Visum voor Iran, alles wat je moet weten

Wanneer je Iran gaat bezoeken heb je een visum nodig. Sinds kort zijn er twee mogelijkheden: je regelt een toeristenvisum bij de ambassade in Nederland of je kiest voor een Visa on Arrival in Iran. Voor beide geldt dat deze maximaal 30 dagen geldig zijn. Een visum voor Iran regel je zo:

Let op: reisverzekering verklaring voor Iran

Dit geldt voor iedereen, dus ook wanneer je je visum al hebt gehaald in Nederland. Naast je visum heb je namelijk nog iets nodig en dat is een verklaring van je reisverzekering. Nu is het zo dat Iran automatisch gedekt is bij je wereldwijde reisverzekering, maar bij aankomst op het vliegveld willen ze hier bewijs van zien. Heb je dit niet, dan kan je op het vliegveld zelf in een hele lange rij aanschuiven om ter plekke een tijdelijke reisverzekering voor Iran aan te schaffen. De kosten hiervan zijn niet hoog en aangezien de rij enorm lang is, heeft bijna niemand van te voren thuis een verklaring geregeld. Wij wel en leggen hier uit hoe het werkt. Het is namelijk snel geregeld en het scheelt je veel tijd op het vliegveld.

Je belt naar je reisverzekering en vraagt of zij het volgende voor je willen regelen:
Een verklaring dat ook Iran binnen jouw reisverzekering valt. De volgende punten moeten sowieso op het papier staan:

 • De verklaring moet in het Engels zijn geschreven.
 • Uiteraard moet duidelijk vermeld worden dat Iran onder de reisverzekering valt.
 • Jouw naam
 •  Je zorgverzekeringsnummer
 • Van wanneer tot wanneer je in Iran verblijft.
 • Ondertekend door jouw reisverzekering

Wij kregen de verklaring dezelfde dag als PDF per mail toegestuurd.
Hier het belangrijkste deel van onze goedgekeurde verklaring:

reisverklaring iran visum

Uiteraard is het regelen van een toeristenvisum in Nederland het meest ideaal. Als je genoeg tijd hebt, raden we je dit zeker aan. Maar het verkrijgen van een Visa on Arrival is sinds kort ook mogelijk. Wij hadden helaas geen tijd genoeg om het toeristenvisum in Nederland te regelen dus gingen we voor een Visa on Arrival. Dat gaat als volgt:

Visa on Arrival in Iran, stap voor stap

Dit is zoals wij het ’s nachts in Teheran ervoeren:

 • Je komt aan op het vliegveld en loopt door naar het hokje waar twee mannen inzitten en één man voorstaat. Hij regelt de boel en achter hem zitten de mannen die je visum in je paspoort plakken. ‘Die ene man vooraan’ regelt alles. Je ziet al snel iedereen met papieren naar hem toe wapperen. Alsof hij een idool is die handtekeningen moet gaan uitdelen. Dit klinkt misschien wat onhandig, maar op het moment dat je aankomt snap je precies wat we hier bedoelen.
 • Hier laat je je reisverzekering verklaring zien, zoals hierboven beschreven. Mocht deze beste man jouw verklaring goedkeuren dan krijg je een formulier mee met een post-it erop wat je visum gaat kosten.
 • Mocht hij jouw verklaring niet goedkeuren, dan wijst hij richting de rij waar je je reisverzekering ter plekke kunt kopen. Deze laat je vervolgens weer aan de man zien en dan ontvang je ook het formulier plus post-it met prijs.
 • Dit formulier vul je volledig in. Het betreft standaard dingen als: je naam, beroep, hotelovernachting etc..  Vervolgens ga je in de rij staan bij het hokje ‘Bank’. Niet te verwarren met de bank waar je geld kunt wisselen, want dat kan daar helemaal niet.
 • Bij dit hokje geef je je ingevulde formulier en geef je het geld voor je visum. Ons kostte dit 75 euro per persoon. Daar komt dan ook nog een commissie van 3 euro bij. Soms heeft deze man wisselgeld, soms niet..
 • Je krijgt een nieuw papier mee, waarop staat dat je je visum betaalt hebt. Met dit papier ga je terug naar het eerste hokje.
 • Hier geef je het formulier en je paspoort af aan ‘die ene man vooraan’ en dan is het afwachten..
 • Na ongeveer een half uur wordt je naam geroepen en ben je als het goed is de trotse bezitter van een Visa on Arrival in Iran en kan de reis beginnen.
 • PS. Pasfoto’s hadden ze niet nodig, want ze scanden de pasfoto’s uit je paspoort. Maar neem voor de zekerheid wel een pasfoto mee.

visum on arrival iran reisverklaring procedure

Zorg ook voor een hotelbevestiging van je eerste overnachting

Op het formulier dat je moet invullen, moet je ook de adresgegevens en het telefoonnummer opschrijven van je eerste overnachting. Zorg er dus voor dat je in Nederland je eerste hotel alvast hebt geboekt. Ga daarvoor niet naar Booking.com (tenzij je enorm veel geld wilt uitgeven), maar zoek gewoon op ‘hotel Teheran’ en stuur een mailtje naar ze. Zij sturen je per mail een bevestiging. Die kan je gebruiken als ‘contactpersoon in Iran’ op het invulformulier. Het kan zijn dat het personeel voor de zekerheid naar het hotel belt om het te checken.

De manier waarop het er nu aan toegaat op het vliegveld is ontzettend chaotisch. Niemand weet waar hij of zij heen moet. Er zijn ook geen fatsoenlijke rijen. Het is gewoon met je papiertje zwaaien en hopen dat ‘die ene man’ jouw papiertje als eerste pakt. Best grappig om van een afstandje te bekijken trouwens. Maar met Iran als opkomende vakantiebestemming zal het ons niet verbazen dat dit snel geprofessionaliseerd wordt.

Wij bezochten Iran in april 2017. Als de procedure verandert, proberen we dit aan te passen in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Psst.. In onze nieuwsbrief hebben we exclusieve geheimpjes en extra's.
Wil ik ook!