken
Oman is een land dat de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.
Gedrag en kledingvoorschriften
Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Oman anders dan in Nederland. Voor vrouwen en mannen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Er wordt een wet voorbereid om dit af te dwingen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.
Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent
Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld bij het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.
Drugs
Neem geen drugs mee naar Oman. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades. Dit is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Kopie paspoort
Draag in Oman altijd een kopie van uw paspoort bij u zodat u zich kunt identificeren.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Oman en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 9999.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Oman en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247, WhatsApp +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Oman
Bekijk de contactgegevens van Nederlandse ambassade in Muscat.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Oman gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer over reizen naar Oman?
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: